Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pražské groše » Pražský groš Karel IV

Vykupminci.cz
Numisargo

Pražský groš Karel IV

Moderátoři: jacx, oliver, pavelgregor, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4 5 6 7 ... > »

Autor Příspěvek
Moderátor
jacx napsal
ten můj (o několik řádků ve fóru výše) je stejnej jako facctoryho - řekl bych


jj, mas pravdu... neni sice tak pekny (ale ja bych byl urcite spokojenej i s takovym), facctory ma podle me opravdu nadhernej kousek na Karla IV., ale rekl bych, ze je to stejny pripad...
Registrovaný uživatel
Když už jste se tak zakousli do grošů Karla. Tady máme dalších 7 na určení. Komu se do toho chce?

http://bobr-gros.hunarovi.com/fotogalerie/karel-iv/gros
Registrovaný uživatel
zdravim vsechny sberatele grosiku,cirou nahodou jsem se zatoulal na tuto stranku a vidim ze tu probiha vysoce profesionalni grading service,za tyden letim do Ceska a ma m tam nejake grosiky ulozene takze to asi nafotim a vratim se zpet sem,pokud by jste vazeni numismatici byli te ochoty venovat trochu sveho casu a know how mym nekolika kouskum,vsechny jsem je nakoupil v Usa za sve sedmilete emigrace a rad bych se dozvedel presnejsi urceni,velmi se mi libi vas profesionalni pristup ve stylu dejme hlavy dohromady,trochu to pripomina PCGS kde kazda mince nez je ji pripsan grade projde rukama nekolika odborniku.Oproti tomu trebas letos jsem se zatoulal do Irska a tady opravdu nefunguje zadny system,i v numismatice maji to docela zamotane,spatne zasobeni literaturou,cen iky o tom uz vubec nemluve,ja se vicemene specializuji na americke centy ale to jne uplne jine kafe,od Krauseho kazdy rok nova ruda kniha,ce ny,fotky proste luxus,kazdopadne se vratim hned jak budu mit ty fotky,mam snad i nejaky denar,a rad se obratim na znalce,diky
Moderátor
to PEHU - groše z bobr-gros.hunarovi.com jak je vidí mé laické oko :

K4-7 Pinta III.a/1

K4-6 pravděpodobně Pinta V.a/1
není patrné rubní rozdělovací znaménko, odlišuji ne zcela na 100% od IV.c/1 dle tvaru písmene S ve vnitřním lícním opisu

K4-4 Pinta III.typ možné varianty a/1 a/2 b/1
nejpravděpodobněji a/1 je střelá část vnějšího lícního opisu

K4-5 Pinta III.a/1

K4-3 Pinta III.a/1
avšak pozor - vidím dobře náznak perel v obruči koruny ?? pak by to byl zde již třetí takovýto kus označovaný jako přechodový typ s lícem II. typu a rubem III.typu viz diskuze výše na fóru

K4-2 Pinta I.b/3

K4-1 Pinta II.a/1 rubní značka Hána 3b


Mám na tebe také dotaz - jak jsme na tom s vkládáním fotek do databáze ?
« Poslední úpravu provedl(a) jacx v 21. 9. 2008, 23:23. »
Registrovaný uživatel
to jacx: vkládání je připraveno. Začínám překlápět fota z provizorního webu. Na setkání v KH bych to chtěl prezentovat. Děkuji za určení.
to all: Bude tam někdo mít NTB s připojením na web? Já ho nemám :(
Registrovaný uživatel
Tak to si zaslouží ocenění. Na setkání v KH Ti zcela jistě bude vyslovena pochvala před nastoupenou jednotkou. A možná i nějaké to pivko. Dík
Registrovaný uživatel
to jacx: díky za určení - doplněno do popisu dle tvého oka :P
Registrovaný uživatel
Když já mám ty obrázky na monitoru šišaté :(
Registrovaný uživatel
Vím, ale v když si ho rozklikneš, tak už je kulatej :P
Časem s tím něco ještě provedeme. V plánu je, že se obrázek bude zobrazovat v tom poměru, v jakém byl dán uživatelem. Teď je ten poměr dán natvrdo, proto vypadá jako vožralej.
Moderátor
Pehu a proc jsou obrazky (nahledy) 120 x 120? ideal je volit pouze pevnou sirku... napr. 500 pixelu na sirku...
Registrovaný uživatel
Když už jsem u toho rozliknutí, otestujete mi prosím, zda-li to u vás jde. Na lokále v hospodě nám to fungovalo dobře a teď koukám, že i když jsou zdrojáky překopírovaný, tak rozkliknout obrázek může i nepřihlášený uživatel. Jak je to u vás?
Registrovaný uživatel
oliver napsal
Pehu a proc jsou obrazky (nahledy) 120 x 120? ideal je volit pouze pevnou sirku... napr. 500 pixelu na sirku...


Jj souhlas. Jak jsem psal Topa. Uděláme.
Moderátor
Rozkliknout se až na velké obrázky cca 500x1000 - ve fotogalerii K4 na webu CNSPG - lze bez jakéhokoliv přihlášení z kteréhokoliv počítače jsem to zkoušel - včera i dnes
Moderátor
a nejen ve fotogalerii K4 - všechny obrázky ve fotogalerii lze takhle bez přihlášení otevřít
Registrovaný uživatel
Díky jacx
Moderátor
Patason - můžu na Tebe mít prosbu a zároveň Tě trochu vzít za slovo ?
Až budeš mít čas a chuť mohl by ses prosím podívat zde o něco zpět na diskusi o groších Karla IV. - které jsme identifikovali, jako přechodový typ mezi Pinta II. a III.
Celkem padlo podezření na 3 kusy
Začíná to zde můj příspěvek na 1. stránce z 16.6.
Dalším podezřelým je facctoryho ze 17.9.
A pak možná i groš na webu ČNS PG - K4-3 (viz zde 22.9.)
Dost by mne zajímal tvůj názor
Vypadá to, že je to asi celkem běžný jev ?
Díky a odpusť moji drzost, že si Tě dovoluji vzít za slovo - viz Ty zde 20.9.
Registrovaný uživatel
jacx napsal
Když už jsme u určování grošů K IV. - že to není vždy jednoduché.
Tady je taky jeden na ukázku spolu s mojí prosbou o pomoc s určením.

Obrázek vložený uživatelem

Rub - podle mne docela hezký lev, jednoznačně III. typu dle Pinty, je patrné i odpovídající rubní znaménko - čtyřlistá růžice.

Líc - přestože je lehce s dvojrázem v opisech a místy nedoražený tak koruna je velmi dobře vykreslená - její tvar odpovídá I. typu koruny dle Pinty (společný pro typ groše I. - III.).
Ale pozor jednoznačně jsou vidět perly na obruči i na liliích - to tedy znamená že líc neodpovídá III. typu groše karla IV.
Dle patrných rozdělovacích znamének a tvaru koruny líc odpovídá II.typu

Takže líc II. typ a rub III. typ ? Že by přechodový groš mezi Pinta II. a Pinta III ?? Co na to odborníci.

Díky.


podle mně je to III. a/1. Uznávám, že na koruně jsou perly, ale vím, že Pinta si s perlami příliš hlavu nedělá... U Pintových typů I., II. a III. je tatáž koruna. Někdy na ní - na obruči i na listech - perly jsou, někdy ne, někdy nejsou čitelné.
Podle té mojí avizované upravené chronologie, kterou mám v úmyslu dát k dispozici v následujících několika minutách na web ČNS PG, by to byla var. II. a/2 ;)
Moderátor
:'( musim do mesta a jeste to tam nebylo :mrgreen:

doufam, ze az prijdu to tam bude :)
Registrovaný uživatel
Už je to tam... :P
Moderátor
jo fakt, je to tam!!! parada, super a diky :)
Moderátor
tak já se dostal na net až teď
taky díky velice
chronologii rád pročtu a budu v praxi používat
Registrovaný uživatel
Patason: Velké díky za chronologii a také že je volně i pro nečleny. ;)
Moderátor
To vsichni jeste studujete tu novou typologii? Je to tady jak kdyby tady chcipla gresle...

Chtel bych poprosit o pomoc pri urceni tady toho Karlika, kerej sice neni ve vystavnim stavu, ae ja ho mam i presto rad:

Obrázek vložený uživatelem


Kdyz se na to podivam z pohledu Pintovy typologie, tak co je dobre videt je jednoznacne koruna, ktera je rekl bych okate nizka a siroka a to me vede k typu IV. Vzhledem k tomu, ze ma pet relativne dobre patrnych perel na obruci a zadne, ani naznakem, na lilich, tak bych to zaradil jako typy IV. c az V. I kdyz je to s podivem, v dobrem svetle a pod vhodnym uhlem se me podarilo temer kompletne rozskryt rozdelovaci znamenka v opisech kolem koruny:
+KAROLVS°PRIMVS a ...DEI°GRATIAxREX°...
coz me ale moc nepomuze, mohu ale vyradit dve varianty typu V. b, ale porad jsem mezi typy IV. c az V. c/a5.
Myslel jsem, ze me pomuze misty zachovale pismo v opisu, ale tam sem teda vubec nepochodil. Pismena "S" v KAROLVS a PRIMVS mi prijdou, ze maji trosku vystouple konce (nejsou to takove ty jednolite hroudy s dvema dirkama). Zajimave je i pismeno "L" ve slove KAROLVS, ktere velmi dlouhy konec podobny spise starsim typum (I.-III.). Kdyz dam uvedene dohromady, rekl bych, ze se jedna spise o typ IV. c nez o varianty typu V. Takze podle teto strany bych gros zaradil jako IV. c/1.
Rub je mnohem horsi...
Podle toho, ze konce rozdvojeneho ocasu konci v ruzne vysce, lze rici, ze se nejedna o typy I a II. Podle prvniho mesicku v hrive (je jakoby polozeny), bych vyradil i typ III. Coz teda nevyvraci urceni dle licni strany, ale take ji nijak nepotvrdi ci neupresni. Je patrne, ze hlava lva vycniva z perlovce, ale je-li tato skutecnost v teto situaci k necemu dobra, netusim... Opis je necitelny, rozdelovaci znamenko mezi GROSSI a PRAGENSES moc jako ctyrlistek nevypada, tohoto znamenka je patrna necela polovina a to jeste velice spatne... pokud by mohl ctyrlistek byt v pozici: x (stat na dvou hrotech) a ne + (stat na jednom hrotu), tak neni co resit... pokud to ale nejde, tak by to znamenalo, ze se jedna o typ V. No a sem v koncich...

Zkousel jsem to i podle nove typologie (ma nejake oficialni znaceni?). Tam je tahle koruna jednoznacne u typu VI. Tady se vsechny ty znaky co jsem popisoval (ta "S" s vystouplymi konci, dlouhy konec "L" a podezreni na trojlistek dobre schazeji na variante VI. a/4. Pokud by to nebyl trojlistek, tak pak VI. a/1.

No a to je cele, tak dokaze s tim nekdo pohnout a rozseknout to?

P.S. Mam dotaz na Patasona. Bude soucasti te nove typologie i prevodni tabulka ze stare? Vim, ze ne vzdy to jde (vsak nevadi, ze to nemusi byt zcela jednoznacne) a ze to je prace navic... ale zavedeni nove typologie to myslim zprijemni... napr. u Halacky me to hrozne stve, ze neco takoveho neexistuje (resp. nevim o tom)...
Moderátor
já bych řekl :
Pinta IV.c/1
dle upravené typologie VI.a/1
myslím že mezi GROSSI a PRAGENSES je čtyřlístek, koruna je jasná
tedy vpodstatě souhlas s Tebou
Moderátor
Jacx diky za ohlas... chvili sem cekal jeste na nejaky dalsi ohlas, ale vsichni radsi fnukaji nad tim, co jim kde uteklo v aukcich :twisted:

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4 5 6 7 ... > »

Sběratel.com » Pražské groše » Pražský groš Karel IV

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1