Autor |
Příspěvek |
|
|
Moderátor
|
Chci se zeptat, co říkáte na dnešní - 30/11/2021 vydání této mince : pro info - Složení, hmotnost, průměr a síla 999Ag 1 000g 100mm a 14mm v BK vyraženo - 2.300ks v PP leštěná - 5.800ks ceny ČNB pro prodejce : v BK - 29.610Kč v PP - 31.140Kč Podle toho jak je o to na Aukru zájem, tak myslím, že o minci bude enormní zájem, je to první kilovka Ag emitovaná ČNB. Co na to zkušení numismatici :-))) Obrázky: foto - ČNB « Poslední úpravu provedl(a) Charon v 30. 11. 2021, 20:48. »
|
|
|
Moderátor
|
Osobně se mi nelíbí, na místo té nevzhledné mapy, mohl být třeba lev, nebo jen erby v jiném provedení... I ten nápis Velká Praha, stačilo jen Praha... Kilová mince, medaile spíš někde jako dekorace, třeba do kanclu a né do sbírky.. Také docela velký náklad na tak metrologicky nestandardní rozměry.. Celkově hodnocení maximálně, cena kovu.. Mimochodem Charone takový věci třeba do kecarny o numismatické problematice, nebo je zde i vlákno k novým mincím, je škoda zakladat nové vlákno.. « Poslední úpravu provedl(a) Guldiner v 30. 11. 2021, 21:16. »
|
|
|
Moderátor
|
barbar - tak sorry to jsem nevěděl, tak prosím admina o přesun. Já jsem pouze chtěl, aby to bylo pouze k této minci, ale rozumím - příště se polepším :-))))
|
|
|
Moderátor
|
Jo, jakési Prágl ...
|
|
|
Moderátor
|
Pavel _III - To víš Brno to není :-))))))
|
|
|
Moderátor
|
Charon napsal barbar - tak sorry to jsem nevěděl, tak prosím admina o přesun. Já jsem pouze chtěl, aby to bylo pouze k této minci, ale rozumím - příště se polepším :-))))
Charone karárání to nebylo, spíš přátelské doporučení.. Chápej, kdyby to dělal každý, byl by tady jen nepřehledný bordel.. Věz, že na tohle téma zde padne jen pár příspěvků, škoda vlákna...
|
|
|
Moderátor
|
barbar - v poho, rozumím. Bohužel už to nemohu to vlákno zrušit - to může pouze admin. Tak příště :-))). Abych nezapomněl barbare - zítra bude tabulka (snad tedy?? - víš čeho :-)))) )
|
|
|
Moderátor
|
barbar napsal I ten nápis Velká Praha, stačilo jen Praha...
Ale to je mince ke 100 letum Velke Prahy, viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%A1_Praha
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Pavel_III napsal Jo, jakési Prágl ...
Brnen bude trojkilový. -s-
|
|
|
Moderátor
|
stani napsal Pavel_III napsal Jo, jakési Prágl ...
Brnen bude trojkilový. -s-
To by Pozsony muselo být pětikilové a to nejde.
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Brnen. Najstarší názov Brna? Tak som čítal. -s-
|
|
|
Moderátor
|
Sledoval jsem na Aukru nekolik aukci s touto minci, ktere byly zruseny. Proc?
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Mincovna napsala mail, že je budou vydávat postupně až do března, tak asi proto.
|
|
|
Moderátor
|
rektor: diky
|
|
|
Moderátor
|
rektor napsal Mincovna napsala mail, že je budou vydávat postupně až do března, tak asi proto.
Důvodů zrušení aukce, může být více, nevím přesně o které se jednalo, jeslti aukce již skončily nebo v průběhu. Už jsem také viděl aukci, kde to byl jakoby předprodej a mince vyšla za 3-4 měsíce. Může být i třeba nízká cena apod.
|
|
|
Moderátor
|
Charon: jednalo se napr. o nabidky viz nize. Zrejme jak pise rektor prodejci nabizeli zbozi, ktere jeste nemaji na sklade. I kdyz i v aukcich, ktere dobehly, ctu: "Mince bude dodaná ihned po doručení emise od ČNB" Obrázky:
|
|
|
Moderátor
|
numismat - díky za info, ale pokud tam dal prodejce - "Mince bude dodaná ihned po doručení emise od ČNB" tak kupující ví, že až to prodávající bude mít tak minci pošle
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
|
|
|
Moderátor
|
taho napsal pro Pavel III Brno už bylo. https://zlataky.cz/stribrna-kilova-investicni-medaile-statutarni-mesto-brno-2016-standard
Není mince. Ačkoliv, ta pražská mince je taky mince jen podle jména. Nikdo nikdy s ní platit nebude.
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Pravdu díš :-). Jednalo se mi jen o váhu a teoreticky někdo s touto mincí zaplatit může, ale platit nebude. Tu brněnskou někdo chce prodat za 80 t. a tu minci za cca 52 t. (cca přepočet z €).
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Stříbrné 10.000 Kč Velká Praha měly být podle emisního plánu skutečně koncem listopadu, ale ČM ohlásila, že je bude kvůli potížím ve výrobě dodávat průběžně od ledna do března 22.
|
|
|
Moderátor
|
Tak kdo si koupil tuto minci, tak určitě neprohloupil, jelikož ted se na Aukru prodává většinou přes 60.000Kč což je pěkné - z pohledu prodejní ceny ČNB - BK 29.610Kč a PP - 31.140Kč.
|
|
|
Moderátor
|
Charon napsal Tak kdo si koupil tuto minci, tak určitě neprohloupil, jelikož ted se na Aukru prodává většinou přes 60.000Kč což je pěkné - z pohledu prodejní ceny ČNB - BK 29.610Kč a PP - 31.140Kč.
Domnivam se, ze mince si rozebrali obchodni partneri CNB a bezny sberatel zatim nemel moznost. Kilo stribra za 60 000 je totalni nesmysl, zvlaste kdyz se nejedna o nijak atraktivni motiv. Tohle uz nema se sberatelstvim nic spolecneho. Jen na tom vydelaji prekupnici a spekulanti. S temi prodeji na Aukru bude jeste dohra, pokud prodejci mince dosud nemaji.
|
|
|
Moderátor
|
numismat - a proč bude dohra, už jsem to tady psal, pokud prodejce napíše, že minci pošle po emisi resp. dodání od ČNB tak je vše v poho, např. na ebay tj běžné, že si kupuješ minci, která by měla vyjít např. za měsíc
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Celý ten prodej mincí z ČNB je jak na Klondiku. Borci přisátí na ČNB na tom sedí a prodávají si to postupně na Aukru a šponujou cenu. Krásně to jde vidět na mincích Cheb a Jihlava, kdy pár měsíců po emisi stojí o 70% víc, což naznačuje, že trhu nejsou ještě všechny mince a že na tom sedí spekulanti (versus např. mince Bečov a Buchlov z ještě normálního roku 2020). Těžko říct jestli to rovnou objednávají u ČNB bez svých rezervací, nebo jen pak stačí vymluvit se na pokrácené objednávky, ale je to krásný byznys. U Velké Prahy ještě navíc fyzicky všechny mince nejsou k dispozici a tak to nadržení sběratelé přeplácejí takto hned na startu. Nechápu, že distribuce mincí nemůže jít transparentně přímo lidem jako například na Slovensku. Ale zřejmě to u nás každému kompetentnímu takto vyhovuje.
|