Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan
Jednotlivé druhy, typy a varianty prvních československých denních poštovních razítek , to je téma, svým rozsahem výrazně přesahující rámec tohoto mého vyprávění a třeba se přidá někdo, kdo sem doplní vše, co sem ještě patří. Já se zde omezím jen na to nejzákladnější, moje a všeobecné rozdělení denních poštovních razítek, a to jednojazyčných, s českým textem, pro období Československé republiky 1918 (resp. až 1919) - 1939, kdy jde vlastně o tři základní typy, doplněné o doložené varianty:
1919-1923:
I. a, Dvojkruhové můstkové razítko s iniciálami Č.S.P., velký průměr , široký můstek,
bez hodinového údaje výpravy a rozlišovacího písmena v dolní části vnitřního kruhu
b, Dvojkruhové můstkové razítko s iniciálami Č.S.P., velký průměr , široký můstek,
s hodinovými údaji výpravy a rozlišovacím písmenem v dolní části vnitřního kruhu
c, Dvojkruhové můstkové razítko s iniciálami Č.S.P., velký průměr , úzký můstek,
s hodinovými údaji výpravy a rozlišovacím písmenem v dolní části vnitřního kruhu
(Písmena Č, S a P tvoří vlastně zkratku Č.S.P. tj. Československá pošta. Původ toho, proč je uvedená zkratka utvořená zrovna v této podobě a kdo ji vymyslel , tak i to je, bohužel, dnes zahaleno v mlze ztracených archívních materiálů).
1923 -1939
I. Dvojkruhové můstkové razítko bez iniciál Č.S.P., velký průměr
a, tři křížky místo iniciál Č.S.P.
b, tři hvězdičky místo iniciál Č.S.P.
c, s jednou hvězdičkou místo iniciál Č.S.P.
1938-1939
II. Dvojkruhové můstkové razítko bez iniciál Č.S.P., malý průměr
Dnes je doba, kdy mnozí filatelisté mají v oblibě shromažďovat ve svých sbírkách známky pouze zcela poštovně nepoužité spíš sbírají neporušený lep zadní strany, než samotné známky a nebo maximálně podle hesla „známka je hezčí čím méně je na něm razítka , nejlépe tak jen lehce přes růžek“. Denní poštovní razítka považují jen za cosi, co jejich poklady nenávratně zničilo a dál a blíž už příliš je nezajímají. Já naopak ale patřím spíše k těm, , kteří na filatelistických burzách upřednostňují celistvosti, a to ty skutečně prošlé poštovním provozem, nikoli filatelisticky uměle vytvořené a tyto drobné rozdíly, nebo spíš právě je, v otiscích denních poštovních razítek na celistvostech vyhledávají. Na dochovaných poštovních celistvostech z tohoto období se dají dohledat otisky denních poštovních razítek různých průměrů a s různými variantami podoby Č.S.P. (to asi podle jednoltivých rytců, kteří razítka ryli, a kdy každý z nich jednotlivá písmenka vyryl trochu jinak), mohou a také se liší, podobou dělících prvků v mezikruží oddělující název poštovního úřadu a tyto iniciály, ale to už se pomalu ale jistě dostáváme na úroveň klasické filatelie a rozhodně mimo rozlišovací úroveň našeho vyprávění a uvedeného základního rozdělení.
Pravdou ale je, že každá taková celistvost s denním poštovním razátkem, které se svými písmeny, ozdobami nebo rozdělujícími prvky odlišuje od ostatních, je zajímavým doplněním mé sbírky - i když nemám touhu to jakkoliv (aspoń prozatím) blíže zdokumentovat.
Pokud kdokoli jiný ano, tak sem s tím... určitě to zajímavě doplní naše vyprávění a všem nám to rozšíří obzory...
Já se ale budu držet právě tohoto "mého" základního rozdělení (I. – III.), v návaznosti na provoz brněnského nádražního poštovního úřadu a v něm použitých denních poštovních razítek...
Vzhledem k tomu, že toto vlákno je zaměřeno na historii razítek města Brna, tak z tohoto pohledu je sběr čistých známek nesmysl. Jedině, že by byla vydána známka poštovní historie města Brna.
Pak je otázka, zda-li pokládáte řečnickou otázku k obecné filatelii. Nemám žádný přehled o spektru sběratelů. Přesto se domnívám, že každý se soustředí na ruzné věci a většinou každý sběratel obsorbuje ve sbírce jak známky **, tak známky* , tak razítkované. Oproti dávnějším dobám je větší tendence pokládat u nerazítkovaných známek enormní důraz na nepoškození zadní strany. Z mé ho pohledu je rozdíl mezi známkou bez lepu, nebo výrazně dobitou nekvalitně nalepenými nálepkami a známkou sice s nálepkou, nebo stopou nálepky kde je lep z 95 procent krásný. Holt dříve byla větší pečlivost a ty milimetrové pásečky pro přichycení známky musely dát dost práce. Ale zásadní pocitový rozdíl známky se stopou nálepky a bez pro mne není..
Dnes je otázka této pracnosti asi nesmysl, protože čistou známku dám do hawidky a raženou lepím s vědomím, že je možné ji odvlhčit bez ujmy.
a konečně do třetice, u známek naší země, tedy čr jsem si období uzavřel rokem 2020. Do té doby si ještě i dnes pro zajímavost posílám dopisy s jednodruhovou frankaturou kde se každým rokem hodnota na obálce mění. Pokud by někdo v budoucnosti chtěl posuzovat, zda-li v určitém roce měla obálka správnou frankaturu asi se zvencne.
V každém případě asi dnes platí, že při posuzování vzácnosti známek z pohledu jestli jsou s razítkem, nebo čisté by měly být známky čr s razítkem tisícnásobně za 50 let dražší, protože se prostě dopisy skoro neposílají.
abych ale jen nekecal, aktuálně špekuluji jak si zařadit různé formy zoubkování u Bosny a Herzegoviny do finálního alba.
tak takto vesměs vypadají má známková alba:
prokládáno historií, vždy uvodem,

stránky pokud to jde ražené a čisté zvlášt:

a v tomto případě zatím ruzné odchylky, zde to mám v zásovnících pohromadě:

tyto republiky mě štvou svým provázáním mezi sebou, prolínání rakouské, italské, německé , katalogově i předtiskově každá ves jiný pes.
Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.
Pekne nedelne rano.
Nebude to prispevok k teme znamok, aj ked je zaujimava. Ba da sa povedat, ze to co tu prezentuje MIKY M, tak to je neuveritelne. Treba len pochvalit a klobuk dole.
Mam ale prosbu, chcel som napisat do Kategorie FILOKARTIE, zial neviem sa tam dostat k tomu aby som mohol pisat. Pomozete mi?
Taky se mi to stává...
Tak to se pak vždy odhlásim ze Sběratele.com a znova se přihlásim a někdy opakovaně, až se zadaři...
Možný původ těchto potíží asi popisoval admin v "rubrice" náměty a připomínky ...
Je to úplně poslední rubrika dole na stránkách...
(Jinak samozřejmě moc děkuji za pochvalu, samozřejmě, Váš zájem mě moc těší...)
Jak jsem tu už říkal, jednotlivé druhy, typy a varianty prvních československých denních poštovních razítek , to je téma, svým rozsahem výrazně přesahující rámec tohoto mého vyprávění. Já se budu držet právě tohoto "mého" základního rozdělení (I. – III.), v návaznosti na provoz brněnského nádražního poštovního úřadu a v něm použitých denních poštovních razítek...
(viz moje příspěvky zde č. 1691 a 1692).
Také už víme, že ta úplně první československá denní poštovní razítka byla jednotlivým poštovním úřadům dodávána někdy počátkem roku 1919 (viz už zde zmiňované denní poštovní razítko z poštovního úřadu ze Starých Hamrů ve Slezsku). Šlo o dvojkruhová můstková razítka s iniciálami Č.S.P., velkého průměru a s širokým můstkem, bez hodinového údaje výpravy a rozlišovacího písmena v dolní části vnitřního kruhu. Tento typ denních poštovních razítek ale Ing. Votoček ve svých přehledech u brněnského nádražního poštovního úřadu neuvádí, žádnou celistvost zde podanou a oraženou tímto typem denního poštovního razítka jsem dosud neobjevil ani já …

Takže: období 1919-1939 a denní razítka I. základního typu...
Už jsme si zde dokladovali, že ještě celý rok a půl (03.08. 1920!) po zmiňovaném dosud známém nejstarším doloženém použití prvního československého denního poštovního razítka s iniciálami Č.S.P. na poštovním úřadě ve Starých Hamrech ve Slezsku, se na brněnském nádražním poštovním úřadě stále používala ještě tzv. znárodněná denní poštovní razítka. Samozřejmě i na tento poštovní úřad byla časem následně dodána denní poštovní razítka nová, už československá.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.