penco888 napsalUrčite sú nové spôsoby ako patinovať strieborné a medené mince(patinovanie jódovou tinktúrov je asi dosť neučinné a nestále)
Jaký postup přesně používáš, že výsledná patina je nevyhovující?
Moderátoři: Koniáš.
Autor | Příspěvek |
---|---|
#101 6. 9. 2012, 11:35
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Jaký postup přesně používáš, že výsledná patina je nevyhovující? |
#102 6. 9. 2012, 11:38
|
|
Registrovaný uživatel |
to gorila: Aká výsledná umelá patina je vyhovující ? (poprosím foto)
|
#103 6. 9. 2012, 13:35
|
|
Registrovaný uživatel |
penco888: Ty první dvě mince se povedly. Jaké postupy používáš?
Zkoušel jsem, co s krejcarem MT udělá týdenní lázeň v olivovém oleji. Myslím si, že mu to prospělo. (Levé foto je původní stav, pravé - nyní). Mám nutkání ho do té lazně ještě dát. Co myslíte? ![]() Obrázky: ![]() _______________ http://aukce.comli.com - vyhledávač aukčních položek |
#104 6. 9. 2012, 13:53
|
|
Registrovaný uživatel |
Já tam žádnej rozdíl kromě odstínu nevidim.
![]() |
#105 6. 9. 2012, 14:02
|
|
Registrovaný uživatel |
resp. abych nebyl za blbce tak mince akorát zesvětlala o odstín..Samo zmizely zbytky rzi.Ale co z toho chceš vykouzlit?
|
#106 6. 9. 2012, 14:18
|
|
Registrovaný uživatel | |
#107 6. 9. 2012, 17:06
|
|
Moderátor |
Tak ten Konstantin je pro zmenu smutna ukazka toho, jak by cisteni dopadnout nemelo.
|
#108 6. 9. 2012, 17:14
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Na to se ptám tebe... |
#109 6. 9. 2012, 17:40
|
|
Registrovaný uživatel |
to gorila: Ja v tom mám dosť jasno. Tak sa nevykrúcaj a pošli foto, aby v tom mali jasno aj ostatní. Ja sa naozaj rád priučím...
|
#110 6. 9. 2012, 18:30
|
|
Registrovaný uživatel |
I když v každé knize se píše: "vyčištěním mince se stav nezlepší, spíše naopak", stále mi vrtá hlavou, jestli zbavením patiny a vyčištěním mince na měď mince "neprokoukne". Na té fotce to moc nevynikne, ale ve skutečnosti mince čištěním prokoukla, zostřily se jí rysy a celkově mi přijde hezčí (možná pouze subjektivní pocit :-) ) Tak jsem si říkal, že když po týdnu čištění vypadá takto, tak když ji tam dám znovu, logicky musí přijít další zlepšení. ![]() _______________ http://aukce.comli.com - vyhledávač aukčních položek |
#111 6. 9. 2012, 19:07
|
|
Registrovaný uživatel |
dr3ex-Mě olivovej olej žádný zázraky nikdy neudělal :-/ ale zase šetrně zbaví rzi.
|
#112 6. 9. 2012, 19:12
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Ptám se tě na postup patinování jodovu tinkturou s jejíž výsledkem nejsi spokojen. Proč se mě ptáš, jaká patina je ta správná? |
#113 6. 9. 2012, 20:08
|
|
Registrovaný uživatel |
to gorila: Citujem nejaká tá stránka dopredu skúsenosti s jodovou tinktúrov. Načo je dobrá patina ktorá sa zotiera a nie je trvácna?
Jodovú tinktúru nepoužívam a otázku som asi zle pochopil.
|
#114 31. 8. 2013, 11:51
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Ahoj přátelé,
z téhle starší diskuze vyplívá, že olejová lázeň dokáže odstranit z měděných mincí rez. Funguje to i u stříbrňáků? Mám na téhle minci Leopolda I. malé červené flíčky, které vypadají jako rez. Nějak mi to nevadí, to spíš mám strach, aby se to nechtělo rozpínat dál...Prosím napište svojí zkůšenost s olejovou lázní u stříbrňáků... ![]() Děkuju ![]() Obrázky: ![]() |
#115 31. 8. 2013, 12:12
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
raději než koumání o "rzi" se nauč něco o složení kovu mince...
(nebo to bylo myšleno jen jako vtip?) _______________ |
#116 17. 5. 2015, 15:35
|
|
Registrovaný uživatel |
Hezký den. Mám na odborníky z numismatiky dotaz. Líbily se mi stříbrné medaile proof. 50 mm, ale i jiných rozměrů. Později jsem zjistil, že po obvodu začíná na nich tzv. patina. Časem to odnesou určitě všechny. U starých mincí je to klasika a tu minci to pozvedne. U nových tzv. proof. medailí a mincí( které se nedají vzít ani do ruky) to asi zas taková krása není. Na jedné aukci jsem našel medaili, kolem které je patina a byla označena kvalitou 0/0. Je tomu tak ? Děkuji za názor.
Obrázky: ![]() |
#117 17. 5. 2015, 22:49
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Stříbro je velmi rekativní kov a jeho oxidaci a tvorbě patiny nelze zabránit. Smiřte se s tím... Dle mého názoru vyjadřuje označení kvality míru opotřebení mince manipulací a oběhem - patina nemá na snížení nebo zvýšení zachovalosti žádný vliv. Jde "jen" o proofku s patinou... _______________ Pecunia non olet http://moneta-augusta.net/ |
#118 18. 5. 2015, 7:00
|
|
Registrovaný uživatel |
U starších ražeb má patina na zachovalost a tedy i na cenu, zásadní vliv. Například pokud je mince v bezvadné zachovalosti a byla v minulosti zbavena patiny, tato mince se nechá označit 0/0. Pokud je mince v bezvadné zachovalosti a má navíc původní krásnou patinu, nechá se označit jako ražba v mimořádné zachovalosti. Tedy i k tomuto stavu bude přihlíženo v cenové oblasti (v dnešní době velmi podstatně). Malá ukázka z mé zkušenosti. Kdysi si koupil jeden pán v zahraniční aukci velmi vzácný tolar v krásné zachovalosti s pěknou patinou, pod kterou byly patrné zrcadlové plochy. Jelikož tento člověk neměl téměř žádné zkušenosti, patina se mu nelíbila, omyl jí. Mince vypadala krásně, ale tímto činem ztratila podle názoru sběratelů 20 000 Kč!! Z toho plynou dvě zásadní věci: 1) Kupujme pouze mince, které nemusíme čistit a 2) hezká patina má svou hodnotu, která zvyšuje (v některých případech velmi podstatně) cenu mince. _______________ Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz |
#119 18. 5. 2015, 19:59
|
|
Registrovaný uživatel |
Jinak děkuji, za informace. Ale co s těmito prufkami. To asi nikdo neporadí. Tak se jich pomalu zbavuji.
|
#120 18. 5. 2015, 20:43
|
|
Registrovaný uživatel |
Omyl patinu?
|
#121 18. 5. 2015, 21:52
|
|
Registrovaný uživatel |
my nevieme cim ju omyl. nemusela to byt voda. mimochodom, ''proofka'' je pre mna nieco ako nazov vyrazky, alebo pofidernej zenskej ![]() ale k veci - ta patina nevyzera zle. skoda ze ide o modernu medailu, tam to s cenou asi moc nezakyva. predpokladam ze je to sposobene netesnym spojom po obvode bubliny, cez ktoru prenika vzduch s obsahom agresivnych prvkov (sira, chlor) pre zaujimavost - kde to bolo ulozene poslednych par rokov ? v zamori ale takuto duhovu patinu na mincach maju radi. _______________ |
#122 18. 5. 2015, 22:00
|
|
Registrovaný uživatel |
10rubl1895:
ciste zo zvedavosti - kto vydal tu medailu, aky je priemer a hmotnost, a to v strede je origo 20h, alebo je to bimetal s motivom 20h ? _______________ |
#123 19. 5. 2015, 19:51
|
|
Registrovaný uživatel |
Hezký večer. Tuto medaili má v katalogu Zlatá koruna, s.r.o., Praha 1. Jsou dvě varianty. tzv. "První československá mince - 75 výročí vydání 1996. Inlay - vsazená pozlacená původní mince 20 haléřů, Ag 999, 40 mm, 29 g. a celkem 1.680 kusů. Druhá varianta stejná, ale nad státním znakem nápis FIBEX, pod znakem letopočet 1996. vydáno 320 kusů. Medaile je moc hezká. Já mám obě varianty.
|
Seznam uživatelů · Seznam správců · Statistiky · RSS kanál
Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky | UseBB 1