Moderátoři: smith, Altmann

Profilový obrázek
Hohepa

Uživatel

Zaregistrován:
14. 5. 2018

#11 15. 11. 2019, 23:38
Dovolím si neodborný názor: Raznice musí bez problému vydržet 500 + 300 ks. Když porovnávám obě uvedené, dovoluji si tvrdit, že to z jedné raznice není a stříbření s tím nesouvisí. Ta horší odpovídá kvalitou provedením technologii lití a rovněž rozdíl hmotnosti nesvědčí o originálu, když plech k ražbě se měří mikrometrem. Porovnejte si po zvětšení prohlubně, kde neexistuje otěr. Podle mě nekvalitní napodobenina v ceně 2 USD.

No, právě levá medaile je pozdější kus, jelikož jsem ji do sbírky získal jako kompletně udělenou. Pán, od kterého jsem ji kupoval ji objevil při vyklízení zakoupeného domu. Medaile byla v etui, s dekretem č.708, kartičkou potvrzující udělení, náhradní stuhou a stuhou do klopy kabátu. Takže zrovna u té levé jsem přesvědčen o pravosti.
Vy vycházíte pouze z porovnávání dvou variant, které jsem nafotil. Pokud si na internetu vyhledáte pamětní medaili Národního odboje na Jadranu, tak se budou spíše podobat právě té vlevo.

Profilový obrázek
stepe

Uživatel

Zaregistrován:
16. 6. 2016

#12 16. 11. 2019, 00:27

Ta levá je paskvil od pohledu a že je na ní "dekret" nic neznamená. On i ten "dekret" lze koupit, nehledě k tomu, že i kdyby byl pravý, nebude právě k tomuto "nesmyslu". Logicky uvažujte - medaile je mj. i určena k nošení na příslušném oděvu a její provedení musí být reprezentativní, ve šperková kvalitě. Vaši "ošoupanou medaili" (když to přeženu) by zřejmě nosil zřejmě dělník v kamenolomu či horník každý den na směnu, aby mohla být v obdobném stavu. To vlevo je fake na 100% a číňani dělají i daleko levnější kopie všeho možného. PŘECE BY ČESKÝ STÁT NERAZIL takovéto zmetky.

Profilový obrázek
stepe

Uživatel

Zaregistrován:
16. 6. 2016

#13 16. 11. 2019, 00:31

A jak jsem napsal - toto není ražba, ale odlitek a velmi nekvalitní. Koupil jste věc s klasickou historkou - "od starého pána - z půdy - z dědictví" - atd.

Profilový obrázek
stepe

Uživatel

Zaregistrován:
16. 6. 2016

#14 16. 11. 2019, 00:52

A ještě poznatek na konec: pokud jste zjistil rozdíl váhy od uváděného originálu cca 2 gramy, je jistota mj., že jde o kopii. Např. k orientaci odchylky váhy ---- 2 g je váha matice M6 (má 2,3g).

Profilový obrázek
Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

#15 16. 11. 2019, 07:24
A ještě poznatek na konec: pokud jste zjistil rozdíl váhy od uváděného originálu cca 2 gramy, je jistota mj., že jde o kopii. Např. k orientaci odchylky váhy ---- 2 g je váha matice M6 (má 2,3g).

S váhou to bývá ošemetné u takových medaili, není to mince ani stolní medaile.. Obnošení je patrné.. Často si s takovými věcmi po generace hravají děti..
Dále jsem se u těchto medaili nesetkal s padělky a i kdyby existovaly byly by nejspíš horší kvality v provedeni, odlitek bych vyloučil nenese jeho znaky. Možná pro jistotu pan může provést kvalitní detailnější fotky levé medaile a znovu posoudime..

Profilový obrázek
Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

#16 16. 11. 2019, 07:39

https://www.valka.cz/Pametni-medaile-narodniho-odboje-na-Jadranu-t109685

Zde v odkazu postřibrena varianta, kvalita postřibření čase bývá znát,jak jsem již psal..
I u medaili lepší kvality

Profilový obrázek
stepe

Uživatel

Zaregistrován:
16. 6. 2016

#17 16. 11. 2019, 08:46

Pravdou je, že fotky jsou dost mizerné, neostré a můj názor je neodborný.

Profilový obrázek
Hohepa

Uživatel

Zaregistrován:
14. 5. 2018

#18 16. 11. 2019, 11:29

Dobrý den,
přikládám další fotky.
Sbíráním plukovních medailí se zabývám nějakou dobu a s padělkem jsem se zatím nesetkal. Tím netvrdím, že nemůže existovat.
Ujištují Vás, že sehnat dekret k této medaili je hodně velký sběratelský oříšek, takže zas až tak jednoduše koupit nejde. Dekret je natolik specifický, že kopii pozná i laik. Jako jeden z mála dekretu k pamětním medailím je opatřen vlastnoručními podpisy jak výboru, tak i autora dekretu pana Gabriela. A podpis předsedy Toma Nitky je snadno čitelný. Tzn. že podpisy nejsou na dekretu předtištěny nebo orazítkovány.
Na základě váhy nejsem schopen posoudit, jelikož jsem to nikde nedohledal a ani nemám etalon, se kterým bych ji mohl porovnat.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

#19 16. 11. 2019, 11:33

V Pardubicích žije náš přední odborník na RU námořnictvo, vyzná se a zná, ale já bohužel nemám na něj adresu ani meil. Zkuste mezi kamarády získat meil a napsat,. Bude mí radost a poradí Vám. Považuji jej za odborníka č.1.

Ladislavaliev@atlas.cz

Profilový obrázek
Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

#20 16. 11. 2019, 11:38

Mnohem lepší foto... Zajímavé nyní bych se přiklonil k postribřene variantě v celkem zachovalém stříbřeni..

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.