Jeden z kousků(UNC) od dnešní pošty, co potěšil... 😃
Obrázky:
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

ano vím, ale ač jsem na kvalitu přísný, nenalezl jsem jediný důvod proč jen aUNC místo UNC...😐
(čístá, rovná, ostré rohy, bez náznaku přehybu, původní odstín papíru)

Těžko poznat stav z tohoto scanu - to se dá lépe s fotkou proti světlu. Nicméně asi lepší než VF (stav 2) to nebude. Asi tam vidím přehnutí vodorovně i svisle.
Dále není poznat jaký je tam vodoznak. Podle vodoznaku se cena výrazně liší.
Pokud by to byl běžnější vodoznak, tak ta bankovka nemá virtuálně žádnou cenu. V perfektním stavu se nyní prodává na ebayi za USD 12.50 (250 Kč)
http://www.ebay.com/itm/YUGOSLAVIA-100-Dinara-1929-UNC-P27b-BEST-PRICE-ON-EBAY-FRENCH-PRINTING-/161155643340?pt=Paper_Money&hash=item25859ff7cc
Pokud by to byl ten vzácnější vodoznak, tak by mohla mít cenu pár stovek v českých podle stavu (v perfektním stavu, což tato není, i jednotky tisíců)
Nyní se prodává v podobném stavu (resp. ve stavu, který odhaduji podle toho scanu) na ebayi za 18 Euro
http://www.ebay.com/itm/Yugoslavia-Jugoslawien-100-Dinara-1929-P-27a-VF-/151160608996?pt=Papiergeld&hash=item2331dfd8e4

Existují pouze nátisky aversů a reversů hodnot 500 a 1000 z roku 1953. V literatuře se to objevilo až v "nedávné" době. Podle Željka Stojanoviče (který dělal pro Národní banku) se existence těchto bankovek zjistila až v roce 2003.
Pravděpodobně to měla být série, která by doplnila vydanou 100 dinárovku 1953 s partyzánskými a budovatelskými motivy (autoři byli stejní). Nakonec ale k vydání nedošlo a byla vydána celá nová série 1955.
Ačkoliv to vypadá "dolarově", tak autoři jsou z Jugo a dělala to tiskárna ZIN v Bělehradě.

Ten předchozí kousek vidím mimo katalog vůbec poprvé 😲 😈
Sběratelský Ježíšek se mi tu zastavil už minulý týden a mimo jiných mi tu nechal i třeba tento kousek. 😋
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.