Moderátoři: smith, Koniáš

Profilový obrázek
Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

#111 6. 9. 2012, 20:07

dr3ex-Mě olivovej olej žádný zázraky nikdy neudělal :-/ ale zase šetrně zbaví rzi.

Profilový obrázek
gorila

Uživatel

Zaregistrován:
27. 12. 2010

#112 6. 9. 2012, 20:12
to gorila: Ja v tom mám dosť jasno. Tak sa nevykrúcaj a pošli foto, aby v tom mali jasno aj ostatní. Ja sa naozaj rád priučím...

Ptám se tě na postup patinování jodovu tinkturou s jejíž výsledkem nejsi spokojen. Proč se mě ptáš, jaká patina je ta správná?

Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

Profilový obrázek
penco888

Uživatel

Zaregistrován:
3. 9. 2012

#113 6. 9. 2012, 21:08
archy: ked chceš, tinktúru ti pošlem, kúpil som ju v Senici hneď v prvej lekárni vassilij: tinktúra sa veru smýva, zotiera, pokus som robil v sobotu... a napatinovať a nesahat??? to by nešlo mince mám rukách každú chvíľu ....:)

to gorila: Citujem nejaká tá stránka dopredu skúsenosti s jodovou tinktúrov. Načo je dobrá patina ktorá sa zotiera a nie je trvácna?
Jodovú tinktúru nepoužívam a otázku som asi zle pochopil.

penco888@gmail.com

Profilový obrázek
MUDrAcula

Uživatel

Zaregistrován:
26. 1. 2013

#114 31. 8. 2013, 12:51

Ahoj přátelé,

z téhle starší diskuze vyplívá, že olejová lázeň dokáže odstranit z měděných mincí rez. Funguje to i u stříbrňáků? Mám na téhle minci Leopolda I. malé červené flíčky, které vypadají jako rez. Nějak mi to nevadí, to spíš mám strach, aby se to nechtělo rozpínat dál...Prosím napište svojí zkůšenost s olejovou lázní u stříbrňáků...😉

Děkuju 😎

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#115 31. 8. 2013, 13:12

raději než koumání o "rzi" se nauč něco o složení kovu mince...
(nebo to bylo myšleno jen jako vtip?)

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
10rubl1895

Uživatel

Zaregistrován:
26. 11. 2011

#116 17. 5. 2015, 16:35

Hezký den. Mám na odborníky z numismatiky dotaz. Líbily se mi stříbrné medaile proof. 50 mm, ale i jiných rozměrů. Později jsem zjistil, že po obvodu začíná na nich tzv. patina. Časem to odnesou určitě všechny. U starých mincí je to klasika a tu minci to pozvedne. U nových tzv. proof. medailí a mincí( které se nedají vzít ani do ruky) to asi zas taková krása není. Na jedné aukci jsem našel medaili, kolem které je patina a byla označena kvalitou 0/0. Je tomu tak ? Děkuji za názor.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
nerva81

Uživatel

Zaregistrován:
7. 6. 2007

#117 17. 5. 2015, 23:49
Hezký den. Mám na odborníky z numismatiky dotaz. Líbily se mi stříbrné medaile proof. 50 mm, ale i jiných rozměrů. Později jsem zjistil, že po obvodu začíná na nich tzv. patina. Časem to odnesou určitě všechny. U starých mincí je to klasika a tu minci to pozvedne. U nových tzv. proof. medailí a mincí( které se nedají vzít ani do ruky) to asi zas taková krása není. Na jedné aukci jsem našel medaili, kolem které je patina a byla označena kvalitou 0/0. Je tomu tak ? Děkuji za názor. Obrázky: ...

Stříbro je velmi rekativní kov a jeho oxidaci a tvorbě patiny nelze zabránit. Smiřte se s tím...
Dle mého názoru vyjadřuje označení kvality míru opotřebení mince manipulací a oběhem - patina nemá na snížení nebo zvýšení zachovalosti žádný vliv. Jde "jen" o proofku s patinou...

Pecunia non olet
http://moneta-augusta.net/

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#118 18. 5. 2015, 08:00
Stříbro je velmi rekativní kov a jeho oxidaci a tvorbě patiny nelze zabránit. Smiřte se s tím... Dle mého názoru vyjadřuje označení kvality míru opotřebení mince manipulací a oběhem - patina nemá na snížení nebo zvýšení zachovalosti žádný vliv. Jde "jen" o proofku s patinou...

U starších ražeb má patina na zachovalost a tedy i na cenu, zásadní vliv.
Například pokud je mince v bezvadné zachovalosti a byla v minulosti zbavena patiny, tato mince se nechá označit 0/0.
Pokud je mince v bezvadné zachovalosti a má navíc původní krásnou patinu, nechá se označit jako ražba v mimořádné zachovalosti. Tedy i k tomuto stavu bude přihlíženo v cenové oblasti (v dnešní době velmi podstatně).

Malá ukázka z mé zkušenosti. Kdysi si koupil jeden pán v zahraniční aukci velmi vzácný tolar v krásné zachovalosti s pěknou patinou, pod kterou byly patrné zrcadlové plochy. Jelikož tento člověk neměl téměř žádné zkušenosti, patina se mu nelíbila, omyl jí. Mince vypadala krásně, ale tímto činem ztratila podle názoru sběratelů 20 000 Kč!!

Z toho plynou dvě zásadní věci:
1) Kupujme pouze mince, které nemusíme čistit a
2) hezká patina má svou hodnotu, která zvyšuje (v některých případech velmi podstatně) cenu mince.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
10rubl1895

Uživatel

Zaregistrován:
26. 11. 2011

#119 18. 5. 2015, 20:59

Jinak děkuji, za informace. Ale co s těmito prufkami. To asi nikdo neporadí. Tak se jich pomalu zbavuji.

Profilový obrázek
Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

#120 18. 5. 2015, 21:43

Omyl patinu?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.