Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Nápovědy a návody » Oprava rozlomené mince

Vykupminci.cz
Numisargo

Oprava rozlomené mince

Moderátoři: smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
zlatonik69 - jste evidentně šikovný člověk, který umí to, co dělá. Ale já bych takovou minci nechtěl (pokud bych věděl, že je opravovaná). To už raději tu děravou. Přijde mi autentičtější, nežli opravovaná. Je to podobné jako se zříceninou. Krásnou autentickou zříceninu památkáři zakonzervují tím, že zarovnají korunu zdiva do roviny, sem tam nějakou zeď dostaví a nově vyspárují mezery mezi kameny. Zřícenina se už sice nebude dále rozpadat, ale už to zkrátka není ono. Viz např. Krakovec, Orlík u Humpolce nebo berounské hradby. Čili za mě shrnuto: lepší mince s jedním zásahem (díra, stopa apod.), než se dvěma (díra + oprava). Ale samozřejmě chápu, že někdo spíš preferuje opravenou minci.
Registrovaný uživatel
No, ruku na srdce, především se takto šikovně vyspravená mince lépe prodá :D ;)
Registrovaný uživatel
zlatonik69 - člověče nabídni svoje služby veřejně i s ceníkem, seš šikovnej fest.
Registrovaný uživatel
Pokiaľ je to opravené vysoko profesionálne - tak prečo nie.
_______________
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Registrovaný uživatel
Já jsem zastáncem názoru, že pokud se jedná opravdu o vzácnou minci, která byla neodborně poškozena (ouško, dírka a tak podobně), není opravdu na škodu tuto minci odborně opravit, vždyť i obrazy a další umělecká díla poškozená časem a nebo i úmyslně, procházejí restaurováním, co je tedy špatného na tom, když mince, která je vlastně také malé umělecké dílo bude restaurována?
Samozřejmně, že takto opravená mince již nebude mít takovou sběratelskou cenu (vyjádřeno v penězích), jako bezchybná mince, ale to je již o něčem jiném.
Pokud se podíváme do aukčních katalogů, tak zjistíme, že o opravené mince je zájem (jedná se hlavně o mince šlechtických rodů, které bývají dosti často poškozeny ouškem), i když jejich konečná cena nedosahuje bezchybných mincí, jako například:

1/2 Tolar 1654 - Jan Kryštof a Jan Seyfried knížata z Eggenbergu (Donebauer 3320, Polívka nezná)
ČNS Praha 10.09.2005, 1274, 1/1, 5.500 Kč (stopa po oušku)

1/2 Tolar 1658 - Jan Kryštof a Jan Seyfried knížata z Eggenbergu (Donebauer 3325, Polívka 43)
ČNS Praha 04.09.1999, 1193, -1/1-, 6.000 Kč (nepatrná stopa)

Tolar 1658 - Jan Kryštof a Jan Seyfried knížata z Eggenbergu (Donebauer 3222, Polívka 42)
ČNS Praha 18.12.2004, 1412, 1/1, 14.000 Kč (nepatrná stopa)

Nechme proto na jednotivých sběratelích, aby se sami rozhodli, zda opravenou minci zařadí do své sbírky a nebo ne, já osobně bych dal přednost odborně restaurované minci (ze které se třeba odstraní ouško), než minci s ouškem, které na minci vlastně nepatří, (inu, jak se říká 100 lidí 100 chutí.)
Registrovaný uživatel
Jen je potřeba si člověka který bude minci opravovat"proklepnout".
Jednou jsem svěřil zlatou minci k opravě chlápkovi z Dolních Dunajovic,o kterém jsem v tomhle směru slyšel jen samá pozitiva.Šlo o dírku.
Spravil ji,a perfektně zahladil to ano...jenomže použil k opravě na dukátové zlato čtrnáctku...pak na mě hleděl jak puk,že nejsem spokojený...
Registrovaný uživatel
zdravím, opravoval jste i teď probíraný tolar z aurka? V.
Registrovaný uživatel
ten asi nie, to je ešte vyšší level. Ale ten XV grajciar pôvodne s dierkou poznám.
Predával sa za cca 180 eur, uvidíme kde skončí.
Registrovaný uživatel
turtleoverhead napsal
No, ruku na srdce, především se takto šikovně vyspravená mince lépe prodá :D ;)
Prave tu vznika velký problem.Takí machri ako zlatonik 69 ale aj iní to fakt vedia a robia to čo najlepsie .Problem vznika vtedy ked ten čo si tu opravu obiedna to pri predaji zataji.Napr,pri tom spominanom 10 dukate to moze zdvihnut cenu aj o 10 000€ ak nie viac.A to je jasny podvod.
_______________
Registrovaný uživatel
zlatonik69 Napište mi na sebe prosím kontakt. Díky
Moderátor
V podstate se pak jedna o upravenou a z historickeho hlediska ponicenou minci, zvlast pokud nejde jen o odstraneni ouska, ale o vyplneni dirky plus 'rekonstrukci' mincovniho obrazu, de facto tooling.
Cena by ve skutecnosti nemela byt vyssi nez u puvodni mince s dirkou, to ze dobre vypada je argument, ktery je sice hezky, ale s numismatikou nema nic spolecneho.
Take nesouhlasim s tim, ze u vzacne mince je prijatelnejsi ji opravit, v takovem pripade prece prichazime o jednu ze vzacnych minci v puvodnim stavu. Samozrejme nejde pausalizovat, pokud jde o odstraneni ouska (nicmene i to muze byt velmi stare nebo i soudobe a v takovem pripade urcitym zpusobem nicime historii) nebo poniceni ktere se udalo v moderni dobe, tak to nekdy muze byt mensi zlo.
Jinak to srovnani se zriceninou neni uplne 100%, to by se ta zricenina musela komplet dobudovat do hradu v puvodni podobe. V pripade mensich uprav za ucelem konzervace pamatky jde o ono mensi zlo, zatimco minci ousko nebo dira nijak neznici, naopak ji muze v budoucnu poskodit uprava, zvlast pokud se pouzije stribro jine ryzosti apod. - je nekdo schopen rict, jak bude takova mince vypadat za 200, 300 let?
Takze omlouvam se ze nesdilim skoro vseobecne nadseni z opravovani minci (byt technicky na dobre urovni), muj nazor je ten, ze sberatel (o numismatikovi nemluve) by mel prijmout mince takove jake jsou a ne si je prizpusobovat svemu estetickemu citeni.
Registrovaný uživatel
zlatonik69.Vidim že si dobry a asi aj pribudnu nove zakazky.Bolo bi super ak by si sem z času na čas dal fotky opravovanych minci taku malu galeriu.Ja osobne nemam nic proti oprave ,kazdy si so svojimi mincami moze robit co chce,len ty čo chcu podvadzat bi to nemali take lahke.
_______________
Moderátor
m1234: palec nahoru, dobra pripominka
Registrovaný uživatel
souhlas s tenzorem
Moderátor
Pokud je mince poničená, rozlomená, tak už přece není v původním stavu!
I zříceniny se opravují a tu a tam dostavují. Pravda, výsledky bývají rozličné a mnohdy podobné úpravy památku opravdu spíše poškodí, jindy ji ale zachrání před úplným zánikem. Je to prostě o tom, jak se oprava provede. Ale to přirovnání kulhá, na zřícenině totiž cosi chybí, kdežto tady je spíše řeč o tom, že zámku spadla (uhnila) střecha a že z historického hlediska by tedy bylo lepší nechat zámek bez střechy, nebo že zdivo puklo, tak tam necháme tu díru a zeď nechť se klidně hroutí dál.

Otázka sběratelské ceny je jiná kategorie, i když nevím proč by rozlomená mince měla mít vyšší sběratelskou cenu než mince odborně spojená dohromady - vypadá to přece jen líp, jen se nesmí tvrdit, že je v ražebním lesku.

Ale mně si nevšímejte, já jen přicmrnduju.
Registrovaný uživatel
Pavel_III - dobře napsané.
Registrovaný uživatel
zlatonik69 sem kontakt nedal a proto bych se rád zeptal, jestli by někdo nevěděl o šikovném zlatníkovi, který by opravil dírku na denáru.
Děkuji
_______________

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2

Sběratel.com » Nápovědy a návody » Oprava rozlomené mince

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1