Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Pomůcky pro měření a vážení mincí

Vykupminci.cz
Numisargo

Pomůcky pro měření a vážení mincí

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Pročetl jsem si celé fórum a nikde jsem nenašel žádná doporučení týkající se pomůcek určených k měření a vážení mincí. Rád bych se proto zeptal, zda pro potřeby sběratele lze považovat za dostačující váhu, která váží řekněme na setiny gramu, nebo zda je vhodnější koupit si váhu vážící na tisíciny gramu. Sám sbírám především drobné mince tolarového období a chápu, že čím přesnější měření tím lépe, ale zase je asi zbytečné vypravit se s kanonem na vrabce. Uvítám i případná doporučení na váhu, se kterou jsou dobré zkušenosti. Co se týče měření, u digitálních šuplér jsem žádné rozdíly v uváděné přesnosti měření nezaznamenal a předpokládám, že je lepší volit je než verzi "analogovou" z plastu. Díky za případné rady.
_______________
Sbírám produkci budějovické firmy L. & C. Hardtmuth
http://www.cbhardtmuth.cz
Registrovaný uživatel
Váhy které měří na setiny gramu bohatě stačí. Vesměs ve většině článků jsou váhy mincí uváděny pouze na dvě desetinná místa. Ikdyž je pravda, že já pro svou osobní potřebu mince vážím na desetitisíciny gramu a poté zaokrouhlím na tisíciny. Ale toto je v mém případě jen z rozmazlenosti :-) a možnosti vážit na váhách jež mají 5 desetinných míst. No a co se šuplery týče tak já osobně používám klasickou "analogovou" kovovou a jsme spokojen. Ikdyž pokud se člověku nechce odečítat z měřítka je digitální lepší. Obzvláště u drobných mincí. Otázka ovšem je, jak jsou tyto digitální šuplery přesné oproti "analogovým" :-)
_______________
Když nejde o život, tak jde o h..no
http://cnspg.cz
Registrovaný uživatel
Nedavno som si zaobstaral digitalnu vahu, ktora meria tisiciny, myslim, ze to bohate staci, vojde mi do vrecka, o nieco vacsia, ako mobil a vazi az do 1kg. Vyrobili to cinania a som s nou spokojny :D
Moderátor
Tak tomuhle jde jen tezko uverit...
Bezne levne vahy (v radu nekolika stokorun) a to i znackove, vazi pri presnosti 0.001 jen do 5-10 gramu, max. do 20. Presnost 0.001 gramu pri rozsahu do 1 kg by znamenalo rozliseni milionu ruznych stavu, coz nezvladnou ani presne laboratorni vahy v cene 5-10 tisic, kde pri presnosti 0.001 gramu jsou schopne vazit do 50-100 gramu. Mozna by tohle zvladla profi vaha, kde ale ta cena bude treba 40 tisic.
Doporucuju si tu presnost zkontrolovat oproti zlatnicke nebo laboratorni vaze.. pokud to ukazuje tisiciny, tak posledni dve cisla budou zrejme nahodna :mrgreen:
« Poslední úpravu provedl(a) tenzor v 21. 5. 2013, 12:49. »
Moderátor
supleru klidne digitalni, ale s plastovymi konci. nejake overeni ale na skodu neni. poslednimu mistu u tech levnych opet lepe neverit.

vahy - cinske - klidne, ale pocitejte vzdy s tim, ze kdyz vazi na setiny, mate jakztakz slusne vahy na desetiny. poslednimu cislu se verit neda. idelani je kontrola, tj. mit nejaky standard.
Registrovaný uživatel
posuvku používám jedině kovovou(český SOMET) a ne digitální (většina digitálních nabízených v letácích a podobných obchodech je dost podřadná kvalita - taky co za tu cenu)
Digitální váha jak která, kus od kusu zažil jsem u kámoše co měla vážit do 50g na setiny a odchylky byly často desetiny gramů(!).
Naopak jsem měl štěstí na koupi z Německa cenově dražší váhy do 50g(také výroba z Číny s udanou přesností 0,01g), ale na labor. váhách jsem si za posledních 7 let opakovaně ověřil, že moje odchylka bývá většinou +/- 0,02 až 0,03g, takže pokud při užívání v různých podmínkách kalkuluji s přesností cca 0,05g tak se asi téměř nespletu.
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
Ja si koupil kdysi vahy od Leuchtturmu 0.01g - 50g, co stoji kolem 8 stovek. Porovnaval jsem to s profi vahami a vysla mi taky cca 0.02g odchylka (nicmene konstantni pri vaze normalnich minci, takze se to da dobre korigovat.
Moderátor
před časem jsem si pořídil na nejmenovaném zahraničním aukčním serveru váhy 0,001 g / 20 g za cenu asi 400 Kč (no name - zřejmě made in china) - na grošové období mi to stačí - pravda na tolary by to už bylo málo
obdobné tam nyní lze nalézt za cca 25 E

na velkém souboru mincí, srovnáním váhy naměřené na laboratorních váhách 0,0001 g a váhy naměřené na těch mých, mám ověřené spolehlivě přesné měření váhy na 0,01 g (tady tak jak píše oliver o pár příspěvků výše - škrtni poslední číslo (resp. zaokrouhli))
Moderátor
tou plastovou suplerou jsem mel na mysli kovovou s plastovymi celistmi (neco jako dole) - je setrnejsi k mincim, nemusite se bat, ze zkrabnete hranu. opet - merim na setiny, verim desetinam mm. ostatne to prece staci, vetsi presnosti bezne netreba.

levnejsi meridla nezatracuju, v ruce jsem to mel, funguje to obstojne (pro potreby numismatika je stejna suplera za 200 jako za 800 - tim spise, ze se bezne prodava noname s nejakou znackou za draho a uvnitr to ma stejna streva jako ta za 200), samozrejme je nutna kontrola (je to s nima jako s vahama)

obecne - pokud nema meridlo ci vahy skutecny certifikat, je nesmysl kupovat drazsi. neni to kvalitnejsi.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
oliver napsal
.. merim na setiny, verim desetinam mm.
ostatne to prece staci, vetsi presnosti bezne netreba.

suhlasim.


osobne si myslim ze nesu potrebne merania s vetsou presnostou nez s akou boli uskutocnovane v dobe obehu minci.
_______________
Registrovaný uživatel
tenzor: sorry, pomlel som somariny, vazi stotiny a nie tisiciny, tiez si myslim, ze posledne cislo je len nahodne
Registrovaný uživatel
Doporučíte mi prosím nějaké váhy? Max hmotnost stačí 30 g a přesnost na setiny. Děkuji

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Pomůcky pro měření a vážení mincí

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1