Brett, na rovinu: to je naprosto bez šancí na úspěch.
U té "mojí" 5.000Ks to vzniklo tak, že mi vrtalo hlavou, proč tak zdražovala. Tak jsem to začal sledovat (a sleduju dlouhodobě). Jediné, co se mi snad zatím podařilo prokázat, je, že z balíčků po 100 kusech někdo vždy pár kousků vytáhnul (velmi často z velmi málo míst - vždy pár čísel je blízko sebe) a zbytek šel asi do pece. Zatím jsem narazil na jediný 100 ks balíček, kde je současně neperforovaná i perforovaná (a to to sleduju fakt poctivě). Kdyby ty zbytky balíčků někde byly, byla by těch pětitisícovek taková záplava, že by stály ne víc než pětistovku. Plus se ukázalo, že se v prodejích jedná velmi často o stále stejné kousky, takže se "točí" vcelku malý počet kusů této bankovky. Často je to také tak, že stejný prodejce nabízí stejný kousek, pak ho "prodá" a za půl roku ho nabízí zase (buď on nebo jiný obchodník). Moje zdroje informací jsou ovšem omezené: toto fórum, mojazbierka, eshopy, aukce a čas od času proskenování alb obchodníků. Do velkých sbírek, sejfů případných "investorů amatérů" ani "investorů profesionálů" ani jinam přístup samozřejmě nemám.
Co se týče poukázky 2000K, tak je situace horší. Pětitisícovku má většina těch, kdo ji chce a kteří vlastní "střední třídu" bankovek v UNC. Poukázka byla vzácná vždy, takže ji ve sbírkách mají opravdu jenom velcí sběratelé a lidé, kteří mají třeba v bankovkách uložené solidní peníze. A k těm se asi těžko dostaneš a pokud ano, asi nebudou mít zájem zveřejňovat jakékoliv informace, které by mohly cenu ovlivnit. Otázka na tělo: kdybys našel 100ks balíček nových poukázek, co bys udělal?
Ještě k počtům bankovek a cenám: v devatesátých letech bylo prodáno 200ks sad nevydaných 1951-1953. Plus jsou nějaké původní (kolik jich bylo, nevím, ale před prodejem ČNB byla cena šílená - Bajer, 1993 udává cenu tuším 4.000, což je (mám pocit) mnohem víc než tehdy 100/1919. Cena nevydaných je známá a těžko poroste. Počet kusů je 200 + x, kde x nejspíš budou nejvýše desítky.
Poslední aspekt: poukázka byla v oběhu, 5000Ks ne. Takže další neznámá.
Ale v jakémkoliv výzkumu samozřejmě rád pomůžu.

majkl napsal/a:
Otázka na tělo: kdybys našel 100ks balíček nových poukázek, co bys udělal?
Je jedno čo odpoviem - ak by tá situácia reálne nastala (čo samozrejme nenastane) tak by som sa zachoval možno inak, ako keď si tú situáciu len predstavím ...
Tak už len nájsť niekoho, kto by tomu obetoval svoj voľný čas 😃
Mne moje bádanie po číslovačoch zaberie toľko z celkového času venovaného notafílii, že nad tým ani nebudem uvažovať.

Acma máte pravdu, jestli jde o zjištění vydaných kusů, tak je třeba jen sepsat nejvyšší známá čísla u jednotlivých sérií. Takže začnu jako první s. 4 Go č.035853, s. 6 Ar č. 003199, s. 15 Lt č. 003363, s. 2O Ám
č. 010246, s. 21 Rť č. 031250. Takže všechny mé kousky do max čísla 035853.

No nevím, co z tohoto textu plyne.
Nicméně, z nejvyšších čísel nevyplyne nic, protože není známo, kolik jich bylo zničeno a jaký byl rozsah čísel, která se ničila. Např. jestliže nejvyšší známé číslo nějaké série bude 555555, jak budeme vědět, že číslo 666666 nebylo nikdy vytištěno?

Ono se spíš naskýtá otázka, zda všechny bankovky, které se ani nedostaly do oběhu, byly perforovány, anebo jsou v nějakých rezervách i neperforované kusy. To se ale asi nedozvíme. Když vezmete , že jejich platnost byla velmi krátká, tak je udivující, že se na PP dražila neperforoaná ve stavu 4 a ještě k tomu reparovaná.

majkl > no, tak u těch 5000 Ks mi to přišlo celkem zajímavé vidět, že nejvyšší číslo je kolem 11000 ... pak se dá alespoň uvažovat, kolik jich mohlo být cca vytištěno - protože je skutečně rozdíl mezi tím, že je něčeho vytištěno 11000 ks a 999999 ks od série. S tím, kolik čeho bylo zničené (asi) a perforované / neperforované ... u jakého nominálu tohle znáš, že se zrovna u této poukázky nad tím pozastavuješ?🙂

acme, na vysvětlení:
U těch 5.000 rozlišujme dvě věci: počet neperforovaných a nejvyšší kontrolní číslo. "Problematiku nejvyššího kontrolního čísla" chápu jako čirou zajímavost, protože se vyskytují jenom velmi nízká čísla. Osobně z toho (už) nic nevyvozuju. Pokud pročteš
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/nejvyssi-cislo-nevydane-5000-ks-8676,
a to vlákno, o kterém mluvím v příspěvku 1 tam, tak zjistíš, že to začínalo zájmem, jestli existují jenom kusy 000xxx nebo i 001xxx. Pokud jsem z toho někdy vyvozoval, kolik jich bylo vytištěno, pak v https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/pocet-kusu-nevydane-5000ks-1944-9046x3, příspěvek 22, mě numpszi vyvedl z omylu. Proto ten můj komentář o vytištěných / vydaných. Teď už jsem "poučený".
tráva: tak tak, ale to se opravdu nedozvíme. Kdyby se sejfové otevřeli, nastalo by pozdvižení všeliké... 😃 Je to jako s Vatikánskou knihovnou: musí tam být mnoho zajímavého, ale co přesně, to se my nikdy nedozvíme.

Brett, já jsem to myslel tak, že nevím, jak bych mohl pomoct, protože v ruce jsem žádnou neperforovanou nedržel ani ji naživo neviděl. Obrázků bych dohromady našel do deseti- a všechny ze zdrojů, které máme k dispozici všichni. Plus na rozdíl od 5.000 Ks není moc reálné, že by se tady na fóru vygenerovalo dvacet třicet dalších čísel neperforovaných. Ale samozřejmě, za pokus nic nedáme. Na mojazbierka jsou tato čísla neperforovaných:
3Og 028131
14Op 003940
2En 033675
2En 033682
9Aú 014805
7Fi 071914
7Fi 071917
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.