Zdravim vsechny sberatele,
V Nemecku se pripravuje novy zakon dle nehoz by museli numismatici, filateliste i dalsi sberatele dolozit puvod sbiraneho materialu 20 let zpet. Dle mych informaci nebyla sberatelska verejnost k diskuzi prizvana. Umysl je dobry, i.e. zabranit kradezim a pasovani predmetu, ale v tomto zneni si nejsem jist zda-li by zakon nenadelal vic skody nez uzitku. Vice informaci a petice proti zakonu za kterou se pochopitelne stavi predni Nemecke aukcni domy:
https://www.openpetition.de/petition/online/fuer-den-erhalt-des-privaten-sammelns
Vite-li nekdo vic, ci mate-li svuj pohled na vec napiste. Myslim, ze je to tema ktere se tyka nas vsech a melo by tudiz minimalne byt zde v diskuzi.
Hezky den,
Diwous

Kulturgut - nebezpecne slovo ktore dodnes nie je detailne zberatelom zverejnene...
Povedzme ze si niekto zvas kupi nejaku starsiu chalupu, na povale najde stare mince..obraz..nejaky dokument...knihu...
Obrati sa na zberatelou s beznymi otazkami kde ziada o opis a pripadne moznu predajnu cenu. V tom priapade ze urady o tento predmet prejavia zaujem a vy dokazat dedicstvo (popripade majetok zakupeny roky do zadu) dokazat neviete na predaj mözte zabudnut...
To bol len priklad nahody, ty ktory sa venujete zberatelsvu roky a urcite 1 - 2 hodnotnejsie veci mate....hmm komu to bude patrit? Ako dokazete kupu alebo vymenu na Bazaroch atd?
Verim tomu ze to co sa dnes debatuje v Nemecku, bude aktualna debata zajtra aj v Cechach...
A.

Presne ako hovorí Maxmilian. Tu nejde o záchranu kultúrneho dedičstva či ochranu zberateľov pred zlodejmi. Jedná sa o odhalenie daňových únikov a prania nezdanených peňazí prostredníctvom zberateľských predmetov.
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Ahoj,
dani sa tu nikto neboji...
V prvom rade zakazy obmedzenie pre zberatelov:
Ak mas minzu starsiu ako 50 Rokov a hodnotnejsiu ako 100€ - Zakaz
Zbierka Znamok/Dopisov/Nabytok/Knih/Keramika atd. starsich ako 50 R, hodnota 2500 - Zakaz
Nejaky Dokumet Uradov alebo Urodzenych Osöb = Kulturgut - Zakaz
Pokial nevieme Kupu alebo Dedicstvo roky do zadu dokazat, Sbierka alebo Predmet bude skonfiskovany - Trest do 3 Rokov...
Na predaj do zahranicia uplne zabudnite, to sa tyka v prvom rade vas ktory kupujete v Auktiovych Domoch, Ebay de, Philasearch.....
Pokial Zakon takto prejde, bude so Sberatelstvom (Predajom, Kupov) koniec.
Kto sa nad tym zamysly a popripade podpise, je samozrejme jeho osobna vec.
A.

Ja se v tom zakone snazim najit nejaky dobry umysl ale mam spis obavy co to udela za paseku.
Gorila – Souhlasim. Trh by sel do haje. Navrh zakona jsem bohuzel nenasel.
Jak pise Adri -Mam hlavne obavy z toho, ze tak bude znemoznen pohyb sberatelskych predmetu, coz je obrovske omezeni pro sberatele i prodejce. Ja si do sbirky vychytavam veci po cele Evrope a s tim by byl konec.

Ano Gorila...Jedna z veci ktore bude automaticky nasledovat...
Ak to v Nemecku prejde, pocitam s tym ze to o par mesiacov bude na Slovensku a Cechach.
Peticiu vidim osobne s pohladu maleho Sberatela, ako som ja:
Ak "v zahrade pri rylovani vyhrabem staru minzu", musim ju vdaka zakonu odovzdat...predaj by bol stihany.
Ak mam lyst ktory kupim na Aukro ktory ma Päcat nejakej Zupy, musim ho odovzdat....atd.
Co bude Kulturgut budu rozhodovat Bundesland, takze v podstate sa da ratat so vsetkym co ma aj mensiu hodnotu pokial to hystoricky "kulturne" nejake Mesto bude zaujimat...!
Buducnost sberatela v nemecku vyzera asi takto:
Preorientovanie sa na nejaku Tamaticku zbierku Znamok, Bankoviek ktore nemözu byt starsie ako 50 Rokov, Obrazov ktore nie su podpisane....atd.
Vsetko ostatne co som hore uviedla ako priklady bude mat Zberatel zakazane Zakonom vlastnit a sbierat...
Podme ku mne osobne, jedna s bierok ktore mam su Znamky Staronemeckych Statov - komu dam v buducnocti tieto znamky overit (ci su prave, o aku farbu sa jedna atd)??? Musim velmi dufat ze moja zbierka neprevisuje hodnotu 2500€. Sbieram aj Listy s predznamkoveho obdobia, takze to iste...samozrejme ze vsetky su starsie ako 50 Rokov. Kupujem aj historicke Knihy, ktoru si mözem z nich ponechat?
...v podstate o tom ta Petizia je...
A.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.