To není univerzální odpověď, ale reakce na realitu, co "šikovní" lidé dnes umějí.
Před nějakým časem na podobné téma proběhla debata v sekci známek a jeden účastník se dokonce pochlubil, čeho při testování na levných známkách dosáhl a dodal i obrázky. Byla tam třeba známka tištěná ocelotiskem v roce 1934 se zcela odstraněnou původní tiskovou barvou bez viditelného poškození ač částečný reliév od tisku byl v papíru na detailu stále viditelný a razítko zůstalo také bez poškození. Kdybys viděl jaké udělané věci jsem měl možnost ve filatelii vidět jen za posledných cca 15 let, tak by jsi nevěřil, stejně jako jaké manipulace lidé s chemií na barvách dokáží(změny barev, jejich odstranění, přesuny tisku na jiný papír apod. a u těch schopných není ve výsledku většinou ani co vytknout... 🙄
Věřte si tedy čemu chcete a klidně sponzorujte mnohé porůznu prodávající nákupem podobných dodatečných výrobků, z mé kapsy to nepůjde... 😐
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Já teda nejsem bankovkář, ale jeden výrazný rozdíl mezi filatelií tu je - jsou obvykle oboustranné. Takže sundat jednu stranu chemicky "mokrou" cestou, aniž by nebyly znát alespoň stopy po chemickém zásahu na druhé straně prostě nejde. A "suchou" cestou jedině snad vyšisovat UV zářením jako ty americké vlajky na měsíci:-)))

vzhledem k tomu, že jsou upravovány chemicky i známky s nepoškozeným lepem na spodní straně, je to spíše otázka zprávného postupu...
protože to člověk nemá v ruce, použil jsem tam také slůvko "pravděpodobně"
(i když na rubu vidím stopy po původním tisku - ve středu znak a po stranách 5 a další)
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Ovšem ten lep má naprosto jiné chemické složení než potištěná strana známky, a je inertní k řadě organických rozpouštědel počínaje lékařským benzínem...
Je ale fakt, že pokud by přeci jen někdo dokázal jednu stranu té bankovky chemicky vymazat, tak tam každopádně zůstanou charakteristické stopy po ocelotisku, který, jak předpokládám, byl pro tisk té bankovky použitý. Leda by to potom někdo projel hydraulickým lisem, ovšem pak by "zlikvidoval" i charakteristické rysy ocelotisku na potištěné straně...

Pochybuji. To je prašť jako uhoď - chemické "mokré čarování" by tak jako tak muselo zanechat stopy i na lícové straně.
Nicméně, spíše by měl pan Kolbaba vzít co nejsilnější lupu a pořádně se na tu bankovku kouknout, případně jí naskenovat na co největší rozlišení. Pokud tam nebude jasný ofsetový rastr půjde zřejmě pouze o výjezd z nějaké lepší barevné tiskárny, což je 100 x pravděpodobnější, než že se jedná o pravou bankovku s uměle chemicky odstraněnou rubovou stranou...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.