Omlouvám se, že dělám Plhu, ale chtěl bych si v tom udělat trochu jasno. Uvedený prodejce tyhle bankovky nakoupil a obratem je prodává (pominu fakt, co je u toho uvedeno za pohádku), to není řekl bych nic nového. Nicméně je tu ta druhá rovina - někdo z aukce Klim v tom hraje nějakou roli? Z vašich příspěvků mi přijde, jako kdyby ty bankovky nebyly pro přihazující dostupné, protože se "prodaly" někomu na telefonu ... v tom byla nějaká černota (?) ... případně byly za nějak dobrou cenu, že si prodejce může dovolit je prodávat od koruny? Nebo se předpokládá, že tam funguje opět nějaká domluva s "přítelem na e-mailu", který přihodí nějaký limit na Aukro, aby na tom tento vydělal (to už jsme tu zachytili taky, kdy si navzájem zvedali limit docela ostřílení šíbři a kolikrát mi to nebral rozum, když šlo i o jen desetikorunové položky) ... díky za osvětlení😉

Plho, u toho překupníka je to známé, že koupí několik bankovek a hned další dny je vystaví na aukru, jako bankovky ze své sbírky. Dělá to na každé aukci, stačí se podívat do katalogů a na aukro. On až na něj vlítne berňák a bude chtít doplatit daň, tak se nebude stačit divit! O čem se píše dále, do toho nevidím!
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

Acme, vždyť víš, o co jde (já to sem teda napíšu - čert to vem): 😉 je nutné, aby bylo zaznamenáno co nejvíce prodejů dané bankovky, protože tím je pak zdůvodnitelná nějaká cenová hladina. Že ty prodeje jsou z velké části fiktivní (koupí limit, přítel na telefonu, neznámý kupující na Aukru, jeden obchodník od jiného obchodníka atd.) už nehraje roli, protože prodej (a s ním i cena) byly zadokumentovány. No a když přijde nováček, tak ví, resp. má vědět, za kolik se daná věc prodává - a jako správný křen nakoupí.
Jedna věc je samozřejmě dojem, druhá prokázání faktů. Dojem je jasný (kolikrát je to až směšné), prokazatelnost samozřejmě obtížná - takže lze buď mlčet, protože některé věci nelze dokázat (viz např. existenci limitů, jejich výše, příhozů v e-aukcích), nebo v obecné rovině (tedy nenapadnutelně) takto komentovat. Samozřejmě s vědomím, že z druhé strany se bude buď vše popírat nebo se budou hrnout problémy (když jde o peníze, čekat lze spíš to druhé).
Dobrá (ale nerealizovatelná) sranda by bylo, kdyby se podařilo prosadit, aby na aukcích bylo možné přihazovat jen v sále a aby pořadatel musel (pod sankcí) zabezpečit, že na danou položku nesmí přihazovat její majitel. Myslím, že aukcí by byla desetina a ceny by byly čtvrtinové. 😁
Aby bylo jasné, nejde mi o konkrétní aukci ani o konkrétního pořadatele - rozhodně neříkám, že je jedna černá ovce (prodejce, pořadatel, obchodník) mezi stádem svatoušků.

Tak katalog vydražených položek z aukce Klim už máme? Vsadím vydraženýho rozsévače ve stavu 3-, že žádná z položek na aukru nepůjde pod cenu, za kterou šla u Klima. Kdo dá protisázku?😁

Mám úplne rovnakú skúsenosť s Caligatorom. Na troch aukciách prihadzoval osobne alebo jeho krycí limit. Je to obchodník, čo dokážem pochopiť, veď každý si nejak zarábame na chleba. Ale hnevá ma, ak niekto pri aukcii podvádza a aukčné spoločnosti ho v tichosti kryjú, len aby mohli prezentovať bohatý katalóg. Predpokladám, že poplatok za svoju "vydraženú" položku neplatí. 👿
Mnohí chodíte často na aukcie. Koľko zberateľov bankoviek tam stretávate okrem tých čo poznáte zo sberatel.com a obchodníkov KKK ? Myslím si, že sa v pohode dajú spočítať na prstoch jednej ruky. Ak bankovku nekúpite Vy, tak ju musí kúpiť už len nejaký pacient, ktorému sa nakuká, že je to super "investícia". Ten sa prebudí, až bude chcieť z "investície" vystúpiť a to je už neskoro plakať nad rozliatym mliekom ...
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Pánové, díky za vaše osobní názory a stanoviska - ano, rozumím, že se tyhle machinace dají těžko prokázat (a ještě víc mě dere, když vidím, když prodejce XYZ má na všech aukcích přihozeno od svého kamaráda ZYX a byť má aukce od 1 Kč, tak má tímto zaručen limit a pokud nekoupí nějaký hejl, pak si udělí obratem pozitivní komentář a za měsíc se objeví daná bankovka opět u XYZ v aukci nebo v jiné formě prodeje).
A k těm sálovým aukcím - je to jeden z důvodů, proč se tohohle neúčastním - osobně mám tenhle pocit už dlouho (tj. že to někdy připomíná spíš "skořápky", kdy je kupující/sběratel nakonec vždycky oholen) a různé domněnky a komenty od vás mě v mém rozhodnutí jen utvrzují. Nicméně, pokud je někdo ochoten se těchto her účastnit a přistoupit tudíž dobrovolně na tuhle hru, pak to bude pokračovat dál ...
A pokud někdo bude tvrdit, že "není materiál", tak např. numpszi mě dokáže téměř denně přesvědčit, že materiálu je dost (a nemyslím jen Evropu obecně, ale právě i ČS). Jen se trochu rozhlédnout ...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.