Moderátoři: Šenfi, acme2000, smith

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#101 14. 6. 2010, 10:23

tak zas pár lidí něco vystavilo na áčku a já mohl doplnit obě tabulky (nejvyšší série i nejvyšší kontrolní čísla u posledních skupin sérií). jen tak dál🙂

Profilový obrázek
numpszi

Moderátor

Zaregistrován:
16. 8. 2008

#102 14. 6. 2010, 11:39
podla mna neexistuje seria nad 2000

najvyssia seria je niekde okolo 1120 (presne cislo neviem), vysoke serie (nad 1100) maju pretlac Deutschosterreich.

Profilový obrázek
majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

#103 7. 7. 2010, 20:27
jako vidím třeba rozdíl mezi "8" v sérii a "8" v kontrolním čísle. ale je mi divný, jak občas každá ta nula nebo číslo je prostě "originálem". Fakt by nemohla být série prostě namalovaná? Jako podle těch osmiček to stopro není číslovač stejný. a série by přece mohla být malovaná společně s obrazem bankovky a tisknout se zároveń (jako třeba u 1/1919, 5/1919; mimochodem také tištěno u Haase)

Při hledání něčeho úplně jiného jsem narazil na tento zajímavý článek, kde je mj. odpověď. Ano, série se určitě tiskla s bankovkou a kontrolní číslo se potom dotisklo zvlášť (zejména viz obrázek).
http://www.filatelie-klim.com/cz/merkur-revue/merkur-1-2001_9/prava-statovka-a-prece-padelek_40

Profilový obrázek
ZetPe

Uživatel

Zaregistrován:
10. 9. 2010

#104 15. 9. 2010, 15:06

50 Kč - 1919.
Přátelé, k této státovce bych podotkl, že ke vší úctě k názoru majkla se domnívám, že série nebyla tištěna s hlavním tiskem. Kdo trochu rozumí polygrafii, tak mu to musí být jasné. Tato státovka byla totiž první doma tištěnou litograficky. Ovšem některé texty, prvky, série a číslo byly dotiskovány knihtiskem. Postup tisku u této konkrétní státovky si pracovně můžeme zjednodušeně rozdělit do několika fází:

1. fáze - vlastní litografický tisk obrazu státovky (x průchodů strojem podle počtu barev - obě strany)
  2. fáze - knihtiskový tisk textu např. na "kuponu", trestní pohrůžka a série
  3. fáze - knihtiskový tisk čísla státovky pomocí číslovačky
  4. fáze - kontrola, rozřezání, balení a expedice

Nutno podotknout, že byla většina státovek I. emise tištěna ve velkém spěchu, navíc nově vzniklý stát neměl vlastní cedulovou tiskárnu ani dostatečné technické zázemí. Proto byl tisk realizován u soukromých domácích firem, které měly pokud možno co nejlepší vybavení a také nějaké zkušenosti (tisk v ABNCo a RUBku zde pomíjím). Vzhledem k nutnosti okamžitého velkého množství oběživa náhradou za RU bankovky byl velký tlak na tiskárnu. Pokud je mi známo, tak v době tisku této státovky disponovala tiskárna Haase pouze čtyřmi velkými litografickými stroji, přičemž pouze jeden dokázal produkovat tisky v patřičné kvalitě. Druhá fáze výroby je obestřena tajemstvím. Buď se praktikovalo to, že na jednom archu s x cedulemi se při tisku sériování požívaly jednotlivé série opakovaně a při následném číslování byly číslovačky nastaveny s určitým odskokem od sebe. Takže na jednom archu mohly být například dvě cedule se stejnou sérií, ovšem s trochu odlišnými řezy. Druhou možností (pravděpodobnější) je ta, že 2. fáze výroby probíhala na několika knihtiskových strojích současně. Tak by bylo možno zkrátit dodací lhůty hotových státovek do banky. První kompletní série by se tak dostaly do oběhu odhadem za poloviční čas, než kdyby se čekalo na očíslování celeho miliónu archů na jednom stroji.

Tím by se daly vysvětlit rozdíly v řezu písma u sérií, kde jsem dosud našel 3 velké a 2 malé odchylky díky obrazovému materiálu na internetu. Tiskárna asi měla nedostatečné zásoby písma jednoho řezu, které navíc díky opotřebení musela čas od času vyměnit. Sazba z liteřiny (směs olova, cínu a antimonu) vydrží při dané kvalitě max. 200 tisíc otisků. To se netýká číslování, kde tiskárna použila číslovačky (tzv. paginýrky). Ty však jsou na rozdíl od běžných liter z ocele a vydrží mnohonásobně déle. Tiskárna ale zřejmě tak velké množství naprosto stejných neměla, proto použila některé s trochu odlišným řezem některých číslic. Tyto stroječky však byly narozdíl od běžných sad liter přísně evidovány a při každém přerušení tisku byly ukládány do trezoru tiskárny. Pro ilustraci přikládám obrázek podobné číslovačky, samozřejmě nebankovní, ale původem z bývalé Hássovky.

Podobný scénář mohl klidně platit i u nominálu 10/1919, kde je nepřeberně různých odchylek tvaru číslic jednotlivých sérií.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

#105 15. 9. 2010, 17:47

ZetPe, děkuju za upozornění a hlavně za perfektní příspěvek. Zdá se, že mi začíná měknout mozek a ztrácím schopnost se vyjadřovat přesně. Samozřejmě - jediné, co se dá z článku, na který odkazuji, vyvozovat, je to, že se série netiskla spolu s kontrolním číslem. Moje formulace "série se tiskla s bankovkou" je sice docela zavádějící, ale naštěstí ne v rozporu s vaším příspěvkem.

Profilový obrázek
ZetPe

Uživatel

Zaregistrován:
10. 9. 2010

#106 15. 9. 2010, 22:27

Pro majkla: To je v normálka. Jsem na tom podobně, co si nenapíšu, tak zapomenu. Ještě si tak vzpomenout, KAM si to poznamenávám.

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#107 28. 10. 2012, 22:14

Zachytil jsem konečně sérii 050 ... dle číslovače již STC a číslo poměrně nízké ...

Bajer uvádí, že série 049 a 050 byla hraniční (měly by existovat číslovače obou tiskáren) ... máte někdo zachycené některé kusy z uvedených sérií?

Obrázky:

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#108 30. 10. 2012, 21:26

V předchozích příspěvcích tady (bohužel bez fotky) jsem ještě našel tento údaj:

049 - 013486 nebo 051 - 473670 - už číslovač TB NBČS

Každopádně, nikde jsem nezachytil kontrapříklad, tj. že by měl někdo doloženo ze série 049, 050 a 051 číslovač Haase ... pomůže někdo?

Profilový obrázek
Brett

Uživatel

Zaregistrován:
9. 3. 2010

#109 31. 10. 2012, 21:55
V předchozích příspěvcích tady (bohužel bez fotky) jsem ještě našel tento údaj: 049 - 013486 nebo 051 - 473670 - už číslovač TB NBČS Každopádně, nikde jsem nezachytil kontrapříklad, tj. že by měl někdo doloženo ze série 049, 050 a 051 číslovač Haase ... pomůže někdo?

Acme - prikladám tú 049_013486, čo nemáš obrázok (ja mám dva 😉 ) a jednu 050 (ale je to TB NBČ 😞 )

Obrázky:

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#110 31. 10. 2012, 22:36

Brette, díky!

Předpokládám, že pokud byly některé kusy série 049 a 050 z tiskárny Haase, tak by měly být logicky s nižším číslem než jsou uvedená čísla z TB NBČS, tj.:

u série 049 nižší číslo než 013486
u série 050 nižší číslo než 154290

zajímavé, čísla jsou u obou sérií poměrně nízká, docela by mě zajímalo nějaký kus od těchto sérií, který by měl číslovač Haase.

Mimochodem ... sérii 048 by někdo neměl? Jen pro zajímavost, jestli tam je vůbec Haase ...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.