Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Padělky a podvody » Olomouc 5 dukát Karla II Liechtenstein 1678

Vykupminci.cz
Numisargo

Olomouc 5 dukát Karla II Liechtenstein 1678

Moderátoři: barbar, Misak33, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4 5 6 > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Ještě taková obecná poznámka na okraj-padělatelé někdy využívají k výrobě vícedukátů Ag ražeb,hlavně tolarů ,jejichž zlaté odražky byly 5-ti a více dukáty,často to vidíme v literatuře "odražek tolaru".Tato zmíněná mince má myslím rovněž podobu jiných nominálů.Jenže (!) často zapomínají,že to nebyly stejné raznice,na zlato se prostě používaly odlišné páry raznic,i když byl obraz stejný a dá se to poznat.Totéž denár/aureus aj.
Registrovaný uživatel
Aby nedošlo k omylu, já jsem nikdy netvrdil, že mince (5 dukát) z AUKRA je padělek, pouze jsem konstatoval, že mince z AUKRA není totožná z mincí ČNS Praha, toť vše.
Ovšem numismatičtí odborníci jsou jiného mínění a zde na tomto vlákně napsali, že se jedná o totožné mince, ovšem fotografované z jiného úhlu a při jiném nasvícení a proto vznikly určité odlišnosti a já jsem na tyto odlišnosti pouze upozornil. Pokud to uklidní situaci, klidně prohlásím, že obě mince jsou totožné, vždyť mne se celá záležitost vůbec netýká, já jsem si minci z AUKRA nekoupil.
Ovšem na stranu druhou, se mi nezdá, že by písmeno "E" v opisu "OLOMVCE" se při jiném úhlu fotografování a při jiném nasvícení se tak změnilo, ovšem pokud by numismatičtí odborníci prohlásili, že je to možné, prosím, nebudu se s nimi přít, ať je po jejich.
Moderátor
numismatik-fji:
Samozřejmě nejde o to, aby někdo prosadil svůj názor, ale abychom společně našli správné řešení. Postřehy, které jste vyslovil byly zcela oprávněné a dobře, že se zde objevily. Jednou z hlavních příčin dohadů je jistě to, že prodejce dal tehdy na aukro fotky, které mírně řečeno neodpovídaly hodnotě mince a z nich se skutečně těžko dělá detailní porovnání. Snad jimi hodlal především sdělit právě to, že se jedná o minci z pražské aukce, ale to si jen domýšlím.
Dnes se mě na základě této diskuze ozval obchodník, u něhož se mince v tomto okamžiku nachází (není totožný s prodávajícím z aukra) a poskytl mě jednak detailní fotografie mince (i se souhlasem, abych je zde vystavil - viz příloha), hmotnost (=ČNS Praha, 15,85g) a především potvrzení, že se opravdu jedná stále o tentýž kus, který prošel aukcí ČNS Praha a následně aukrem. Rovněž mě nabídl, že v případě zájmu mohu minci shlédnout fyzicky.
K probíranému tématu pro úplnost doplním, že na trhu se vyskytují i novodobé padělky tohoto olomouckého pětidukátu Karla II. z r.1678, pocházející téměř jistě ze známé zahraniční padělatelské dílny (viz Money Trend 11/2005, Der Fall Wentzlaff - Vom besten Münzfälscher unserer Zeit, doporučuji k přečtení). Jsou znaky, podle kterých se dají rozeznat, tato mince je nemá.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Obrázky se týkají pětidukátu z aukce Aukro o kterém je řeč?Pokud ano,pak jsem šťastný,že se nenalézá u mne.
Registrovaný uživatel
Zde stojí za připomenutí ještě jedna okolnost, která se vcelku běžněji opakuje u více ražeb, kdy některé sběratelsky zajímavé mince kolují po trhu a chvíli trvá, než si najdou koncového majitele. V tomto případě se snad děje z důvodu horší zachovalosti.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Moderátor
Domician napsal
Obrázky se týkají pětidukátu z aukce Aukro o kterém je řeč?Pokud ano,pak jsem šťastný,že se nenalézá u mne.

??
Registrovaný uživatel
mně se nelíbí jak je setřelá,pochybuju o ní a musel bych vidět ,zda je deteilreich a zda je na střížku stejné tloušťky.Není obvyklé aby se se zlatou ražbou tak vysokého nominálu bylo zacházeno jako s mincí v běžném oběhu a aby byl utrápen a uondán až do stavu 3.jakosti/zkontrolovat úbytek na váze!jestli má váhu nového kusu,tak je to špatně/. Podobně setřelý vícedukát jsem kdysi vlastnil-měl dírku a někdo ho léta nosil na krku,takže tak by se s tímto muselo zacházet aby se setřel do tohoto stavu.
(Ale řekl jsem,že nejsem schopen ani nemám odvahu o něčem říct,že jde o falsum,takže na tomto mém názoru nezáleží.)
Registrovaný uživatel
Domician napsal
mně se nelíbí jak je setřelá,pochybuju o ní a musel bych vidět ..................
............................................................................................................
(Ale řekl jsem,že nejsem schopen ani nemám odvahu o něčem říct,že jde o falsum,takže na tomto mém názoru nezáleží.)


Takto argumentovat nemůžete. Nejdříve o minci pochybujete, aby jste po pár minutách konstatoval, že nejste schopen jí označit za padělek.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Moderátor
s tím bych si hlavu nedělal, tyto se na krku nosily celkem běžně a úbytek váhy si lze lehce dopočíst, kolik má regulérní 5dukát se přece ví .......
Registrovaný uživatel
Suchomel-Videman uvádí -dukát typu B průměru 44 mm,z 11 kusů prům.hmotnost 17,22g,odražek tolaru.

Tento je dle vyobrazeného katalogu údajně z r.1678,(což se mně nedaří přečíst),15,852 váhy, popsán jako okrájený,zvlněný a odražek tolaru.

Okrájený je proto aby někdo získal kov,nebo aby byla hrana nečitelná?
Pokud by získal kov a k tomu se přičetla ještě atrice-neměl by být lehčí?
Je totožný s tolarem nebo s dukátem?(Raznice byly jiné)
Je nedoražení opisů u dukátů obvyklé a je tento typ opotřebení obvyklý?
Nebylo na okraji ucho?
Není patrná struktura střížku na prominencích?Pokud ano,byl už při výrobě nedoražen,čili špatně.
No tohle a mnohem víc asi prošlo hlavou tomu,kdo koupil a tak rychle se po koupi snažil prodat.
« Poslední úpravu provedl(a) Domician v 26. 9. 2013, 18:54. »
Registrovaný uživatel
Domician - skoda, ze nevis, kdo je jv64. Kdyby jsi to totiz vedel, zbavilo by te to pochybnosti o tehle minci. ;)
Registrovaný uživatel
:lol: :mrgreen:
Registrovaný uživatel
Nic ve zlym, ale pokud nekdo dovede garantovat pravost ciste podle toho prvniho (mizernyho a rozmazanyho) obrazku z Aukra, tak to bude nejspis vestec (anebo spis jen mluvka..).. anebo o tom celym vi trochu vic nez ostatni.,. anebo nema absolutne zadnou paru o tom, nakolik kvalitni padelky lze uz dlouhy leta i v poloamaterskych podminkach vyrobit.. zvlast z takovyho tvarnyho materialu jako je zlato..
_______________
elle34 (zavináč) upcmail.cz
Moderátor
elle napsal
Nic ve zlym, ale pokud nekdo dovede garantovat pravost ciste podle toho prvniho (mizernyho a rozmazanyho) obrazku z Aukra, tak to bude nejspis vestec (anebo spis jen mluvka..)

Mince z aukra = mince z aukce ČNS Praha (viz celá diskuze výše), kde jsem ji osobně viděl, tato myšlenková linie snad není zas tak složitá .....
Jinak z mojí strany to bude k této celkem zajímavé diskuzi už asi všechno.
Registrovaný uživatel
Děkuji "jv64" za jeho příspěvek (53), ovšem přes uvedené informace v tomto příspěvku stále nejsem přesvědčen o tom, že mince z ČNS Praha je totožná s mincí vydraženou na AUKRU.

Ovšem něčemu nerozumím:

1/ Je podezřelé, že prodejce, který prodává tak cennou minci, dá do aukce tak nezřetelnou fotografii a navíc přiloží scan z aukce Praha. Proč?
2/ Vy jste několikrát psal, že se jedná o orginální ražbu (já to nezpochybňuji) a já se ptám sám sebe, jak jste mohl odpovědně prohlásit, že se jedná opravdu o orginální ražbu, když na stranou druhou jste napsal, že Vaše osoba nemá s tímto pětikutátem žádnou souvislost.
3/ Velmi mě překvapila Vaše reakce na můj příspěvek (35), ve kterém jsem zpochybnil Vaše tvrzení o totožnosti mince z Aukra z mincí ČNS Praha. A zde si dovolím poněkud podrobněji rozebrat Váš příspěvek (36).

Mimo jiného jste napsal:

"Uvítal bych, kdyby se v nějaké vhodné formě doplnilo u diskutujících něco, jako určitá "verifikace". Jasně, nechci ani náznakem snižovat vzájemnou důvěru, která se tady vytvořila. Mám na mysli třeba možnost, že by se u nicku (říká se tomu tak ?) každého diskutujícího mohla (zcela dobrovolně !) objevit určitá ikonka, symbolizující míru důvěryhodnosti diskutujícího. Mám zcela konkrétně na mysli to, že by např. dva účastníci fóra s počtem příspěvků nad určitou hranici, nejlépe moderátoři, potvrdili, že daného člověka osobně znají. Myslím výslovně nikoli jen z internetových diskuzí nebo mailové korespondence, ale osobně."

Takže pokud jsem dobře porozuměl Vašemu návrhu, tak by se zdejší nicky (přispívatelé do diskuzí) tak zvaně "značkovali", aby se rozlišili ti důvěryhodní od ostatní "numismatické spodiny" (toto můj výraz), které se nedá důvěřovat. Samozřejmně, že celá akce proběhně za souhlasu těch, kteří mají být "označkováni" a pokud by snad některý jedinec odmítl dát souhlas, tak již bude podezřelý a proto pozor na něj.
Ovšem nejlepší z tohoto návrhu je, že o rozhodování zda je účastník tohoto fóra důvěryhodný a nebo ne budou rozhodovat moderátoři (to jste také Vy) a to po osobním setkání s dotyčnou osobou, všichni ostatní, kteří nepožádají o osobní setkání s moderátory budou zařazeni do "numismatické spodiny" které se nedá věřit? Tak si to představujete?

"Dokonce bych zvažoval u některých diskuzních témat (a mám na mysli konkrétně falza a některá další) i zavedení něčeho jako je neveřejná část fóra."

Také toto je zajímavý názor, takže se zde zavede neveřejná část fóra a to hlavně upozorňování na výskyt falz (třebe na aukcích Aukra), aby případní prodejci falz mohli být klidní, že se o nich prostřednictvím Sběratele doví široká numismatická veřejnost. Navrhuji, aby tato neveřejná část fóra (pokud vznikne) byla třeba nazvána "Fórum pouze pro prověřené a důvěryhodné osoby".

A ještě jedna poznámka, doporučuji, aby při prověřování účastníků tohoto zatím volně přístupného fóra, se také zapojili sousedi, domovníci, předsedové uličních výborů (ty sice již nejsou, ale bude dobré když je obnovíte), protože je nutné na tomto fóru konečně udělat pořádek, aby ta "numismatická spodina" již konečně zbytečně neotravovala naši numismatickou elitu.
Registrovaný uživatel
jv64 napsal
elle napsal
Nic ve zlym, ale pokud nekdo dovede garantovat pravost ciste podle toho prvniho (mizernyho a rozmazanyho) obrazku z Aukra, tak to bude nejspis vestec (anebo spis jen mluvka..)

Mince z aukra = mince z aukce ČNS Praha (viz celá diskuze výše), kde jsem ji osobně viděl, tato myšlenková linie snad není zas tak složitá .....
Jinak z mojí strany to bude k této celkem zajímavé diskuzi už asi všechno.


A berete v uvahu i moznost, ze podle ni (originalu) MOHL nektery z jejich minulych ci stavajich majitelu (kdo vi kolik jich muze byt) teoreticky vyrobit precizni kopii?
_______________
elle34 (zavináč) upcmail.cz
Registrovaný uživatel
Pokud ona aukce obsahovala pouze tuto jednu malou a nekvalitni fotku (z jedne strany), tak je to opravdu dost podezrele. I kdyz nelze vyloucit, ze ji na Aukro mohl umistit nejaky naprosty pocitacovy analfabet - napr. starsi clovek, ktery minci na Aukru prodava poprve apod..

Byla v aukci moznost prohlidky nebo osobniho odberu? Je nick prodavajiciho duveryhodny = prodava na Aukru mince (napr. i s kvaltnejsimi fotografiemi) dlouhodobe ci casteji?? Poskytl na jeji pravost prodavajici nejakou zaruku? Ja kdybych tuto minci prodaval, pricemz bych si byl jisty, ze je prava (napr. bych ji koupil na te aukci CNS) tak na jeji pravost bez problemu poskytnu napr. mesicni zaruku (nikoli na jeji stav, ale pouze na pravost). Mnoho kvalitnich fotek (vcetne toho papiru z aukce CNS) by samozr. bylo samozrejmosti.. Takovymito spatnymi fotkami se totiz kazdy prodavajici automaticky pripravuje o penize - pro vetsinu sberatelu je takovato aukce hned od pocatku automaticky neduveryhodna ci primo podezrela.. zvlast u takto drahe mince.

Dalsi vec, ktera mi na one aukci nesedi je ta, ze ona aukce nelze dohledat v historii Aukra (anebo ano?). Jak je toto mozne? Toto se mi jeste nikdy nestalo..
_______________
elle34 (zavináč) upcmail.cz
Registrovaný uživatel
Jinak jestli jde nebo nejde o totoznou minci jako je vyobrazena na onom papiru z aukce CNS myslim nelze podle takoveto nekvalitni fotky (viz. foto v 1. prispevku) jednoznacne rict. Takto nekvalitni fotky muzou opravdu dost klamat. Pokud to nekdo cvakne mizernym fotakem v mobilu, pak jeste obrazek vsemozne upravi nebo zmensi na pocitaci, tak na fotce muze byt v konecny fazi videt i to, co tam neni (viz napr. na prvni pohled ona odlisne vypadajici brada nebo zdanlive znetvorene pismeno apod). Zalezi z jakyho uhlu je to foceny, na stinovani apod,..
_______________
elle34 (zavináč) upcmail.cz
Registrovaný uživatel
Pro "elle".
Také jsem se snažil dohledat aukci s pětikutátem, ale zbytečně, napsal jsem na aukro:

Dobrý den,
promiňte, že Vás obtěžuji, ale mám zájem se podívat na aukci číslo 3341348333 Olomouc 5 dukát Karla II Lichtensteina 1678.
Bohužel na tomto odkazu http://archiv.aukro.cz/nf--3341348333 jsem tuto minci
nenašel.
Prosím, můžete mi poradit zda se dá tuto aukci někde dohledat?
Děkuji

A zde je odpověď:

Dobrý den, pane Vrbo,

děkuji za Váš zájem. Všechny nabídky jsou po 60 přesunuty do archivu (archiv.aukro.cz). Zde však nejsou kompletní informace. Najdete zde pouze jméno prodejce, datum vložení do archivu, kolikrát byla nabídka zobrazena, zda se předmět prodal či nikoliv a typ této nabídky.
V případě jakýkoliv dalších dotazů mě prosím kontaktujte.
S pozdravem
Kateřina Hubíková

Bohužel aukci jsem zase nedohledal, že by to číslo aukce nebylo správné?

http://archiv.aukro.cz/
http://archiv.aukro.cz/Archiv/Search?query=3341348333++
Registrovaný uživatel
Na obrazku z aukce CNS to vypada, ze ma ona mince patinu, kdezto na dalsich obrazcich patinu nevidim. Klame jen foto anebo probehlo nasledne cisteni?
_______________
elle34 (zavináč) upcmail.cz
Registrovaný uživatel
numismatik-fji napsal
Pro "elle".
Také jsem se snažil dohledat aukci s pětikutátem, ale zbytečně, napsal jsem na aukro....


Ano je to velmi divne.. Po 2 mesicich jdou odjakziva vsechny Aukro aukce automaticky do archivu, ale do te doby by je melo byt mozno nalezt v historii ("Vyhledat v ukončených nabídkách").. Je hodne divny, ze ji v tomto pripade nalezt nelze..
_______________
elle34 (zavináč) upcmail.cz
Registrovaný uživatel
Na této stránce je také odkaz na aukci s 5 dukátem - bohužel nefunkční, ona ta aukce se snad ani nekonala.
https://www.google.cz/search?sourceid=navclient&aq=&oq=5&hl=cs&ie=UTF-8&rlz=1T4SKPB_csCZ348CZ348&q=5+duk%C3%A1t+1678+olomouc&gs_l=hp..5.0l5j41l3.0.0.0.3108...........0.wE8AiBMLGv8
Moderátor
lze otevrit z archivu google, ale bez fotek.
Registrovaný uživatel
jv64 napsal
Dnes se mě na základě této diskuze ozval obchodník, u něhož se mince v tomto okamžiku nachází (není totožný s prodávajícím z aukra) a poskytl mě jednak detailní fotografie mince (i se souhlasem, abych je zde vystavil - viz příloha), hmotnost (=ČNS Praha, 15,85g) a především potvrzení, že se opravdu jedná stále o tentýž kus, který prošel aukcí ČNS Praha a následně aukrem. Rovněž mě nabídl, že v případě zájmu mohu minci shlédnout fyzicky.


Nechci byt paranoidni, ale toto povazujete za 100% dukaz pravosti one na Aukru vystavene mince? Ja byt onen padelatel (sledujici toto forum) tak abych rozptylil vsechny pochybnosti, udelam nejspis to same..

Za dlouha leta jsem narazil na mnoho-mnohem vice propracovanejsich podvodu..

Citovat
K probíranému tématu pro úplnost doplním, že na trhu se vyskytují i novodobé padělky tohoto olomouckého pětidukátu Karla II. z r.1678, pocházející téměř jistě ze známé zahraniční padělatelské dílny (viz Money Trend 11/2005, Der Fall Wentzlaff - Vom besten Münzfälscher unserer Zeit, doporučuji k přečtení). Jsou znaky, podle kterých se dají rozeznat, tato mince je nemá.


Coz samozrejme nikdy nemuze byt dukazem o pravosti mince. Muze jit o novy cerstvy padelek anebo o novou generaci dosud neznamych velmi kvalitnich padelku..
_______________
elle34 (zavináč) upcmail.cz
Registrovaný uživatel
V historii google (nikoli Aukra) lze najit jen jednu fotografii z teto aukce "3341348333":

Obrázek vložený uživatelem

Aukce prece neprobehla pred vice jak 2-mi mesici, takze jakto ze ji na Aukru nelze zobrazit?... zahada... Bud byla aukce predcasne ukoncena anebo jde o nejakej aukro kix.. ale nelze vyloucit ani zamer.
_______________
elle34 (zavináč) upcmail.cz
« Poslední úpravu provedl(a) elle v 28. 9. 2013, 11:44. »

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4 5 6 > »

Sběratel.com » Padělky a podvody » Olomouc 5 dukát Karla II Liechtenstein 1678

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1