« Poslední úpravu provedl(a) Šenfi v 26. 5. 2009, 16:03. »
Moderátoři: jano7B9.
Autor | Příspěvek |
---|---|
#1 26. 5. 2009, 16:01
|
|
Moderátor |
Byl jste tam někdo ? Má cenu si na ní zajet nebo je to jen flákota pro turisty a žáky ZŠ
![]() « Poslední úpravu provedl(a) Šenfi v 26. 5. 2009, 16:03. » |
#2 26. 5. 2009, 16:07
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
chtěl jsem jít dnes na vermisáž výstavy, ale nestíhám tak snad jindy. Již minimálně pro ten groš Pohrobka by to mělo stát za to a vzhledem k tomu, že to dělal Jirka Militký, tak by to mohlo být i dost slušné(pokud mu do toho moc "nekecal" někdo jiný...)
![]() |
#3 26. 5. 2009, 16:21
|
|
Moderátor |
Dneska by tam byl stejně moc velkej nával
![]() Slyšel jsem, že to má být jedna z největších výstav za poslední dobu, na stránkách popis taky nevypadá špatně, tak uvidím ![]() « Poslední úpravu provedl(a) Šenfi v 26. 5. 2009, 16:23. » |
#4 26. 5. 2009, 16:35
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Nebyl, bylo to tuším jen pro zvané...(ale na to by mi stačil asi jeden telefon) ![]() |
#5 26. 5. 2009, 17:11
|
|
Moderátor
![]() |
Taky jsem zvědavej na postřehy. Chtěl bych se taky na ni mrknout.
|
#6 26. 5. 2009, 19:05
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Chtěl bych se tam podívat tento pátek odpoledne (lufťáci snad pojedou ven z města
![]() |
#7 27. 5. 2009, 6:00
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Ta výstava je skvostná! Je tam k vidění spousta velmi vzácných mincí, výstava je brilantně zpracovaná (koncepčně i architektonicky) a je k ní skvěle vypadající katalog. Krom zmiňovaného Pohrobka je tem nádherná vitrína plná českých florénů a dukátů Jana, Karla a Václava, je tam k vidění asi nejvzácnější český dukát Maxmiliána II., je tam řada hrubých i drobných vzácných nominálů (násobky i díly tolarů, násobky dukátů a pod.), které jistě nebudou min. následující desetiletí k vidění. Opravdu doporučuji. Pro mě to byl včera naprosto mimořádný zážitek. Jen jsem litoval, že jsem tam jel autmo, neb jsem nemohl na povernisážní trachtaci:-( Výstavu opravdu doporučuji - je to numismatika tak, jak by se měla dělat...
PS: vloudilo se i jedno falzum, na které jsem upozornil, takže nevím, zda tam vydrží... schválně - pokud tam bude - jestli je někdo poznáte;-) |
#8 27. 5. 2009, 19:50
|
|
Registrovaný uživatel |
Víte někdo prosím do kdy to je?
|
#9 27. 5. 2009, 19:53
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Tuším do podzimu, podívej se na stránky muzea...
|
#10 27. 5. 2009, 20:34
|
|
Moderátor
![]() |
ze stránek Muzea hlavního města Prahy :
Pražská mincovna. Peněžní vývoj v Čechách od 10. do 19. století. Od 27. května do 23. srpna 2009, hlavní budova muzea. taky se chytám a těším |
#11 27. 5. 2009, 20:41
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Patason se o tom nezmínil, doufám že tam budou i nějaké denárky a brakteáty
![]() |
#12 28. 5. 2009, 8:43
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Tiez idem pozriet, tento utorok prechadzam cez Prahu
![]() |
#13 29. 5. 2009, 15:56
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Jak jsem slíbil, tak činím. Dnes jsem konečně vyšetřil dvě hodinky a šel se na ní podívat - jedním slovem nádherný zážitek. Vše je pečlivě uspořádané a i dobře osvětlené a hlavně je se na co dívat a každý si asi přijde na své. Mě to nejvíce táhlo k denárům a pak k mincím tolarové měny. Překvapením pro mne byla výborná zachovalost vystavených kiprových vyšších krejcarových nominálů Ferdinanda II., skvostný byl i tzv.tolar čtyř císařů ražený za vlády Matyáše II. Groš Ladislava Pohrobka je taky nádherný kousek, velmi pěkně vyražený a zachovalý. Je tam také vystaveno i několik nálezů nebo jejich částí z různých období. Škoda jen že plato s floreny a dukáty Lucemburků bylo dost daleko od stěny vitriny, s mým zrakem jsem si je nemohl podrobněji prohlédnout.
Takže neváhejte a jděte se podívat! |
#14 29. 5. 2009, 16:05
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Co katalog výstavy? Kolik stojí, jak je zpracovaný(strukturou) a koupil jsi si ho???
|
#15 29. 5. 2009, 16:20
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Katalog jsem si koupil, to byla pro mne skoro povinnost, stojí 590,-Kč. Ještě jsem ho podrobně nestudoval, před chvílí jsem přišel, tak jenom zběžně: Podrobně je tam zpracováno hlavně tolarové období, u každého panovníka je uvedena tabulka pražských ražeb rozdělená dle nominálů a roku ražby s označením co je ve sbírkovém fondu muzea. Podrobně tam jsou popsány vystavené mince s uvedením fotky a podrobným popisem (úplný opis, hmotnost, průměr, odkaz na literaturu). Jsou tam uvedeny i korunovační peníze a medaile, vládní početní peníze, církevní ražby a pražské účelové ražby.
|
#16 30. 5. 2009, 23:36
|
|
Moderátor |
Šenfi: to pismeno R sa ti uz do nadpisu nemestilo?
![]() ![]() ![]() _______________ ... Som tu deň a noc ... Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď http://sered-city.blogspot.com |
#17 31. 5. 2009, 11:41
|
|
Moderátor |
posli grofikovi telegram s kolkovanou ziadostou ![]() _______________ ... Som tu deň a noc ... Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď http://sered-city.blogspot.com |
#18 31. 5. 2009, 11:59
|
|
Moderátor |
očividně, jsem si toho všimnul pozdě
![]() jak to děláš, že všechno vidíš ![]() « Poslední úpravu provedl(a) Šenfi v 31. 5. 2009, 12:02. » |
#19 31. 5. 2009, 12:03
|
|
Moderátor |
no ved si predsa zapnem monitor ![]() _______________ ... Som tu deň a noc ... Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď http://sered-city.blogspot.com |
#20 31. 5. 2009, 17:24
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Přátelé, obracím se na Vás možná s infantilním dotazem, ale člověk se pořád učí
![]() 1,42g; 20,6/20,5mm; 3h 29,06g; 41,5/41,1mm; 10,5h První dvě hodnoty jsou jasné - hmotnost a největší/nejmenší průměr, ale třetí jen odhaduji a možná špatně - domnívám se že to znamená vzájemnou polohu aversu a reversu vyjádřenou dle hodin (protože u jednostranných mincí tento údaj chybí). Zajímá mne váš názor, zatím jsem se s tím neměl možnost setkat. |
#21 31. 5. 2009, 17:50
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
máš zcela jistě pravdu(je to vzájemná poloha stran mince), Jirka Militký to takto běžně popisuje...
|
#22 31. 5. 2009, 18:03
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Díky. Takže pokud tam má uvedeno např.6h, bude Rv pootočen o 180°, ne?
|
#23 31. 5. 2009, 19:44
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Taky se tam v sobotu chystam..
_______________ ..::R::.. robert.kurucz@email.cz |
#24 7. 6. 2009, 16:38
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Tak jsem tam byl...
![]() Prošel jsem si i celé museum, archeo expozice staré Prahy byla také zajímavá, spousta krásných nálezů ranného středověku... prstýnky, náušnice, křížky, svátostky a pod. - to je taky něco pro mě. Na samotné výstavě mincí jako nejlepší hodnotím Ferdinandův 3 tolar - ten je opravdu monstrozní a také Pohrobkův grošík... U některých mincí jsem ani nedýchal nalepený okem na sklo vitríny. Na ty floreny skutečně není moc vidět, navíc se od nich odráží světlo z lampy, škoda (šikla by se lupa namířená na minci). Členění mincí po panovnících s ukázkou všech nominálů je velmi pěkné, stejně také ukázky nálezů pokladů. Jelikož jsem tam byl sám, mohl jsem si mincičky v klidu prohlédnout a výstavu tak hodnotím velmi kladně ![]() _______________ ..::R::.. robert.kurucz@email.cz |
#25 8. 6. 2009, 13:23
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
a jéje, to už tam nikdo nic neuvidí, když jsi opatlal všechna skla ![]() |
Seznam uživatelů · Seznam správců · Statistiky · RSS kanál
Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky | UseBB 1