Môže to byť podozrenie na " padělek ", ale chcelo by to preveriť, či :
- v danej dobe nejakou náhodou nepoužila pošta Plzeň 11 rekomando nálepku určenú pre Plzeň1,
- ak isto je možné, že rekonálepka je chybotlač a to je tiež potrebné vylúčiť
- tiež je možné, že pošta Plzeň 1 nejakým omylom použila pečiatku Plzeň 11
V každom prípade bez náležitého preverenia týchto skutočností je úplne predčasné označovať celistvosť definitívne ako falošnú. Som toho názoru, že označenie nejakého predmetu za falošný má byť konečné a až po preverení všetkých dostupných skutočností.
A ideálně prověřit, že dne 15.5.1945 žil na adrese Pod Švabinami pan Hynek Rada. A psalo se už v r. 1945 v názvu ulice po předložce velké Š?
Zdravím, je to padělek?
https://aukro.cz/hradcany-c-13-n-30-h-svetle-fialova-zk-mahr-7099173180
Zkusím trochu obšírněji popsat svůj názor (sbírám ČSR I. specializovaně 35 let, nejsem ale znalec, jen mi prošlo rukama spousta materiálu...): myslím, že známka je pravá (99%), kresba, znaky, ZP vše ok, navíc i znalecká značka vypadá dobře; bez toho, aby ji člověk měl v ruce, se to ale nedá říct nikdy na 100%... otázkou bude hlavně lep (původní?) a obecně kvalita známky - viz drobné otřepy..., to se z fotky také nedá poznat (opět - tady to vypadá celkem dobře, ale zase - jen 99%)... za tuto cenu mi to přijde na hraně, očekával bych za ty peníze i atest (tam byste měl i popis, vč. popisu ke kvalitě lepu - ten u této známky hraje při cenotvorbě klíčovou roli !!)... nebo alespoň značku Marka Vrby, on pokud není lep původní nebo je tam oprava umístí značku výrazně výše, takže poučený sběratel ví, že se známkou není něco v pořádku... a pokud tam není silná stopa, poškození, světlina atp., tak je jasné, že to je lep nebo oprava!! pokud vám prodávající podrží garanci vrácením peněz, tak proč ne a pak poslat Markovi na zkoušení / atestaci... zdá se, že toto je prodávající s dobrým renomé, má tam spoustu kvalitních středních položek z ČSR I. (některé zaručeně pravé i z fotek), je vidět že tomu rozumí, asi by kvůli pár tisícovkám neriskoval jméno... ale kdo ví? no a pozor! i hodně dobře znalostně vybavení sběratelé dělají chyby u lepu nebo v popisu kvality...; zde např. není vidět stopa po nálepce na první dobrou, ale může být opravovaná, nebo může být natažený kompletně nový lep - a na to je potřeba mít již vcelku specifické znalosti a to nevím jestli tento člověk má, nebo jestli je ochotný to při prodeji přiznat... většina sběratelů, kteří to od něj koupí, jen známku zařadí do sbírky, aniž by ji dále zkoumali, tak jaké nese riziko? ... jsem zvědavý na další názory zde v diskuzi🙂)
Náhodně jsem našel na ebay nabídku firmy Gemclassicstamps: Bogen FÄLSCHUNG - Werners REPLIK - Tschechoslowakei, 1984, unissued 1k Olympiade.
Kvůli nevysoké ceně, za kterou je tento výtvor nabízený se domnívám, že se velmi brzy může objevit v prodeji na některém našem aukčním portálu. Už bez poznámky „Replika“. Například na dopise s ukradeným razítkem, taky se jich na trh dostalo mnoho. A to s tím, že někdo může zkusit oblafnout některého důvěřivého strejce.
TAK BACHA, cenu to má asi jako nálepka od sýra, nenaleťte.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.