Pavel Švehla - Debrecín (Debrecen)
Autor | Příspěvek |
---|---|
#26 15. 12. 2013, 16:56
|
|
Moderátor
![]() |
U 5 rámů jest pro mne zásadním problémem úvodní dvojlist. Hlavně kvůli výrobě mapy na kterou nějak nemám čas a prostor - začínám z mapy velikosti A1 a z toho důvodu nemůže být na stole roztahaný těsto, šťáva na marmeládu, ... a když to dám jinam, tak furt tu máme kecy typu "Co se s tím tady zase rozesíráš?" - sestry jsou zlo
![]() |
#27 16. 12. 2013, 2:16
|
|
Moderátor
![]() |
Pro zajímavost, když už jsem to nakousl, těch 5 rámů má takový rozvrh (dosud neseskládané pořadí, některé sekce ale už v pořadí jsou):
Úvod - 2 listy Fiume - 11 listů SHS - 4 listy "Brambory" - 4 listy Nova Gradiška, Osijek - 1 list Zombor, Ada, Pančevo - 2 listy Záhřeb (+ ?, možná ruční přepis jako spíše zajímavost, případně nic) - 1 list Baraň - 8 listů Témešvár, Bánát - Bacska - 6 listů Nagyszeben, Ineu - 2 listy Kluž, Oradea - 11 listů Debrecín (první půllist Satu-Mare) - 15 listů Budapešť - 1 list Arad - 4 listy Segedín - 3 listy Skalica, Nové Zámky - 1 list Šrobár - 4 listy . . . . Celkem 80 listů. A to se tam už nenašlo místo pro "Szittya", Jennersdorf, PČ1919 (což ale každý zná). Dost jsem se musel krotit. Na druhou stranu, mělo by se jednat o první komplexní (byť zdaleka ne kompletní) představení emisí "trhaných Uher" u nás (proto taky bez druhého listu z tohoto Debrecína). Nepochybuju vůbec o tom, že řada filatelistů a jurymanů tam najde hromady nedostatků různého rázu (od popisů přes relativně málo celistvostí po nevím co, dejme tomu "příliš mnoho stejných známek lišících se pouze nepatrně a to přetiskem"). Je to s podivem, ale 80 listů zkrátka není tak mnoho a i já sám jsem se tomu nemálo podivil. Pořád jsem měl pocit jak málo toho mám a jak obrovské množství prázdné plochy těch 80 listů je. Možná přijdou připomínky typu: "Rozděl to vole!" Hezká rada, ale, pokud se toho dožiju (nejen věkem, ale i finančně), rozdělené už to jednak nebude tak komplexní a dvak, při smysluplném dělení tu do určité míry vzniká "nerozdělitelný odpad". Nabízí se totiž rozdělení na "rumunskou část", "srbskou část", přičemž Témešvár může být buď roztrhnut nebo v celý obojím, Fiume jako komplet v pětirámovce (nutnost doplnit celistvosti a pravé známky místo některých padělků), otázka co s Aradem, Segedínem a dalšími. Jednorámovka Arad by byla moc hezká, otázka je, kde vzít (a z čeho zaplatit) dostatečné množství méně okatě filatelistických celistvostí do té jednorámovky. Zatím se mi podařil jen jeden dopis, zato ovšem bombovní neb se stokusovou známkou. Holt je to tak, že místo 2-3 levnějších filatelistických raději dám stejné peníze za jeden se vzácnější známkou. Asi su blázen. ![]() ![]() ![]() No, zkrátka a dobře, pokud vydržím, může se to časem rozrůst třeba na 10 exponátů a knihu článků. ![]() |
#28 16. 12. 2013, 16:39
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Asi su blázen......
![]() |
#29 28. 12. 2013, 17:51
|
|
Registrovaný uživatel |
V úvode píšete o oceňovaní listu , chcem sa opýtať z akých katalógov vychádzate?
K exponátom len toľko, že je to silno subjektívne na hodnotenie ale je to dobré. |
#30 29. 12. 2013, 4:57
|
|
Moderátor
![]() |
Vycházím z "černého" specializovaného katalogu Maďarska. Líp snad tarify nikde rozepsané nejsou (a řekl bych, že je to místama dost složitý). Kurs koruny k lei tam ovšem není. Že se na okupovaných územích používaly normální maďarské tarify vím a je to i celkem logické. U vydání nástupnických států (s jinou měnou) ovšem už platily tarify nástupnického státu a tam to třeba pro Rumunsko musím někde zjistit. A to nejen místní, ale i do Rakouska. U SHS byly nejprve uherské (a rakouské) tarify, později je změnily a nakonec provedli měnovou reformu. Ostatně, obdobně jako v ČSR.
|
#31 20. 8. 2014, 23:24
|
|
Moderátor
![]() |
|
#32 31. 8. 2014, 3:43
|
|
Moderátor
![]() |
|
#33 14. 2. 2016, 0:37
|
|
Moderátor
![]() |
Další zajímavost z této málo populární oblasti. myslím celkem pěkný doklad "kvalit" papíru. Ty viditelné proužky nejsou zašpinění nebo něco tak, jsou to zeslabení papírové hmoty. Skoro by se dalo říci maxiprůsvitka.
Nějaký čas už to mám a skoro jsem to prodal (udělal jsem mohutnou kolekci za víc peněz), ale nikdo se nechytil a tak obanovali. Jejich škoda. Do exponátu, to je takové divné na presentaci, zkrátka se to moc nehodí a prodávat to za pětikačku jako kus, to je, pochopitelně, škoda (pětikačka mne nevytrhne). Obrázky: ![]() |
#34 4. 3. 2016, 2:32
|
|
Moderátor
![]() |
|
#35 28. 7. 2019, 15:43
|
|
Moderátor
![]() |
|
#36 28. 7. 2019, 16:03
|
|
Moderátor |
"věcně čistší" kde na to chodíš Pavle?
![]() |
#37 1. 8. 2019, 21:21
|
|
Moderátor
![]() |
|
#38 2. 12. 2021, 20:46
|
|
Moderátor
![]() |
|
#39 4. 12. 2021, 19:56
|
|
Registrovaný uživatel | |
#40 4. 12. 2021, 20:14
|
|
Moderátor
![]() |
Správné porto 1 K + 20 fill na dobročinnost. Akorát nevím jestli ta dobročinnost byla ryze dobrovolná, nebo jestli se brala jako samozřejmost (⅕ poštovného). Na druhou stranu, obrázek jest vcelku špatný pro posouzení pravosti, ale nevypadá to vysloveně nedůvěryhodně.
|
#41 5. 12. 2021, 22:41
|
|
Moderátor
![]() |
Tak jsem pozjišťoval a ono to má razítko (je to blbě vidět, v tom malém) 24. prosince 1919 (Štědrý den). Tomu ta frankatura neodpovídá. Až od 1. ledna bylo poštovné 60 fill (a od 1. 7. 1921 1 K). Pravda, neznáme váhu, ale to nemohlo dát tolik. V exponátu mám dopis s razítkem o den dřív s obdobnou frankaturou poslaný doporučeně a i to je moc (ale jeden neví, jestli ten nový tarif, respektive příplatek za rekomando = 1 K - zdražení bylo radikální, nevybírali o pár dní dřív - doba byla divoká).
|
#42 6. 12. 2021, 8:50
|
|
Registrovaný uživatel |
Takže co? Falzum, ratita? ![]() |
#43 6. 12. 2021, 23:36
|
|
Moderátor
![]() |
Spíš to vypadá na filatelistický výrobek. Taky, jak mi bylo řečeno, zezadu je obálka prázdná, byť bylo naprosto normální, že korespondence prošla cenzurou. Pochybuju, že by dělali nějaké výjimky.
Já mám v exponátu dopis poslaný o den dřív, stejná frankatura (neřeším druh papíru), reko a cenzura. |
#44 7. 12. 2021, 7:14
|
|
Registrovaný uživatel |
Tak to je škoda, to do sbírky (nebo exponátu nepatří).... vypadalo to ale pěkně, co.... ![]() |
#45 10. 9. 2023, 7:16
|
|
Registrovaný uživatel |
Pavle III. já těm tvým "Rumunomaďarům" vlastně vůbec nerozumím, ale tady na Aukru je postupně pár Debrecínů"... máš?
https://aukro.cz/debrecen-mi-p-7-8-po-nalepce-7045136304 |
#46 10. 9. 2023, 21:52
|
|
Moderátor
![]() |
Buď mám, nebo jsou fujky jako třeba tyto:
https://aukro.cz/debrecen-mi-7-8-po-nalepce-7045132404 - mají náklad 1 arch (100 kusů), tak jaká je asi pravděpodobnost, že zrovna tyhle budou pravé? (Mi 7-8) https://aukro.cz/debrecen-mi-26-8-po-nalepce-7045132171 - tady je sice náklad relativně vysoký, ale taky bych je nechtěl (a krom toho je mám) tato https://aukro.cz/debrecen-mi-9-po-nalepce-7045132405 i přes náklad 200 ks vypadá na první pohled kupodivu celkem dobře, ale na druhý mám pochybnosti (odhaduju, že stačí přeměřit) ovšem tato https://aukro.cz/debrecen-mi-1-po-nalepce-7045134764 - ohavnost už z dálky (originální náklad, nevím proč, 170 kusů a mám velmi výrazně zdařilejší, opravdu nebezpečný, padělek. Čili tak nějak v tom duchu. Obrázky: ![]() |
#47 11. 9. 2023, 10:32
|
|
Registrovaný uživatel |
pokud prodejce uvádí katalog Michel, měl by uvádět hodnoty, které jsou v katalogu uvedeny.
nebo případně uvést, jako na Aukru uvadi jiný prodejce ,cena tržní; což jest ovšem pofidérní, nevím kde by poslední roky dohledal že se s těmito známkami obchodovalo. V každém případě je nabízí jako právě a pokud jsou ve větším rozsahu a jak poznamenává příspěvek výše i laicky nepravé, riskuje možné trestní stíhání... solidní prodejce by psal /neověřeno, nabizim jako padělek/. |
#48 21. 10. 2023, 22:35
|
|
Moderátor
![]() |
A kruci ...:
https://www.darabanth.com/de/grossauktion/41/kategorien~Philatelie-und-Postgesichte-Ungarn-Live/Besetzung-und-Lokalausgabe-1919-1921-Debrecen-I-II~16870/Debrecen-II-1920-2f-probanyomat-vagott-ivszeli-20-as-tombben-a-tomb-elso-ivhelyen-a-2f-he~II2874649 Debrecen II. 1920 2f próbanyomat vágott ívszéli 20-as tömbben, a tömb első ívhelyén a 2f helyett 4f szerepel!!! Óriási ritkaság! Minden bélyeg Bodor vizsgálójellel! (ráncok, hajtásnyomok) / Mi 76x imperforate proof in margin block of 20, the first stamp is 4f for 2f. Extremely rare! Each stamps signed by Bodor (creases) Najde se sponzor, který mi to pořídí na splátky? ![]() Obrázky: ![]() |
#49 22. 10. 2023, 20:23
|
|
Registrovaný uživatel |
Pavel - možno si to postrehol, možno nie.
Ten 20-blok sa objavil v ponuke už dva krát. Teraz je zo tretí pokus. 1. 40. Nagy aukcia - položka 391. (06.05.2023) - volačka 400.000 Ft - nepredané https://static.darabanth.com/auction/documents/auctions_pdf/1/40_9.pdf 2. 444. aukcia položka 3896. (22.06.2023) - volačka 360.000 Ft - nepredané https://www.darabanth.com/hu/gyorsarveres/444/kategoriak~Magyar-filatelia-es-postatortenet/Megszallasi-es-helyi-kiadasok-1919-1921-garanciaval~42/?page=2 3. 41 Nagy aukcia položka 277. (04.11.2023) - volačka 280.000 - zatiaľ bez ponuky https://www.darabanth.com/de/grossauktion/41/kategorien~Philatelie-und-Postgesichte-Ungarn-Live/Besetzung-und-Lokalausgabe-1919-1921-Debrecen-I-II~16870/ Tak uvidíme, kde sa to zastaví ![]() |
#50 22. 10. 2023, 21:54
|
|
Moderátor
![]() |
No, poslední dobou to zase až tak detailně nesleduju. Spíš jen namátkově. Bych byl smuten, když si nemohu nic koupit.
a) není většinou v podstatě za co b) zlobí se na mne ![]() Jako, je fakt, že specializovanějších sběratelů Debrecína nebude přespříliš mnoho a řekněme, že bloček není v optimální kvalitě , ale jde o to, jestli má smysl dlouhodobě čekat na náhodu. (Na druhou stranu, kolik jste jich viděli? Zhruba tak přibližně žádný.) A navíc - 3× a dost? |
Seznam uživatelů · Seznam správců · Statistiky · RSS kanál
Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky | UseBB 1