Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pražské groše » Pražský groš Karel IV

Vykupminci.cz
Numisargo

Pražský groš Karel IV

Moderátoři: jacx, oliver, pavelgregor.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 68 69 70 71 72

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Na líci groše z příspěvku 1766. Je vidět na 6.h jako by střižek byl rozklépán na něčem odsoustruženém.Soustruhy na dřevo jsou používané mnoho století,ale na kov tak staré nejsou.Litery nejsou puncované a dorývané,ale jen ryté.Předpokládám,že i složení kovu prokáže moderní falzum.
... Litery nejsou puncované a dorývané,ale jen ryté...

to ale v případě - i dobových - falz či napodobenin není nic neobvyklého
Registrovaný uživatel
Prosím, milí kolegové, o určení, kam až to stav mince umožní. Děkuji.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Registrovaný uživatel
Nejblíž asi Pinta V. a/2 1370-1378
Registrovaný uživatel
Vedel by mi, prosím, tento grošík niekto bližšie určiť? Je tam síce koruptela PRIIIVS a BOEIIIE, ale predpokaldám, že samotný groš je niektorého štandardného typu. Niečo podobné sem dával Milstr, ale tie sú iný typ. Ďakujem.

Obrázky:

Moderátor
Pinta (2015) V.a - var. (obě lícní M bez šikmých dříků)
Registrovaný uživatel
Dnes vypadlo zo schránky... :)
Aj keď nie sú vyrazené vonkajšie opisy, dovolím si tvrdiť, že je to jeden z najmladších typov Pinta V.c/3 a to podľa priečky v M (PRIMVS). Dobre sa dá vidieť, že rovnaký tvar priečky je aj v M (BOEMIE). Veľa pekne dorazených som nenašiel a pravdepodobne taký nemal k dispozícii ani p.Pinta, lebo v typológii toto nie je uvedené. V tomto vlákne som našiel aj ďalší kus a tiež sa tam takáto priečka dá vidieť. Alebo existuje aj variant s lomenou priečkou v BOEMIE?

Obrázky:

Registrovaný uživatel
Sigure ty sbiras typově pražské groše?
Registrovaný uživatel
Jestli sbíráš hezké, tak tuhle potvoru zahoď a kupuj lepší!

Obrázky:

Registrovaný uživatel
Tento je krásny. Ten môj bol za babku, dal sa určiť a zaujalo ma práve, že je tam vidieť aj M v BOEMIE.
Registrovaný uživatel
petr1596 - ano, na Karla moc pěkný grošík... také by se mu u mně ve sbírce líbilo :-)

sigur - každý kousek je kus historie... hlavní je, pokud udělal radost. Ono pěkné kousky chtějí všichni a v dnešní době jsou za šílené pecky... také mi v poslední době nepřibylo nic pěkného do sbírky...
Registrovaný uživatel
Na pokuk přidám i jednoho Karlíka.

Obrázky:

Moderátor
"Tak to bude čtverka" Ale hezká :)

Krásný kousek
Registrovaný uživatel
Hm, tak i ten by se mi líbil u mně doma :-))
Registrovaný uživatel
Dobrý den. Mohl bych poprosit o bližší určení tohoto Karla, jako např. typ, varianta a podobně? Děkuji.

Obrázky:

Moderátor
groš z konce vlády Karla IV. - var. Pinta V.a
Moderátor
Zdravím vespolek,věděl by někdo zařadit tento grošík? Díky.

Obrázky:

tzv. atypická ražba resp. napodobenina či přímo falzum - dobové či nedobové?
Moderátor
Díky,ale napodobenina dobová mě nedává smysl,protože je to stříbro a novodobá už vůbec ne,protože proč by to kdo dělal? Bylo by s tím strašná spousta práce a výsledek je bezcenná mince. Karla nesbírám,takže se možná hloupě zeptám,co znamená atypická ražba? Pouze napodobenina? Nehledám žádnou senzaci,jen bych v tom chtěl mít jasno,dík.
Pokud si dobře vzpomínám, tak tyhle mince jsem zaznamenal poprvé před pár lety na aukru. Prodávající jich tam nabízel po jednom větší množství s pravými groši Václava IV. Zřejmě to mělo vzbudit zdání rozprodávaného depotu. Podivné bylo už to, že zatímco pravé groše Václava byly vyčištěné bez patiny, všechna tahle "falza" Karla měla podivnou nevzhlednou černou patinu a mnohá také nepravděpodobné opotřebení. Ten Váš je zrovna solidní příklad - ta fotka je upravovaná, ale přijde Vám že ty rýhy vznikly oběhem? Když se potom objevil kus Karla přeraženého Václavem ze stejné dílny, pro mě to bylo jako doznání. Nevím kdo je dělal, neznám ani jeho motivaci, ale osobně jsem i bez vědeckého přezkoumání přesvědčen, že ty groše jsou novodobé. Ostatně před časem se skutečně zkoumaly, ale nevím jak to dopadlo.
Moderátor
Díky moc,to jsem přesně potřeboval vědět.
...Ostatně před časem se skutečně zkoumaly, ale nevím jak to dopadlo.

je to hotove, ale neni cas to dodelat a poslat. doufam, ze se to brzo zvladne. potreboval bych se naklonovat, ale to bych svetu (a ani sobe) nepral :)
Registrovaný uživatel
Super. Nemůžeš alespoň naznačit?? :D
Moderátor
naznacim to asi tak, ze jiste dneska neni v podstate nic, ale uplnej novodel to nejspis neni. presto bych za kus nekolikatisicove castky teda nedaval. ale proti gustu zadnej disputat. kdyz ma nekdo na rozhazovani, at soli, ekonomika potrebuje rozpumpovat :mrgreen:

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 68 69 70 71 72

Sběratel.com » Pražské groše » Pražský groš Karel IV

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1