acme2000 podivej se sem
-----> 50 dinara 1965
je tam neco pro tebe?
😉
www.Papirovaplatidla.cz
Katalog bankovek Československa od r.1918 až do dnes.

Snad mohu tento dotaz přilepit k jugoslávským penězům.
Prosím tímto místní znalce o určení případně ocenění tohoto penízu. Mohlo by se podle razítka jednat o RU okupaci Černé Hory z 1. světové války? Na razítku je domicil "PODGORICA".
S díky
Bohumil K.
Obrázky:

lbokel > ano, určitě :-) pokud bys mi tam mohl něco vydražit, byl bych rád :-)
mischel13> rozeznat to jde podle některých čísel - např. číslice "5".
tady jsou ty dva příklady číslovačů - malý (secesní)
http://www.limundo.com/slika-Jugoslavija-50-dinara-1965-256--532499x640.jpg
velký
http://www.limundo.com/slika-JUGOSLAVIJA-50-DINARA-1965-VELIKI-BROJEVI-1079337x640.jpg

Bohous_K>
ano, jedna se o okupaci Cerne Hory za 1. svetove valky. Jednalo se o statisticke oznaceni cernohorskych bankovek v centrech veleni rakousko-uherske armady (znamo 7 mest vcetne Podgoricy).
Katalogova cena je 15 euro za bankovku v perfektnim stavu. Tento jeden perper v podobnych stavech jako vase ukazka se nyni drazi na ebay kolem 5-10 dolaru podle druhu razitka.

Tak jsem si nakonec radost udělal sám - náhodou jsem na 50 Din /65 (varianta větší kontrolní číslo) narazil v jednom antiku - stav 2-3, cena 120 Kč. Inu vzal jsem a mám období 55-86 se všemi variantami komplet. Tak teď už jen vylepšovat stavy🙂

Muzu se zeptat, zda to znamena i varianty bez serioveho cisla a varianty vsech specimenu? Hledam totiz uz dlouho nektere bankovky z tohoto obdobi a nemuzu narazit na spravne misto. Diky za info

Bohužel - specimeny a bez sériového čísla nesbírám- jsou ale často k vidění na aukcije.hr
Já se omezil na čistý oběh (ono je toho i tak sakra dost - úzké/široké sériové písmena, velké/malé číslovače... :-)). ty specimeny, anuláty a bez čísla jsou pokud vím dostupné v několika podobách (ty specimeny - různé přetisky), ale je to hodně drahé😞

Diky za tip - parkrat jsem se na ten server koukal a nic tam zajimaveho nebylo v mem sberatelskem okruhu, tak jsem na nej zanevrel. Budu to tam sledovat casteji. Co se tyce cen - zalezi na stesti. Nektere kousky jsem vydrazil pred dvema lety za 400 - 500 Kc/ kus. Ted jsou na ebay dve sady anulatu/specimenu (´63 a ´65) za 120 dolaru, coz je priblizne ta sama cena.
Mozna je cas na specimeny, kdyz je sbirka zkompletovana....

A nevíte někdo kde by se dal koupit 100 dinaru 1965 malý gotický číslovač ve stavu N nebo 1 ? Nějak na něj nemohu narazit a mám jej pouze ve stavu 3...😞
Jinak pozor, některé specimeny na ebay jsou asi nově zhotovované(70.léta a novější emise)...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.