No ono je to trochu jinak. On je zásadní rozdíl mezi čistou a razítkovanou serií a ty ceny v aukcích jsou odvislé od mnoha věcí. Jedna věc je napsat cenu a druhá- dostat od někoho ty peníze. Pro zajímavost- dej sem odkaz na tu aukci a dej na čistý list papíru tvé známky podle té série a postni to sem. Zkusíme to objasnit jo? Budeš se tím aspoň trochu orientovat v ostatních známkách.

Pokud tě to bude trochu bavit a bude trochu klidu, tak tu Čínu si dohledej dle let tady https://www.xabusiness.com/ a popiš si to a dej zvlášť celé serie. Ty ostatní státy si uděláš potom. No a je o zábavu postarané. Stále ale platí- nehledej v tom peníze! Ber to jako zábavu 😉

No a to je ta zábava- projdeš si všechny ty roky na těch stránkách. Když si najdeš tu serii, tak vpravo bývá povětšinou odkaz na E-bay. Klikneš (možná se objeví tabulka search tak klikneš znova ) a vyhodí ti to ty známky na prodej na E-čku a máš zhruba představu, co a jak. Jinak ty známky (cena) se liší takto: v každém případě by měly byt nepoškozené (natržené, chybějící růžky, flíčky rzi) a jsou známky čisté, razítkované s lepem, razítkované bez lepu (a to i ty s nálepkou, jak máš ty) Neboj- naučíš se v tom brzo chodit. Ta cena je přibližná. Jiné peníze za to dá američan a jiné čech. U nás se Čína poměrně dobře prodávala před nějakým časem, ale tedˇta vlna trochu opadla. Prodávají se lepší kusy- vesměs první námětové serie. Tam jdou ceny čistých do desítek tisíc. Hlavně drahé jsou bloky (takový ten jako aršík s jednou větší známkou). No a co se týče modernějších námětovek, tak tam už je vše levné, protože se to chrlí v miliardách.

mam ještě dotaz, našla jsem ještě jedny čínské známky, ale nejaky talent je přilepil na papir, a nebo už jsou stařim tak přilepené že nejdou sundat. Je nějaky zbusob jak je sunat a co nejmíň poskodit? Ještě dodám že jsou nalepeny znmky z obou stran. Na těch stránkách jsem nasla pár serii které mám, a ještě mam znamky které jsem tam vůbec nenašla.

http://www.infofila.cz/jak-spravne-odlepovat-postovni-znamky-r-2-c-1450
Známky by se tam měly najít všechny. Ty, které jsi nenašla, možná nejsou Čína. Třeba na třetím skanu máš dole serii ovoce, která je z Koreje 😉

Nepřijdeš přece o žádné! Známky, které máš přidělané tou nálepkou, jdou poměrně dobře sundat ne? To, že nálepka na známce zůstane (nebo stopa po ní!), je prostě hotová věc a nedá se s tím nic dělat. Nebudu tu samozřejmě osvětlovat pojem"reparace lepu". Na to tady není debata 🙂 Takže známky s nálepkou optrně sundat- odlepit od podkladového listu! Né roztrhnout při snaze známku a ty přilepené odlepit. Pokud nálepka nepůjde od toho listu, tak namočit, jako přilepené známky. známka po nálepce, je už vesměs hodnocená, jako bez lepu (kor razítkovaná).
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.