Zjišťuju, že nemám nic valně zajímavého. 50/1919 mám jako tráva série 0028 s jednou nulou v čísle.
Tak aspoň přidám obrázek, který ukazuje, co dokáže udělat nevhodné uložení v albu (spodní bankovka uložena přes 10 let v běžně prodávaném albu na bankovky z roku cca 1995). Fólie v albu navíc zežloutla všude kromě portrétu. Že by vysvětlení barevných odstínů?
Obrázky:

ta 51 mi přijde taky široká. akorát teda obecně mám v tomto případě problém vlastně říct, co je myšleno tím široký/úzký. Budu-li citovat Bajera:
"U státovek nižších sériových čísel je sériové číslo užšího rozměru s odlišným řezem číslic. Rovněž číslovač je poněkud odlišného řezu, který vzhledem k poměrně malému množství srovnávacího materiálu není zatím přesněji určen. Rozdíl je zvláště patrný u číslice 0 a 7. Použití číslovačů v návaznosti na sériová čísla nelze z téhož důvodu jednoznačně určit"
Mně z toho vyplývá:
- dva různé typy čísel série (úzké/široké - to co tu teď řešíme)
- číslovač (= kontrolní číslo) by mělo být (dle Bajera) typ 4d - Haase (dtto např. číslovač na nižších sériích "Rozsévače); ale jsou známy exempláře s odlišným řezem některých číslic (a TAM je rozdíl mezi 0 a 7)
- návaznost vzácnějšího/běžnějšího číslovače ke konkrétním sériím (či sériovým číslům) není prokázána

Nechcete ma "lekat"? No dík, to sa Vám skoro podarilo... Ale nech porovnávam ako chcem (aj s inými exemplármi), rahno sa mi zdá v poriadku, v číslovačoch som našiel drobné (priam mikroskopické) odchýlky čo sa dá pripísať na vrub technologickej úrovni tlače tej doby a keď som moju bankovku porovnal priamo s falzifikátom vyššej série (konkr. 0066), tam už rozdiel v číslovači viditeľný bol, hlavne u číslic 6 a 3. Jediná odlišnosť mi teda zostáva na číslici 7.

tady to jsem si syslil "historicky" (cca 2 roky zpět), dával jsem si pod sebe ty série a hledal kdy je ještě úzký a kdy široký a event. na odlišnosti v kontrolních číslech (tam jsem na žádnou odlišnost zatím nenarazil). Přijde mi, že 0048 je ještě úzká a 0052 už široká
[

jako vidím třeba rozdíl mezi "8" v sérii a "8" v kontrolním čísle. ale je mi divný, jak občas každá ta nula nebo číslo je prostě "originálem". Fakt by nemohla být série prostě namalovaná? Jako podle těch osmiček to stopro není číslovač stejný. a série by přece mohla být malovaná společně s obrazem bankovky a tisknout se zároveń (jako třeba u 1/1919, 5/1919; mimochodem také tištěno u Haase)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.