V principe vyvlastnenie,len ma prekvapuje že sa k tomu uchyluje prave Nemecko. http://ceskapozice.lidovky.cz/
mamabc1234@gmail.com

Nazor Sberatelou, Hystorikou, Umelcou atd. je vypocuty len vdaka takymto Peticiam a ich aktivnym angazovanim. Od zaciatku boli Sberatelia vyluceny. Dufam ze je kazdemu jasne ze bez tohto „Natlaku“ k novemu prepracovaniu, uvazeniu, kompromisom nedöjde.
Vsetkych Sberatelou ocakavany zakon ovlivni, niekoho viac niekoho menej...viacere uvazenia a priklady uz tu boli menovane.
A.

Vůbec mne nepřekvapuje, že někdo chce takový zákon přijmout. Zapadá to do plíživého omezování svobod, ke kterému v EU už delší dobu dochází. Jediné, co mne překvapuje je ta rychlost, jakou to postupuje.
Když jsem tu před nějakým časem mluvil o kriminalizaci numismatiků a sběratelů, tak si ze mne někteří dělali legraci a jiní si mysleli, že přeháním. Asi si nejde dělat přehnané iluze, že v případě, kdyby byl tento zákon v Německu přijat, dojde k urychlenému přijetí podobného zákona ještě v tvrdší podobě i u nás, případně se ten zákon časem prosadí pro celou EU.
Abych byl korektní - neznamenalo by to zánik sběratelství, jednak existují i mince pod 100 EUR, jednak je zvláště na renomovaných sálových aukcích mnoho mincí s doloženými prodeji na předchozích aukcích třeba 40 let zpět. Takže by to neznamenalo úplný konec aukcí, jen zeštíhlení (a další zvýšení cen u mincí s původem) těch lepších, přesun některých horších jinam a zánik některých dalších. Burz by se to také až tolik nedotklo, jenom by padly sny některých lidí o tom, že budou prodávat dražší mince bez původu za ceny jako na aukcích.
Co je na tom všem šokující, je ale fakt, že v zemi, která o sobě tvrdí, že je demokratickou, se mávnutím kouzelného proutku udělají ze spousty slušných lidí kriminálníci a z jejich záliby zločin. Něco, co provedli naprosto legálně, bude najednou zpětně ilegální a budou mít na výběr, jestli se nechají dobrovolně okrást a půjdou mince odevzdat úřadům, rozprodají sbírku hluboko pod cenou anebo budou sbírat mince tajně, se strachem že mohou kdykoli o sbírku kvůli udání přijít a že jim hrozí vězení. Něco takového se děje v totalitních režimech...
Ono to v něčem připomíná perzekuci Židů ve stejném státě v 30. letech, ti byli také zákonem ocejchováni a nuceni prodávat umělecká díla, starožitnosti apod. za pakatel, samozřejmě sběratel dnešní doby bude mít oproti nim velkou výhodu se dobrovolně rozhodnout, že už sběratel nebude a že radši vyhodí spoustu peněz investovaných do sbírky oknem.
Jestli nechceme mít v Evropě novou totalitu, proti které byl komunistický režim jen směšným pokusem o kontrolu státu nad lidmi, jejich myšlením, majetkem, výchovou dětí apod., je potřeba se podobným represivním návrhům evropských neomarxistů postavit.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.