Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pokec o známkách » Poštovní uzávěry a další provozní tiskoviny

Vykupminci.cz
Numisargo

Poštovní uzávěry a další provozní tiskoviny

Moderátoři: ikanek, Jaromir, pavlinka, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 4 5 ... > »

Autor Příspěvek
Moderátor
Rozhodl jsem se založit toto téma neb jsem pár (dnešních) uzávěrů získal, žádné podobné téma tu není a přijde mi to celkem zajímavé a pro většinu sběratelů i naprosto neznámé. Uzávěry se sem-tam vyskytnou i v nějakém prvorepublikovém exponátu (nemám, ale někteří z vás jistě nějaký mají), ale jinak se tomu asi mnoho lidí nevěnuje. Jsou to lístečky kam komerční filatelie nejspíš vůbec nikdy nedosáhne a navíc se po ukončení funkce většinou vyhazují (některé asi až po určité době) a podle toho jestli se s nimi uzavírá pytel, krabice či klec bývají někdy i zcela potrhané a pomačkané. A když doslouží tak i pošlapané.

Uzávěrů, jak jsem ke svému překvapení zjistil, existuje několik druhů, víc než bych čekal a mnoho variant a typů, bych řekl až nepřeberně. Jejich velikost je více-méně jednotná: 10 (9,9) × 14 cm, s drobným rozptylem, o alternativách velikosti napíšu. Jen u některých vím k čemu se přesně používají. O jednom druhu, který ale dosud nemám, vím k čemu je dobrý - je to červený (vínově červený) uzávěr a ten se používá na cenná psaní či peníze.

Začnu jedním, kde je to jasné. Je to uzávěr na noviny a zatím jsem nenašel podstatnějších rozdílů v provedení.

Jako druhé jsem vybral atraktivní žluté uzávěry s modrým křížem. Dosud nevím přesně na jaký druh zásilek se používají, snad se to časem dozvím, ale dost možná to není jendotné (na jednom je zezadu napsáno fixou "MIX"). Od těchto mám tři základní druhy: se zelenými nápisy, s modrými nápisy a s černými nápisy (ten mám jen jeden jediný). Modrý kříž existuje v několika odstínech (viz detail) a u některých uzávěrů je vlevo v rohu číslo " 2 000 " či jeho část. Netuším co znamená, může to být třeba rok zavedení vzoru. Některé uzávěry jsou tištěné v poloze tete-beche (viz poslední uzávěr s modrým nápisem a poslední detail). Na uzávěru s černými nápisy je nahoře část textu " Zak 010(?) Zlaté s překříž a 300(?) 1A(?) ". Při odesílání se znehodnocují/označují (nevím jaký by měl být přesný termín) razítkem, někdy se (už) používají i čárové kódy. Některé mohou být použity vícekrát (viz druhý se zelenými nápisy, má 2 samolepky s čárovým kódem přes sebe), ev. se jedná o přeposlání.
Všechny dnes uvedené, a vlastně drtivá většina veškerých uzávěrů, nebude-li uvedeno jinak, jsou tištěné jen z jedné strany a jsou na tvrdém papíru, takový polokartón, na rubu jsou bílé.

Tak a to je napoprvé vše, další budou následovat. A předpokládám, že přidáte i jiné, třeba ty prvorepublikové.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Poptal jsem se a dozvěděl (kdo se moc ptá, moc se dozví), že ty žluté s křížem jsou určeny na pytle (bedny, klece) se zásilkami, které mají být doručeny druhý den po podání. Čili různé balíky do ruky a zkrátka asi to, co dřív byla expresní pošta.

Dnes jsem vybral modré uzávěry, které jsou pro klece výhradně s OP (Obchodní pošta = takové ty většinou zbytečné poštovní zásilky s různýma reklamama, akcema, tesco club, podvodníci Tarsago, Magnet, neodolatelné nabídky Mincovního obchodu, Lékaři bez hrabic etc.) a na klece s ještě zbytečnějšíma letákama. Velikost je opět jednotná 10×14 cm.
První, světle modrý, má dvě varianty - na té trošku tmavší je v pravém horním rohu číslice 1000. První a druhý (tmavší) typ (všechny mají vlevo dole označení 13-340 A) jsou z rubu bílé, nepotištěné. Třetí, tmavě modrý typ (bez označení), je na barevném papíře, tedy tmavě modrý i z rubu a čtvrtý, světlý (s označením 13-340 A (IV-01) ), typ je dokonce potištěný oboustranně! Obě strany jsou totožné.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Nyní to budou uzávěry s pruhem. Ty se používají na klece (pytle atd.) s balíky. Mám dva typy. První je celý modrý a druhý černý tisk (ty si ukážeme v dalších dnech) a dodatečně dotištěný pruh (zezadu má napsáno číslo pošty na který má jít, nebyl orazítkován, takže nevím odkud přišel).

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Tak jsem získal další dva typy a jednu variantu OP a letákových uzávěrů. Na tom druhém je v rohu zbytek nápisu Zak 1(?)/(?)1(?) modré á 1000 KS. První a druhý jsou na barevném papíře (tudíž barevný i rub) a třetí má opravdu bílý okraj a i rub
Jinak, tyhlety letákové mají, pokud mají, jistě jste si všimli, označení 13-340 A, originál balíkové (s pruhem) 13-340 D, expresní (žluté s křížem) 13-340 B. Nabízí se, z logiky věci, ještě 13-340 C, to by mohly být ty na cenná psaní a peníze, ale ty furt nemám. Tak pokud je někdo má ...

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Získal jsem další variantu balíkového uzávěru. Je na něm zajímavé to, že je tištěný po obúch stranách (stejně to vypadá, akorát ta druhá strana je bez směrovky a razítka a je o hodně víc šmucig), číselné označení je 13-339D, což je dost jiné.

Drobná poznámka k terminologii: Uzávěr je vlastně to celé s poštou, tedy pytel, klec či krabice, uzavřený a opatřený těmito papírky, kterým se přesněji říká vlaječky či praporky. Ale myslím, že až tak podstatné to není. Obrázků na internetu se vyskytuje zřejmě dost poskrovnu, našel jsem tyto zde:
https://www.ceskaposta.cz/documents/10180/503079/03+-+Ty+byly+p%C5%99ed+samotnou+j%C3%ADzdou+pe%C4%8Dliv%C4%9B+zape%C4%8Det%C4%9Bny+v+po%C5%A1tovn%C3%ADm+uz%C3%A1v%C4%9Bru/75628d6d-e0ef-4b13-be0c-568151e48b43?version=1.4&t=1377771443326&imagePreview=1 , http://www.muzeumvlakoveposty.cz/images/200000447-4d03a4dfdf-public/777+vlajecky.jpg , http://www.muzeumvlakoveposty.cz/images/200000459-4000e40fb3-public/777+vlajecky+a+svazovka.jpg (tomu obdélnému dole se říká svazovka), http://www.europeana.eu/portal/record/2048083/PRP_59.html
Obrázek vložený uživatelem
(Doufejme, že ty odkazy budou fungovat.)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Podařilo se mi sehnat jeden červený uzávěr který se dřív (a někde možná ještě teď) používal na rekomanda a používá se na peníze a cenná psaní. Vzhledem k tomu že se eviduje a po nějaký čas ukládá, možná jim bude v Olomouci chybět, ale když ho zapomněli (nebo ztratili) v kleci s novinama ... Odeslaný je z Krnova (794 01).
Rubová strana je bílá, označení tiskopisu je 13-339 A.
Ty barevné šmouhy jsou dány mírným pomačkáním (+ jakási šmouha špíny) a barva je ve skutečnosti sytější a zářivější, než se mi jeví být na monitoru.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Nastal čas na bílé uzávěry (vlaječky) na obyčejnou poštu, případně mix s novinama.
Nejprve ty které přicházejí na kleci s novinama (a nějaký pytel s poštou tam je zpravidla taky) - na uzlu (Brno 02) to vždycky přetřídí, vrazí před něj novinovou vlaječku (viz první příspěvek) a odešlou na Brno 28.
Tyto vlaječky dle všeho tisknou přímo na počítači s časem odbavení (nejspíš odstupňované po 5 minutách, dost pochybuju, že by řešili jestli je reálně 2:14 nebo 2:16), jsou na obyčejném kancelářském papíru a na druhé vlaječce je vidět že jim nejspíš docházel zrovna toner. Jak vidět, jsou varianty kde chybí pravý roh, což bude nejspíše souviset s tím, že tyto vlaječky nejspíše tisknou buď po 4 na A4 nebo možná 8 na A3 a ty krajní už jsou zkrátka mimo tisknutelnou oblast. Delší dobu mi nebylo jasné co značí ta 7 a později 8 vlevo nahoře. Až tuhle jednou se v kleci povalovala vlaječka 4:10 do Moravského Berouna a ta má číslo 64. Jedná se tedy o pořadové číslo výpravy (případně klece) z Olomouce ten který den. Označení těchto vlaječek je T 13-339B a sběratelé razítek jistě ocení na čumkartě nesehnatelný štempl " 770 03 POSTKOMPLET OLOMOUC xxx ". Hodina je nastavená na půlnoc (např.: 22.-3.16.-0 ), rozlišovací číslo razítka je 1 (sice jsem všechny tak detailně nestudoval, ale myslím, že jiného čísla bych si povšiml). Ručně připsané (a na některých je vidět že netisknou vše z počítače, ale že si kopírují tiskopisy do zásoby) N značí, že se jedná o uzávěr vyhradně či převážně s novinama.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Dobrý den ,pár těchto papírku mám ;-) kouknu se co mám ;-) ale pár bych také bral ,máte něco navíc ? ;-)
Moderátor
"Něco navíc" by se našlo. Ale jak co, teda. Některé mám jednou a su rád. 8) I když, vzhledem k tomu, že to vlastně nesbírám, ale jenom shromažďuju, třídím a pokouším se evidovat (a to, když se to tak vezme, vlastně ani nevím proč ;)), mám docela dost variant.
Stejně mi přijde docela zvláštní, že na všechno od pošty je nějaký katalog nebo seznam, ale po tomhle pusto a prázdno. Inu, asi to jde mimo obchodníky.
Registrovaný uživatel
Ahoj Pavel.Tak maš toho na rozdavanie.Jeden beutelfahnen pridam aj ja.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
_______________
Moderátor
No, asi by skutečně nebylo od věci kdyby se stvořil alespoň základní (celoevropský) přehled. Takový Michel uzávěrů (když mají ty celiny ...). Bez cenového ohodnocení, pochopitelně. Jenže, muselo by se asi na to spojit dost lidí.
Moderátor
Podařilo se mi najít jiný novinový uzávěr - na Depo Brno 72, tak jen tak pro představu, neb typ je tentýž jako v prvním příspěvku, několik na obyčejnou poštu a noviny s jinými časy a čísličky v rohu (zajímavá je ta první 0:05 s pořadím "50", ta je asi Pardubic, ale má dva nedostatky: 1) jsou na ní silné "stopy poštovního provozu" a 2) je bez razítka, což je škoda /čekal bych nějaký Postkomplet Pardubice/). Ta druhá 2:15 s pořadím ".4" je možná jen nedotištěná "14". Celkově tyto bílé dokládají, že zatímco běžný lid ještě chlastá nebo už spí, na poštách se pilně maká!
No a k tomu dva další typy pěkných modrých balíkových uzávěrů. Ten druhý má přímo vzorové razítko. Sen každého sběratele razítek. ;)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Také přidám několik obrázků poštovních uzávěrů... (vždy přední a zadní strana)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Přidám dalších 5 uzávěrů.
První dva jsou opět na expresní poštu. Jsou v podstatě stejné, jen mají výrazně odlišný odstín žluté barvy a určitě to není vyblednutím, protože mám více jak jeden od každého a navíc jsou tištěny oboustranně(!!), na obou stranách stejný odstín. Povšimněte si razantně odlišného modrého kříže, než je u předcházejících uzávěrů.
Další je balíkový s pruhem. Je to obdoba druhého z příspěvku č. 3, pouze modrý pruh je natištěn kapánek šikmo, má ukončeny oba rohy černých linek, ale hlavně má nahoře část nápisu (v pravděpodobném znění) "Zak 412 bII s modrým pruhem á 1.300 1A" v černé barvě a nad tím v modré totéž jen místo 1.300 jsou tečky.
Další dva jsou speciální uzávěry pro remitendy dle nápisu. Jsem je vyžebral, jinak se na poště asi získat nedají. :mrgreen:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Dneska, protože mám naskenováno, změním kapánek téma.
Předkládám 3 varianty zpětek do ciziny, poskládáno dle stáří. Všechno jsou to kompletní archy a to první je s lízacím lepem, ostatní jsou samolepky. Velikostně to je 16×21, 25×15,95 a 15,9×21,5 cm. Kódové označení CN15.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
A ještě tři varianty nálepek pro odnos na jiné poště a změnu ukládací pošty. Velikost je cca jednotná 4,8×2,8 cm

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Pravděpodobně existuje mnoho typů novinových uzávěrů. Dost možná, že každá (větší) dodejna má svůj, jak dokládá další uzávěr s menším N, originálně určený pro Brno 13, mimořádně použitý přelepením pro Brno 28 (4.1.17). Ten je na tvrdém papíru. V horním pravém rohu je zbytek velmi zminiaturizovaného, naprosto nečitelného, nápisu.
Další je s malým N, který chodil po dobu více než měsíc (vyobrazený je z 6.3.17), pak se opět vrátili k tomu co je v prvním příspěvku vlákna. Je na měkkém papíře.
Dále jsem zachytil novinový uzávěr pro rampu (asi na kamion?), měkký papír. Bohužel, nese velmi silné stopy poštovního provozu. :mrgreen:
No a naposled, provizorně použitý "obyčejný" bílý uzávěr z 5.1.17 (tedy hned následující den, spíš noc, po tom, v tomto příspěvku, prvním).

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Dnes něco specielního - zvláštní typ obyčejných bílých uzávěrů. Jsou pro výpisy SIPO (jak jest na nich vidět) a ALONŽ SIPO (to jsou povětšinou upomínky, obecně nějaké dodatky). Specielní na nich je to, že každý uzávěr je originál, má vlastní číslování a je na nich natištěno i datum (viz detail). Alonže mají vlastní řadu. Papír je polotvrdý. Je na krabicích a na nich je po celých bocích nalepený průhlednou samolepící páskou. Takže benzín a očištění.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Něco nového k pokračovýní v příspěvku č. 14:
Radikálně odlišný odstín červené remitendy (asi při tisku dost netrefili barvu 8) ).
Červená remitenda do Prahy, použitá (257 42 Krhanice, 29.6.2017, snad 11 hod). Je z toho patrné, že jiný kraj, jiný typ. Nese silné stopy poštovního provozu. :D
No a takto to nejspíš vypadá když daná pošta nemá specielní, v tomto případě zelené. remitendy, nebo to posílají mimo obvyklý směr (pošta 763 33 = Štítná nad Vláří-Popov, bohužel zcela bez razítka). Ze Zlínska to asi obvykle do Prahy nevrací. Opět silné stopy poštovního provozu.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Další balíkové vlaječky - uzávěry s pruhy:
Nejprve jeden čistě modrý, ovšem pruh je světlejším odstínem modré. Patrně ale jen optický klam řidké mřížky. Rozhodně jiný typ než v příspěvku č. 5. Posláno z depa z Prachatic 29.6. Druhotně posláno do Brna (28 na rubu) s letáky a/nebo s OP (prostě s poštovním spamem).
Druhý je uzávěr s černým písmem a linkami a modrým pruhem. Zajímavý je tím, že nemá spodní vodorovnou (černou) linku. Vypadá nepoužitě ale opět byl použit na letáky nebo něco podobného zbytečného (28 na rubu).
Třetí je obdobou předchozího, ale modrá je světlejší, v pravém horním rohu je označení "9a bm" a je to balíková remitenda na PNS GROSSO (červené remitendy). Na nálepce s čárkovým kódem je číslo skluzu 44, den a hodina (25.5.2017 3:56) a odesílací pošta Praha 022 (teď nevím, jestli to je depo nebo jak je přesné označení).
Čtvrtý je taková raritka. Je to tentýž typ jako v příspěvku #5, ale je tištěný dvojitě. A pro větší efekt je na jedné straně dvojitý tisk černou barvou a na druhé modrou. Troufám si tvrdit, že to bude docela rarita, neb se jim to asi mockrát nepovedlo a potom, kolik se jich zachová? Nejspíš, kromě těch co mám (náhodou mám 2) už žádný. Navíc jsem si toho všiml až po pár dnech, když jsem to třídil. Se mi podařilo ukecat a dostat pár čistých a z těch šesti byly dva tyto dvojité. Náhoda je zkrátka blbec. :mrgreen: Být to známka, zbohatl bych!

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Dnes něco pěkného pro sběratele razítek - Obálky pro korespondenci mezi poštami (katalog neuvádí 8) ).
První, malou, mám ve dvou typech a ještě podtypu (abych se držel filatelistické terminologie). Velikost je jednotná cca 16,2 × 11,5 cm:
První (starší) typ má označení 11 - 094 a tisk je černou barvou a pznačení je uvnitř orámování, druhý (novější) typ má označení 11-094 (07-09) a je tištěn barvou modrou a doplněn logem pošty, označení je pod orámováním (a mezi několika obálkami lze dohledat různé drobné nuance v odstínu modré, barvě papíru atd.). Podtyp tohoto druhého typu se vyznačuje výrazně vyššími číslicemi oproti předchozímu typu. Menší je i orámování jako takové: 15,2 × 10,35 cm a 15 × 10,2 cm, první - starší - typ má orámování téže velikosti, takže lze mít za to, že podtyp je vývojově starší. (Vědecká práca, tohleto! :mrgreen: ).
Druhou, větší, obálku, velikosti cca 22,9 × 16,2 cm mám jen v jednom typu (označení 11-094A (07-09), orámování 21,5 ×14,7 cm. Jak vidno z přiložené obálky, i korespondenci mezi poštami lze vést doporučeně. Přidávám ještě jednu na které jsou (snad) vidět právě ty drobné odlišnosti - světlejší odstín modré a i bělejší papír (jestli svítí nebo ne, případně jak, jsem nezkoumal). Z logiky věci je jasné, že musí existovat i starší typ obdobný jako malý a dost možná i podtyp. Pokud ale označení 07-09 znamená červenec 2009, pak asi nebude úplně snadné takovou na poště najít. 11-94 bude nejspíš listopad 1994 a tudíž je zřejmě jasné, že žádný starší typ této obálky České pošty není.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Další typ vlaječek pro prioritní (spěšnou) poštu. Možná běžná věc, ale já mám jen tento jeden. Od ostatních se odlišuje dost výrazně a to tím, že odesílací pošta je předvytištěna a není tam klasické kolečko pro razítko. Navíc nemá linky "pro". Zkrátka, úplně jiný typ. Možná mají i jiná depa tuto "osobní" variantu, ale já je zatím nezachytil.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Kdo hlodá občas i najde, takže zde další dva tipy velkých vnitropoštovních obálek:
První je, jak již dříve předesláno, onen "chybějící článek", čili starší typ. Má označení 11-094A(3-03), tištěn je černě a orámování má velikost 22 × 15,2 cm.
Druhá obálka je zajímavá označením T11-094A (07-09) a vyznačuje se větší trubkou (logem pošty). Orámování 21,4 × 14,8 cm, barva modrá. Obálka je zajímavá dlouhou "životností". 18. 11. 2011 byla odeslána z Českých Velenic (krásné štempl) do Třeboně, odtud 21. 11. 2011 do Plzně, pak se nějak dostala do Hrádku u Rokycan, odkud byla 9. 12. 2014 odeslána na poštu 225 07 Praha 190 a pak je to už nejasné, protože další razítko je 13. 6. 2016 Sušice, to bylo posláno do, patrně Malontů a odtud 16. 2. 2017 (12 hodin) do Českého Krumlova a odtud tentýž den do Jihlavy (17 hodin). Razítko Malontů a Č. Krumlova jsou na špatných místech.

Mimochodem, třetí obálka z předchozího příspěvku byla odeslána 29. 4. 2011 z Doubravic u Dvora Králové nad Labem do Trutnova, pak to dlouho, dlouho leželo, nějak se dostala do Horního Maršova, neb odtamtud byla zaslána do Prahy (130 00), nějak se to dostalo někam co má v názvu HOV nebo NOV (PSČ asi 50(?)6 ?? a 31. 7. 2017 odesláno do Brna.

Třetí, malá obálka, je obdoba prvního typu malých obálek, ale orámování je 15 × 10,4 cm a je tištěno takovou hnědofialovou barvou. Odeslána byla už 27. 10. 2004 z Plzně 12 do Sušic, pak, nějak se to tam dostalo, 4. 10. 2016 z depa Klatovy na Prahu 4 (140 22), pak na 735 00 a 615 00, ale na razítka se vys*ali. Hodně dlouhá životnost.

A další dvě jsou na ukázku toho, že na obálkách lze najít různorodá razítka, jako třeba pošty Partner, a dokonce i některá na poště používaná, ale neurčená na korespenci.

Zkrátka, pro razítkáře dobrý materiál, řekl bych.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) Pavel_III v 22. 9. 2017, 18:57. »
Moderátor
Nechápu, ale vypařil se mi prostřední obrázek (hnědofialový tisk):

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Budu pokračovat v krasojízdě - dalšé modré uzávěry zde:
První obrázek je obdoba uzávěru z příspěvku č. 2 poslední obrázek s tím rozdílem (pokud nebudeme počítat jiný ořez, respektive níž položený tisk), že na druhé straně od ounačení 13 - 340 A (IV-01) je doplněno PTC, a.s. Praha (což mi samo o sobě přijde zajímavý fakt). Tisk je rovněž, jako u toho zmíněného, oboustranný. Lze najít různé odstíny modré barvy a někdy je z jedné strany ta modrá kapánek jiného odstínu, takže tři takové varianty v detailu.
Další je zcela odlišný typ, označení má 13-340 A (Tisk: HP) a tady jsem byl přinucen přistoupit k úpravě barvy, protože se mi to oskenovalo jako krásná čistá sytá modrá (nebudu dávat), což není. Upravený odstín jsem sice netrefil přesně, ale tak nějak přibližně to vypadá, jen je ještě trošku taková "jásavější" (černá je pochopitelně sytě černá jako jinde, padla za oběť úpravě modré).

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 4 5 ... > »

Sběratel.com » Pokec o známkách » Poštovní uzávěry a další provozní tiskoviny

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1