Moderátoři: smith

Adalbert: pak jistě nebude problém uvést zdroje, at už písemné prameny, nebo archeologické nálezy, které by dokazovaly nebo aspoň podporovaly uvedená tvrzení, že
- šátečky byly v 10. století platidlo emitované státem
- prodej šátečků soukromými osobami byl postihován
- norští Vikingové byli v 10. století v té pozici, aby mohli pojmenovat nejdůležitější město v České kotlině
Děkuji.

A ještě k vašemu tvrzení, že "Bez drobných nominálů jde ekonomika do kytek." - dovolím si také nesouhlasit, jako všeobecné tvrzení to nemůže obstát. Do 7. století př.n.l. se nepoužívaly peníze vůbec, po jejich zavedení více než 100 let obíhaly bez skutečně drobných nominálů, přesto ekonomika Lýdie a dalších států vzkvétala. I v následujících stoletích lze nalézt mnohé příklady prosperujících ekonomik bez drobných nominálů nebo s jejich omezeným oběhem. Minimálně do raného novověku zvláště na venkově nebyl bartr žádný problém, právě proto, že roli platidel menší hodnoty mohou převzít různé komodity. Naopak se dají najít mnohé případy těžce upadající ekonomiky, přestože v ní obíhaly hromady drobných nominálů...

Děkuji všem za názory.
Co týče názvu Prahy připravím během několika dní krátkou verzi toho co o tom vím.
Keltský původ názvu přichází také v úvahu: Braga - Briga - Brigadunum = opevněné místo.
Druhá možnost je Brighid - bohyně - později svatá Brigita.
Co se týče Vikingů a jejich vlivu na název města, nic senzačního na tom nevidím. Například v Portugalsku je město Braga, které se chlubí svým vikingským názvem a Portugalsko je dále od nás. Nebo si vemte dnešní Rusko - Rus, rovněž to má vikingský původ. Je to uvedeno přímo v učebnicích dějepisu.
A neexistence platidel před 7. stol. n.l.?
To je otázka dosud nezodpovězená. Nálezy mušlí, nebo malých bronzových kroužků ve velkém množství dávají možnost tvrdit mimo jiné, že šlo o platidla, ale souhlasím, že jde o nepotvrzenou hypotézu a pro jejich existenci jsou možná i jiná vysvětlení.
Nicméně výzkumy tzv. primitvních společenství probíhající už několik desítek let ukazují, že i lidé s prakticky neexistující ekonomikou v dnešním, nebo i ve středověkém slova smyslu primitivní platidla používali, protože jim jejich používání usnadňovalo život.
Já se primitvními platidly zabývám už dlouho a několikrát mne překvapilo co všechno a kdy se používalo.
Taková malá kuriozita z doby poměrně nedávné. Krátce po skončení 2. světové války se v Itálii používaly jako platidlo bonbóny. Sloužily jako nejmenší nominál po několik týdnů, než začal být dostatek mincí. To je informace, kterou si mohou ověřit i ti uživatelé, kterým se nechce obcházet kamenné instituce a vysedávat dlouho nad knihami.
Adalbert

Nikde jsem o Přemyslovcích nepsal. Zda byli, nebo nebyli Vikingy nevím, nezkoumal jsem tuto otázku. Osobně si myslím, že Přemyslovci Vikingy nebyli.
Já jsem také nikde nepsal o územích, které ovládali Vikingové. Psal jsem o tom, že Vikingové byli ve službách vládnoucích dynastií, protože v určité době byli nejlepšími bojovníky a rádi se nechávali najímat za odměnu.
Praha byla vyhlášeným centrem obchodu s otroky. Střetávali se zde obchodníci z mnoha zemí světa a měli ve svém ozbrojeném doprovodu Vikingy, kteří mluvili převážně staronorštinou. I Vikingové z Dánska mluvili staronorsky.
Obchodníci mluvili různými jazyky a proto považovali za jméno města jeho staronorské označení, které později převzala latina a z latiny čeština. O tom jak k tomu došlo ještě napíšu.
Jak své město nazývali sami Přemyslovci nevíme, tento název se nedochoval. Je to možná poněkud paradoxní, ale takový je původ názvu našeho hlavního města.
Pro slovanofily, nacionalisty a ctitele díla A. Jiráska je to asi nepřijatelné tvrzení. Nicméně já na tom nic špatného nevidím.
Adalbert

Jakožeby Vídeň přejmenovali na Bécs, protože jí tak přece říkali Maďaři a Praha nyní dostane čínské nebo jméno, protože jsou tam čínští dovozci a vietnamští pěstitelé marihuany. To je přece blbost. V Rusku se Vikingové stali vládnoucí třídou ... Rus si pravděpodobně není schopen vládnout sám, je to vidět i dnes. Stalin byl Gruzínec, lapka a vrah, a Putin je nějaký bastard, Kateřina Veliká byla Němka.

Pokud mám odpovědět zjednodušeně, odpověď zní ano.
Není to jediný příklad z historie, kdy malá ale vlivná skupina cizinců měla velký vliv na dějiny našeho státu.
Pokud je Váš jediný protiargument tvrzení, že se Vám můj názor nelíbí a považujete ho za nesmysl nemá cenu s Vámi dále polemizovat.
Pokud máte nějaké vědecké poznatky rád si je zde přečtu a poučím se. Vaše osobní názory samozřejmě respektuji.
Adalbert
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.