Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Protektorátní mince

Vykupminci.cz
Numisargo

Protektorátní mince

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dobrý den

Prosím o radu v mých začátcích. Aktuálně spíše studuji, sbírám literaturu a samozřejmě pokukuji po prvních mincích. Rozhodl jsem se pro začátek zkompletovat mince z období Protektorátu, jak hodnotou tak ročníkem, jelikož je mi dané období blízké historicky. Tyto mince jsou ze zinku. A zde narážím na nezkušenost, jelikož si nejsem jistý zda mince z toho kovu může mít ražební lesk či je matná apod. Prohlížím obchody prodejců jelikož na burzy či aukce se necítím.
V příkladu:
http://www.numismatika.info/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=527&category_id=24&option=com_virtuemart&Itemid=69

http://www.numkon.cz/cz/eshop-polozka/protektorat-50-haleru-1941/4017

Mince by měla být (dle obchodníků) v kvalitní zachovalosti. Zaráží mě proč jedná je mátná a druhá spíše lesklá? Je rozdíl v ceně těchto mincí v kvalitě či spíše v obchodní politice?

Děkuji za rady
Registrovaný uživatel
Dobrý den. Jelikož jsou to mince běžné a tedy levné, dá se jich brzy nasbírat hromada, z které už jen vybíráte ty nejlepší kousky. Ty z těch odkazů jsou zbytečně předražené (i když neříkám, že nejsou hezké). Z obrázků mi přijdou, že obě jsou bez ražebního lesku. Zinkové mince v ražebním lesku se vidí poněkud zřídka, ale jsou. Je to krásný, jakoby namodralý lesklý kov. Protektorátní mince v RL jsem viděl jen ty ze začátku ražby, tj. max. do roku 1942, a to hned několik kusů. Nevím, z jakého důvodu jsem je nezaznamenal i u pozdějších ročníků, ale třeba je to jen náhoda. Pozor na čištěné mince, které na nekvalitním obrázku vypadají pěkně, ale pak vám přijde mince poďobaná a vyžraná - stopy po bílém moru. Co se ceny týče, dražší bude samozřejmě ta v RL. Zrovna dneska jsem v Auree viděl pod sklem pěkné kousky v hrabačce po padesáti korunách. Napsal jsem to trochu překotně, nicméně dalo by se o tom jistě rozhovořit i déle.
Registrovaný uživatel
Díky za reakci.
Jde o to že bych toto konkrétní období chtěl mít v co nejvyšší dostupné kvalitě (samozřejmě s ohledem na finanční limity). Vzhledem k mému působišti na Jihlavsku, kde jsem žádný fyzický numismatický obchod nenašel, nejblíže je snad Brno či Praha. Je pro mě internetový obchod nejdostupnější. Nechtěl bych však dělat sponzora co nakupuje za přemrštěné ceny pochybnou kvalitu.
Registrovaný uživatel
Dobrý den
Chtěl bych poprosit o radu a konzultaci k jedné aukci. Nechci řešit cenu.
Pouze by mě zajímalo Váš názor na stav minci. Pár mincí již z tohoto období mám a lesklost nabízených kousků ve mně vzbuzuje obavy zda neprošly tzv. čištěním na prudko?

http://aukro.cz/protektoratni-mince-1940-1944-pekny-stav-i5422366281.html

Děkuji
Registrovaný uživatel
Jak správně píšete, mince jsou čištěné. Ražební lesk vypadá jinak.
Registrovaný uživatel
Děkuji za potvrzení mého tušení.

Je takto vyčištěná mince znehodnocena nebo případně zhodnocena?
Koupili by jste sami takovým způsobem čištěné mince?
U starších mincí asi odborně a citlivě provedené čištění může být žádoucí ale u zinkových mincí je to pro mě otázka.
Registrovaný uživatel
Existují sice výjimečné případy, ale většinou se čištěním mince z numismatického hlediska znehodnotí. Zhodnotí se tím ovšem prodejcův zisk při prodeji neznalým sběratelům. Kolekce těch samých mincí v původním stavu by byla zcela jistě prodána za mnohem menší peníze (pokud byly napadeny morem, jako že na některých je to patrné, cena by byla odhadem v desítkách korun).
Tím nechci říct, že přímo tento prodejce mince vyčistil (neznám ho), mohl to být kdokoli před ním. Taky jsem prodával čištěné mince, vždy jsem to ale do popisu uvedl.
Registrovaný uživatel
Děkuji Vám za vyčerpávající odpovědi.
Registrovaný uživatel
Marrba
Taky jsem si téhle aukce na Aukru všiml. Samozřejmě je okamžitě z logiky věci vidět, že je nesmysl, aby tak velký soubor mincí byl náhodně přesně stejně čistý "od přírody". Navíc - tyto mice jsem kdysi také sbíral a dodnes si pamatuji, že s přirozenou patinou vypadají dost pěkně. Zde tedy čištění - podle mne - škodí i opticky.
Jinak - dovolím si poznámku obecně. Názory na čištění se u sběratelů velmi liší. Pokud si ale prostuduješ dejme tomu 100.000 nabídek na aukcích, zjistíš, že naprostá většina je nečištěných - resp. nedočištěných. Z toho se logicky dá odvodit, že to profesionální obec preferuje a obchodníci tedy logicky následují - aby vyhnali cenu do maxima (vědí, že by čištěním minci obchodně částečně znehodnotili).

Problém je, pokud to máš jako třeba já a moderní mince se Ti špinavé nelíbí. Takže určité novověké období si osobně čistím, i s tím rizikem, že snižuju cenu mincí, pokud bych je musel někdy případně prodat. Jsem totiž sběratel, nikoliv obchodník. A sběratel sbírá pro radost - pro sebe, ne na obchod. Tedy mince sbírá (a čistí) tak, jak JEMU to vyhovuje - nikoliv potenciálnímu kupci.
Ovšem - to se týká jen určitých kovů a stavů. Čistá mince je pro mne hezká třeba jen Ag a Au a moderní (ca po r. 1800). U měděných naopak čištění vyvolá nepěkné (pro mne) nerovnoměrnosti a nepřirozené duholesky s reliéfní zašlostí. U starých (středověk ap.) zase mince pro mne ztratí patinu starobylosti. Starý tolar má pro mne kouzlo i právě tou patinou či zašlostí.
Registrovaný uživatel
Souhlasím s Vámi.
Mince pořizuji pro sebe, nikoliv pro obchod. Nepřirozeně lesklé mince mě spíše odradily protože se mi prostě nelíbí u tohoto typu mince. Nicméně u stříbrných mincí bych čistotu asi také preferoval, ale to je pro mě ještě daleko.
Protektorát se mi rozrůstá a pak bych těl přejít k dalším moderním mincím. Před rok 1918 se ještě nechystám. I když mám co dělat abych se udržel při nabídkách k prodeji zde na fóru :)
Registrovaný uživatel
Marrba
Jinak - tady si všichni tykáme.
Registrovaný uživatel
Nebudem zakladať novú tému,položím otázku tu,aj keď možno odpoveď je v príspevku od Lukas105s.
Môže mať Zn minca takú (veľmi podobnú) farbu a lesk ako CuNi minca,možno dokonca Al minca takmer v RL?
Dnes som si spomenul na jeden rakúsky 5groš,ktorý mám medzi Al rakúskymi mincami,pretože som si myslel,že je z hliníka a zistil som,že 5groše boli len zinkové.Bolo mi divné,že mám len jeden,zinkových mám moc... :roll:
Takže hliník to asi nebude.Nemám váhu,zdá sa byť ťažší ako Al 10 groš...
Fotku nemám,môžem oskenovať,ak bude mať niekto chuť sa na to pozrieť.
Zatiaľ len tá otázka,či nová Zn minca môže mať takú farbu a lesk..
-s-
Registrovaný uživatel
Takúto,ale sken to presne nevystihuje..
-s-

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Otázka už neplatí,odpoveď poznám,našiel som ďalší.
"Sorry" za blbý dotaz. ;)
-s-
Registrovaný uživatel
Zdravím, mám 7 desetihaléřů protektorát 1942 a všechny jsou úplně černé, některé dost nabělalé. Jestli jsem dobře pochopil předchozí příspěvky, tak mince z protektorátu jsou zinkové? i tento desetihaléř? Zinek je taky tak lejhkej jako hliník? to jsem ani nevěděl :-D . S tou bílou a černou asi nic neudělám, co?
Registrovaný uživatel
To biele je zinkovy mor. Mince sú napadnuté a už patria do hrobu. A áno, zinok je ľahký kov.
_______________

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Protektorátní mince

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1