Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Poptávka a nabídka mincí » Nové mosazné dvacetikoruny

Vykupminci.cz
Numisargo

Nové mosazné dvacetikoruny

Moderátoři: smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Ahoj, v rodině dědíme mince už od 18. století, a rád bych dodal do sbírky něco v upomínku na současnost, dostal sem v obchodě nazpět tři zbrusu nové dvacetikoruny, a potřebuji nějaké tipy, jak je vyčistit a jak zabránit "korozi" mosazi... už nejsou tak lesjké, jako byly, a to stačilo, že sem jednu držel spocenou rukou, a přitom sem je po přinesení domu schoval do čisté sklenice.
Moderátor
Postup který se osvědčil mě - opatrně omýt v mýdlové vodě, opláchnout v destilce a osušit v papírovém kapesníku. Poté bez přímého dotyku uložit například do celofánového sáčku a ten uzavřít. Ražební lesk poté vydrží desítky let - odzkoušeno.
Registrovaný uživatel
Kucera napsal
Postup který se osvědčil mě - opatrně omýt v mýdlové vodě, opláchnout v destilce a osušit v papírovém kapesníku. Poté bez přímého dotyku uložit například do celofánového sáčku a ten uzavřít. Ražební lesk poté vydrží desítky let - odzkoušeno.

smůla je to,že ty dvacetikoruny jsou z oceli a ne z mosazi.proto si myslím,že ten ražební lesk moc dlouho nevydrží :twisted:
Registrovaný uživatel
Nejaka fotka vasich dedenych minci sa nenajde? Na ukazku ;-)
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Registrovaný uživatel
v rodině dědíme rakouskoi uherské mince, ale je zajímavé, že my dědíme v klanu ty, s maďarským popisem (předcy byli z Uher, dnešní sSlovensko), ale našel sem naprosto tu samou, v německými popisy... ani sem nevěděl, že ity mince se dělaly dvojjazyčně. :)

Můžu to někdy ofotit, ale zrovna teď mám v háji veškeré foťáky... ale třeba si takle jednou jdu do lesa, a najdu v prasetem rozryté hlíně protektorátní minci, ale ve patném stavu, je tam už jen k poznání slovo Mahren...

A k té mojí dvacce, jedna šla vyleštit lehce, druhá ale je už trošku zoxidovaná, další postup, mimo mýdlové vody? Nechám tov ní ještě trošku odmočit.

PS: jak se vlastně říká korozi )oxidaci) mosazi? Já znám jen měděňku a klasickou rez.


"smůla je to,že ty dvacetikoruny jsou z oceli a ne z mosazi.proto si myslím,že ten ražební lesk moc dlouho nevydrží :twisted:"

--- To je mi jasný, ale přijde mi, že vnitřek nemění nic na tom, že povrch je mosazný, tudíž se o něj jako o mosaz musím starat. Moje idea právě byla, že když to nechám někde "v klidu", tak to bude v pořádku.
« Poslední úpravu provedl(a) safranek v 6. 7. 2014, 9:55. »
Registrovaný uživatel
A není jednouší jít do banky a poprosit o dvě hezké lesklé dvacetikoruny? ;)
Registrovaný uživatel
Tomu nevěřím, že by mi vyhověla :)

Ale en postup mě zklamal: vzal sem vypraný bavlněý hadr, který jsem třel o vlhké mýdlo, následně jím vyleštil mince, nechal je chvíli v teplém mýdlovém roztoku, následně, sem je z roztoku vyndal, zalil vařící vodou, po deseti minutách v rukavicích (latexových) vyndal, osušil čerstve vybalenými kapesníčky, a přesto už na tom je hnědej povlak. Jako by to oxidovalo napočkoná, jen se vzduchem, čistota nečistota.
Registrovaný uživatel
ČNB bez problému vydá zájemci na přepážce minci v RL.
Moderátor
nechci byt spatnym prorokem, ale tyhle soucasne pokovene mince proste velmi pravdepodobne nejsou neco, s cim se budou nasi predkove chlubit ve sbirce tak, jak se napr. mi dnes chlubime razbami stredovekymi. vycistit a zakonzervovat to nejspis pujde, chce to cvik, nekolik desetileti to mozna vydrzi, mozna i 2-3 staleti, kdo vi. co to udela potom, neodvazuju se vubec rict.

nevim, jak pekna a cenna je ta rodinna sbirka a co presne v ni je, zda jen obycejne obezivo ci i neco "lepsiho". je to kazdopadne hezka tradice a patri se v ni pokracovat. pokud to neni jen hrst beznych setrelych minci z obehu, ale jsou tam i peknejsi kousky, asi bych si vysetril par stovek a prilozil tam nejakou hezkou pametni stribrnou minci, ta sice mozna casem zcerna a zkropenati, ale urcite vydrzi dyl a bude vypadat lepe, nez casem zasla dvacka.
Registrovaný uživatel
A jak to teda podle tebe, Olivere, zakonzervovat, když tyhlety mince, mnou popsaným zpsůobem ošetřené, korodují na počkání?

Jedná se o rakousko uherké mince:

http://us.123rf.com/450wm/petrle/petrle1402/petrle140200038/25829711-old-silver-coins-of-austria-hungary.jpg

http://www.medievalcoinage.com/gallery/pics/hun-5kor-1900.gif

http://i.ebayimg.com/00/s/NTAwWDQ4MQ==/z/Z74AAOxyu~lSTpJH/$T2eC16h,!yoFIeFvvDMIBSTpJG0fdQ~~60_35.JPG

(primárně), ale každá generace něco přidala, máme tam ČS prvorepblikové, komunistické, pak i zahraniční, zejména poválečné. Mě jde hlavně o to, že Euro se blíží, mám, všechny, od desetihaléřů po padesátikorunu, ale ty jsem už dostal jako zašlé, a když sem dostal v obchodě naspátek tak nové mince, chtěl sem je nějak zakonzervovat.

PS: nma těch R-U mě zaujalo, že naprosto stejně (hodnotně, designově a i jen s pár lety rozteče mezi ražením) je nadepsána jak Maďarsky, tak Německy - každá zvláštˇ.

Že ta dualita byla dovedena k takové dokonalosti.

Ale něco je skutečně v prabídném stavu, jako ta německá mince, z lesa, na ní nebýt čitelné Mahren, tak se nedovím, co to je... takle sem nqšel i ve studni na chalupě R-U dvojhaléř, ale to už je jen kolečko rzi.

A dost člověk najde i jen tak pohozené, v hospodě praskla dřevená palisáda, a našel sem Ukrajinskou hřivku z roku 1992, jen tak, na lavičce v parku, někdo vytousil mince z NDR, a v práci sem jednou našel na zemi padlé rumunské Leu.
Moderátor
v pripade moderni mince (ne historicke ci cenne) bych to zkusil nejdriv vzit horkou vodou s mydlem, pak peclive oplachnout pod tekouci vodou (je-li moznost, tak oplach i destilkou), nasledne jeste lihem nebo benzinem (obe lekarsky) odmastit a nechat oschnout na papirovem ubrousku.

idealne, pokud to zlobi, pracovat v rukavicich, nekteri lide produkuji vyrazne vic potu, resp. kozniho mazu a jeste se vyrazne lisi agresivita potu (ze stejneho duvodu je dobre drzet vase drahe polovicky co nejdale od sbirky, kdyz maji sve dny - nekolikrat jsem se presvedcil, jak takovy otisk bez prehaneni "vykvete pred ocima")

pak aniz bych se mince dotknul (bavlnene rukavice nebo ji sikovne presoupnout) do plastove etue (viz obr. nize, ale pozor, zde se asi dost lidi ozve, ze zkusenosti nemaji nejlepsi a ja jim oponovat neminim) a nebo do jiz avizovaneho celofanu. potiz je, ze jak to nekdo stejne za cas rozdela a omatla, tak to zase zacne korodovat. nebo zatavit do plastu (ovsem i zde je riziko, ze to nebude ono a casem to zajde) - viz dalsi ilustrativni obrazek.

reseni by pak taky mohlo byt, u takto rekneme nenumismaticky cennych exemplaru, lakovani.

osobne si ale myslim, ze je to vsechno jen sysifovska prace. ty mince jsou vyrabeny nejakou technologii, ktera ma zarucit, aby se nam nerozpadly v ruce dnes, zitra a za 5-10 let. pochybuju, ze vyrobce materialu deklaruje u platovanych nebo galvanicky pokovenych materialu zivotnost vyrazne delsi (50 ci sto let). tak se dneska nepremysli ani nedela. tudiz staci nejaka necistota ci nedokonalost, koroze zacne pomalu nekde uvnitr mince a veskera ochrana bude zbytecna. osobne bych se nedivil, kdyby tyhle soucasny mince za par let vykazovaly podobne problemy a potize, jako nase mince protektoratni. ale treba zbytecne strasim a nemam pravdu.

a nebo se na to proste vyprdnout, hodit to tam zasle jak to lezi a bezi, protoze to stejne za par let nejspis zajde i pres ohromne usili a vic se tim netrapit.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Poptávka a nabídka mincí » Nové mosazné dvacetikoruny

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1