Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Ocenění, hodnota, určení poštovních známek » pomôcky na určovanie priesvitiek

Vykupminci.cz
Numisargo

pomôcky na určovanie priesvitiek

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, dejvy, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Zdravím všetkých,

chcem sa spýtať, čo používate na určovanie ťažko viditeľných priesvitiek. Ja som kúpil nejakú nepodarenú Leuchturm lampu za 40 eur, ale ta neukáže vôbec nič. našiel som detektor vodotlače Sherlock, ale stojí nejakých 220 eur. Je to spoľahlivé, prípadne je lacnejšia alternatíva? Tým nemyslím namáčanie v lekárskom benzíne :D Ďakujem za pomoc.
Moderátor
Se obávám, že u opravdu špatně viditelných průsvitek technika nepomůže a že nejlepší to je zkrátka okoukat.
Registrovaný uživatel
Nie len že u niektorých vodoznakov technika nepomôže, ako hovorí Pavel III, ale doposiaľ neexistuje na trhu univerzálny prístroj, ktorým by bolo bezpečne možné čítať a určovať všetky vodoznaky. Mimo toho sú niektoré vodoznaky, napríklad u emisií Uhorska zákerné v tom, že nie každá známka obsahuje tie znaky, ktoré sú pre určenie konkrétneho vodoznaku potrebné. Preto je pre bezpečné určenie priesvitky potrebné posudzovať dvojicu, alebo až štvoricu známok.
Sú emisie, ktoré bezpečne určíte aj voľným okom oproti svetlu. Dá sa povedať, že ich je väčšina. Sú však uhorské emisie, ktoré sa musia merať na desatiny mm a to ešte musíte mať ten exemplár, na ktorom sú tie merateľné znaky viditeľné a merateľné. Stačí špatné razítko a ste v koncoch.

Prístroje, ktoré sa nachádzajú na trhu neslúžia primárne na presné určovanie všetkých priesvitiek, ako sa verejnosť mylne domnieva, ale iba na ich zvýrazňovanie a pomáhajú tým k ich zafixovaniu a ďalšiemu podrobnejšiemu určovaniu zložitých priesvitiek pomocou iných metód. Je samozrejmé, že jednoduché priesvitky sa pomocou nich tiež ľahšie identifikujú, ale ako som spomenul vyššie, tie jednoduché určíte aj pohľadom oproti svetlu. No pokiaľ ich chcete napr. fotiť, tak je to jednoduchšie z prístroja.
Registrovaný uživatel
Ďakujem za odpoveď. Ide mi skôr o vodoznaky niektorých britských kolónií, ktoré sú ľahko identifikovateľné, ale voľným okom ich nie je ani za svet vidieť. Keď to zjednoduším, keď ich namočím do lekárskeho benzínu, priesvitku je krásne vidieť, ale to sa zas môže poškodiť známku, najmä ak je farba na to citlivá, vačšinou fialová.
Registrovaný uživatel
Mimochodom, na zahraničných fórach som našiel, že existujú roztoky priamo na priesvitky (Prinz, Ronsinol, Clarity...) S tým nemáte skúsenosti?
Registrovaný uživatel
Ja osobne som s tými roztokmi nepracoval, ale viem, že ich úloha pri zisťovaní priesvitiek je taká istá, ako u lekárenského benzínu, no sú šetrné k niektorým farbám, lepom, alebo papierom, ktoré sa dnes používajú vo výrobe poštových známok a ktoré môže benzín poškodiť.
Moderátor
Na některé průsvitky (známky) lze použít různé fígle, jako třeba pohled "z boku" (z roviny známky), skener a hraní si v počítači, na některé nepomůže nic* a je třeba se s tím smířit.
*Jedině snad nějaká zobrazovací technika jako 3D skener, CT či podobně. Ovšem, kdo by to cáloval?

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Ocenění, hodnota, určení poštovních známek » pomôcky na určovanie priesvitiek

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1