Moderátoři: smith

Určitě šperky byly drahé... ale zase jsou mnohdy zastoupeny v hrobech. Ať už jde o ozdoby bronzové, postříbřené, stříbrné, nebo zlaté... Pravdou je však, že jde vždy spíš o bohatší rody, kdy postříbřený bronzový šperk vyšel asi na dva denáry. Což nebylo zrovna málo🙂
Ale dá se z toho odvodit akorát to, že ve vesnicích mohly být zastoupeni v hojnějším počtu bohatší lidé.
..::R::..
robert.kurucz@email.cz

Ibrahim ibn Jakub pise o remeslach a obchode v Prahe (Fraga) pricom spomina aj tie platene satocky. Vidiecki ludia mali svoje problemy, ale aj na vidieku bola vyssia vrstva, ktora chranila/spravovala tych rolnikov. Tato vyssia vrstva sa prirodzene chcela podielat na obchode a aj sa podielala.
Hlavny problem mincoveho platidla spociva v tom, ze ho musi niekto oficialne vydat. Tazko budeme hladat tuzemske mince v Cechach/na Slovensku pred koncom 10. storocia, kedze vtej dobe este len prebieha konsolidacia mocenskych struktur na tychto uzemiach. Nic ale nebranilo tomu, aby sa uskutocnoval obchod v akejkolvek vymennej forme davno predtym. Preto je mozne akykolvek barter nazvat predmincovou formou platenia, ale zaroven je absurdne hovorit pri vymennom obchode o predmincovom platidle. Mozno jedine v pripade, ak by islo o nerazeny (drahy) kov, ale to uz je uplne ina tema.

Kdyz vezmu v uvahu ciste jen numismatiku, setkal jsem se pri patrani po zdrojich s vice "jasnymi" a "overenymi" tezemi, ktere se ukazaly omylem nekoho, od koho ostatni jen opisovali.
Meli by se k tomu vyjadrit spickovy lingvista, pokud rekne, ze nezpochybnitelne jde o satecky z platna, jsem ochoten tomu verit 😉
Na tohle tema jsem se uz kdysi bavil s jednim historikem, ale rekl mi ze na tom nevidi nic divneho, ale tehdy jsem o platidlech v podstate nic nevedel, kdyz se nad tim zamyslim ted, tak jde opravdu o trochu kuriozni a neprilis prakticke platidlo.

No prave, v te dobe by neco, co by nemelo realnou hodnotu aspon se blizici smenemu kursu, nemohlo fungovat, aspon ne dlouho.

Zhodou okolností som teraz čítal článok v Numizmatike č.19
tu sa píše " podľa svedectva arabského kupca Ibrahima ibn Jakúba Slovania platili aj plátnom, dokladá to nález plátenej šatôčky" čo znamená že išlo o bežný výmenný obchod. Nik tam netvrdil že to museli byť len šatôčky určitého rozmeru.
blasko.juraj.ml@gmail.com
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.