Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pražské groše » Pražský groš Václava II - zajímavost nebo rarita ????

Vykupminci.cz
Numisargo

Pražský groš Václava II - zajímavost nebo rarita ????

Moderátoři: jacx, oliver, pavelgregor, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Narazil jsem na velmi zajímavý pražský groš Václava II, (umístění jakéhosi symbolu - trojúhelníku pod korunou), běžný typ Smolík II, zatím koho jsem oslovil, nikdo to nikdy neviděl a názory se velice různí, je to kuriózní kaz na razidle nebo rarita ????, pro pořádek váha 3,71 g, průměr 26-29 mm, děkuji za Vaše názory karell

http://img16.imagevenue.com/img.php?image=79724_pra4sk3_gro2_V6clavII_003_122_781lo.jpg
Moderátor
Podľa môjho skromného názoru ide celkom určite o kaz, spôsobený vadou razidla. Isto mi tu dajú za pravdu mnohí, som o tom presvedčený. S podobným "útvarom" som sa nestretol nikde v literatúre a nepredpokladám že by šlo o akúsi značku, určite nie priamo v poli pod korunou. Navyše ten trojuholník ani nie je proporčne dokonalý zo žiadneho hľadiska. Ide o kaz, nič viac.
Registrovaný uživatel
Díky moc za Váš názor, samozřejmě nepředpokládám, že jsem objevil "nový" typ pražského groše. Dle mého je ale nesmírně zajímavé téměř pravidelné umístění obrazce v ploše pod korunou. Dosud jsem oslovil cca 20 odborníků na pražské groše s dotazem co to může být a polovina je přesvědčena o kuriozní vadě razidla a polovina přesně o opaku, tedy že obrazec má nějaký význam. V každém případě mám ve sbírce alespoň nějakou zajímavost. Budu rád za další názory. Pokud se skutečně jedná o vadu razidla, kolik kusů se asi mohlo vyrazit a dochovat ?
Moderátor
z ciste technickeho pohledu 100% vada razidla...
Registrovaný uživatel
karell napsal
kolik kusů se asi mohlo vyrazit a dochovat ?

vtip dna .este si to stihol v sobotu :D :lol:
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Moderátor
karell sa zrejme pýtal, koľko kusov sa mohlo dochovať z tohto konkrétneho razidla, pokiaľ by sme predpokladali, že išlo o kaz na razidle. Každé razidlo malo predsa svoju životnosť (hlavne vrchné...) a minciari určite používali toto razidlo aj keď už malo istú závadu. Tak s ním razili ďalej (pokiaľ neodišlo úplne, alebo uznali za vhodné ho už vymeniť) a táto vada sa preniesla aj na ďalšie mince. Takže táto otázka sa mi zdala vcelku relevantná, akurát na ňu neviem dať odpoveď. Vyraziť sa mohlo určité percento, ale zachovať sa ich mohlo menej. Neviem sa v tomto naozaj pohybovať, Patason by mohol k tomu povedať niečo bližšie, je predsa odborník na techniky razby v stredovekej mincovni.
Registrovaný uživatel
je to otazka na ktoru nevie odpoved nikto.to je vsetko ;)
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Registrovaný uživatel
Díky za dosavadní názory, ano, bylo to míněno spíše jako zamyšlení, pokud to je kuriozní kaz na razidle, kolik se asi mohlo vyrazit kusů s tímto "poškozením" razidla a zda se čistě teoreticky mohou ještě nějaké podobné kusy vyskytovat. Je mi jasné, že na tyto otázky je téměř nemožné odpovědět, ale v každém případě si myslím, že zveřejnění této kuriozitky je určitě i pro ostatní čtenáře tohoto fóra zajímavé.
Moderátor
karell samozrejme je to pre nás zaujímavé, o tom niet pochýb. Ja som len povedal svoj názor, je tu samozrejme možnosť že som sa mýlil, ale skôr asi nie. Pri tejto minci mohlo ísť (a skutočne asi išlo) o tú vadu razidla, ale nerobil by som z toho niečo výnimočné. Určite ste držal v rukách už veľa mincí; pokiaľ si dáte desať grošov Václava II. vedľa seba a pozorne ich sledujete, zistíte, že je v podstate každý iný a to nemusí ísť o iný typ. Jednoducho každá minca si prežila svoje, nesmieme zabúdať ani na možnosť druhotnej mechanickej deformácie, v tom prípade by boli úvahy o kaze razidla irelevantné. Chcem tým len povedať, že vlastníte úplne obyčajný groš Václava II., ktorý má len "nejaký" kaz, ale to je všetko. Ale sme Vám vďačný za zverejnenie... a " v v v v v vo vo tom to jeee...." ;)
Registrovaný uživatel
Karell: obávám se, že Archy má 100% pravdu. Podle fotky je to náhodný tvar..
Registrovaný uživatel
Archypov, Topa77: Já pochopitelně proti těmto názorům vůbec nic nemám, jen že to je zajímavost
Moderátor
Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Tiež som sa pred časom zamýšľal nad podobnou vecou. Dostal sa mi do rúk tento Ferda a tiež sa mi zdalo že má niečo pod korunou, nejaký krúžok či čo. Vzdal som to, už sa nad tým nezamýšľam, asi tiež ide o kaz spôsobený pri razbe. Napadlo ma to až teraz, keď sa rozprúdila táto debata, inak by som to asi ani nevytiahol... ;)
Registrovaný uživatel
Ahojte,
tazateli už jsem na útvar pod korunou odpovídal po mailu a ve shodě s ostatními tady jsem psal, že podle mě jde o vadu, např úhoz na razidle. Postavení a symetrie jsou náhodné. K tomu možnému počtu vyražených kusů... no udává se, že z jednoho páru razidel se mohlo vyrazit 5 - 10 tis. kusů mincí. To je zároveň i počet, který mohl být čistě teoreticky vyražený s uvedenou vadou a třeba někde v zemi leží hrnec s tisícovkou totožných mincí právě z tohoto vadného razidla... pohybujeme se ale v oblasti hypotéz a spekulací... seriózně se to odhadnout nedá...
Archy,
k tvému groši Ferdinanda - předpokládám, že jde o groš bez letopočtu a právě u nich se objevují kroužky kolem koruny - zprava, zleva i pod korunou - viz. typologie nedatovaných grošů Ferdinanda od T. Smělého (Num. listy 1996). Smělý se tím, narozdíl od Chvojky, zabýval... Čili kroužek pod korunou s největší pravděpodobností opravdu je;-) Možná najdeš nějaký kroužek kolem koruny i na groších na ČNS PG... nekoukal jsem.
Moderátor
Ďakujem patason, máš samozrejme recht. Veľa ľudí sa tu Ferdinandom nezaoberá (aspoň nie nejako extra), čo je môžno aj na škodu veci. Ale k veci... ;) Máš pravdu, ide o groš bez letopočtu a krúžok je viditeľný (aspoň jeho torzo) aj po pravej strane koruny. Po ľavej strane nie, tam je reliéf neidentifikovateľný. Posielam foto. Takže krúžky okolo koruny? Hmmm... zas mám niečo nové. 8) Zdravím Ťa.

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
jese vedet kde ten hrnec je a najit ho :)
Registrovaný uživatel
Zdravim,
pred par dny jsem ziskal sveho prvniho Ferdinanda-bez letopoctu a ma krouzky vedle koruny.....pod korunou je bohuzel setrely.
Posilam foto....doufam,ze se to povede,zkousim to poprve 8)
[img] http://img156.imagevenue.com/loc920/th_89819_DSC03021_122_920lo.JPG[/img]
Moderátor
Ferdinanda veľmi nerobím. Niečo málo mám, medzi nimi aj toho vyššie spomínaného s krúžkami okolo koruny. Od času môjho posledného príspevku na túto tému som videl týchto Ferdinandov veľa, aj literatúru som si pozorne naštudoval. Je to bežná minca, aj keď ju máš v peknej zachovalosti. Gratulujem. ;)
Moderátor
prosim, presunte diskusi o tom Ferdinandoj na prislusne misto...
Moderátor
Nepredpokladal som, že sa tu k Ferdinandovi ešte niekto bude vyjadrovať. Takisto sa určite nebude nikto vyjadrovať k tomu Václavovi II., ktorým táto diskusia začala. Táto konkrétna diskusia je žalostne málo navštevovaná, takže obava že by sa stratili nejaké info, je mizivo malá. Takže prehadzovať to veľký význam nemalo, hlavne keď si porovnám "zaspamované" diskusie Pobočky. ;) Ale chápem ťa Oliver. Po prečítaní mojich riadkov môžeš aj túto moju odpoveď vymazať, toto bolo iba pre teba.
Moderátor
Archy, mozna sem to napsal prilis striktne, ale nebyla v tom ani stopa vycitky... to je vse... jinak sem se pokusil o urceni, tak tam nekdo kdo to umi mrknete :)

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Pražské groše » Pražský groš Václava II - zajímavost nebo rarita ????

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1