Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Filatelie aukce » Provize aukčních domů

Vykupminci.cz
Numisargo

Provize aukčních domů

Moderátoři: ikanek, Jaromir, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Nejvyšší jsem zaznamenal u Burdy, kteří účtují 19 % kladívkové ceny kupujícímu a typicky 20 % prodávajícímu. To je tedy síla, znamená to, že z prodeje vytěží polovinu sumy, ve srovnání s tím, co dostane prodávající. Když prodáváte nezpracované položky, tak si dokonce nechají 70 % ve srovnání s netto částkou pro prodávajícího. Viz jejich informace pro dodavatele:


"Za realizaci zprostředkování prodeje předmětu v aukci náleží zprostředkovateli standardní provize 20 % z dosažené ceny předmětu. Provize 30 % náleží zprostředkovateli především při realizaci prodeje nepřipraveného materiálu, jako jsou dědictví, pozůstalosti apod., a to bez ohledu na finanční objem prodeje. Zvýhodněná provize 13 % je účtována pouze obchodníkům a dodavatelům s připraveným materiálem ve velkých finančních objemech. U mimořádně cenných a výjimečných položek lze sjednat individuální výši provize. "


Zajímalo by mě, od jaké částky položky lze sjednat nulovou provizi pro prodávajícího. Například u Filatelie Majer je ta hranice pro nulovou provizi od prodávajícího veřejně stanovena na vyvolávací cenu 30 tis., tak by mě zajímalo, kolik je to podle vašich zkušeností u Burdy.

Mně se to tedy jeví tak, že než platit takovéto provize, dám to radši na Aukro, pokud bych nedosáhnul na tu nulovou provizi pro prodávajícího.
Registrovaný uživatel
Niektoré aukčné domy berú aj 23%-25% pre obe strany.

Niekedy sa dá dohodnúť zníženie až o polovicu. Samozrejme podľa toho čo a koľko dodávate. No a občas aj podľa toho kto ste.

Je to ale aj druhý aspekt. Aukčné domy majú aj inú klientelu než Aukro alebo eBay.
A to čo vy viete predať za 1000€ oni vedia, hlavne ak je to špecialita, za 3 až 10 násobok. A vtedy sa Vám extra províziu zaplatiť vyplatí.
Registrovaný uživatel
Díky za odpověď. Samozřejmě aukční dům poskytující marketing, tisknoucí katalogy atd. si zaslouží násobek provize nějakému Aukru. Ale čtyřnásobek a víc - těžko. A pokud jde o ten cenový efekt, tak si opravdu nejsem jistý, jestli to to často není naopak, u položek do řádu statisíců. Na Aukru sleduji prodejce, kteří nakupují v aukcích aukčních domů a obratem nabízejí s 50 % přirážkou na Aukru - často úspěšně. Dobře to lze díky jedinečným sériovým číslům sledovat u bankovek. Takže na Aukru se už draží i vzácné položky, aktuálně třeba 10 Kč 1993: https://aukro.cz/kc-10-rok-1993-male-kc-spickovy-stav-certifikat-pravosti-7003798928?aukro-waukro=07-pla-sberatelstvi-aukce&dejte-vecem-novy-zivot=numismatika&gclid=CjwKCAiAlrSPBhBaEiwAuLSDUAzwOIhhI52H0QCNItIgSzdpGgF0FmLnFPxQe5GwdBoi25gvhW9yzBoCefAQAvD_BwE
Registrovaný uživatel
Ty provize aukčních domů znamenají, že když něco kupíte a následně prodáte v aukci, tak máte transakční náklady odpovídající hodnotě toho aktiva. Tím je ale sběratelství zcela deklasováno z hlediska ekonomické racionality, je to zkrátka drahý koníček...
Registrovaný uživatel
Aukčné domy sú brané ako určitá záruka pravosti predávaného tovaru a to nie je zadarmo...
Mnoho solvetnejších kupujúcich uprednostňuje nákup cez renomované domy a niektoré štáty výdaj (platbu cez aukčnú sieň) uznávajú ako zníženie daňového základu...
_______________
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Registrovaný uživatel
To je významná přidaná hodnota. Ale - vrátí aukční dům peníze, když se po čase zjistí, že se jedná o padělek? A nakolik vůbec zkoumají přijeté položky, když katalogovou hodnotu přetiskují bez ověření dle údajů prodávajícího? Věřím, že nejprimitivnější padělky na první pohled zřejmé se v těchto aukcích nevyskytnou, a další padělky stáhnou na základě upozornění, nicméně se mi jeví, že položky neprověřují natolik, aby odhalili rafinovanější padělky. Pokud máte někdo reálné povědomí o míře due diligence ze strany aukčních domů v ceně standardních provizí, budu za takovou informaci vděčný.
Registrovaný uživatel
Zajímavá diskuse, zde bych mohl popsat asi celou řadu stránek textu (možná už by to bylo na malou knihu), ale obecně dobrý aukční dům se pozná až v okamžiku, kdy dojde k nějakému "průšvihu". Znám případy, kdy byla reklamace uznána, peníze vráceny (tedy z pozice nakupujícího ideální stav). Jindy vůbec neuznána se slovy "ale já už to majiteli vyplatil...". No a někdy se v tom pohybuje i Policie ČR, to v případě, kdy "šťastný" nový majitel to po komunikaci s aukcionářem zkrátka "nerozchodil" a skončilo to trestním oznámením.

V posledních několika letech se věnuji "prohlížení" aukčních položek a na některé upozorňuji na našem videokanále na platformě youtube, a to v playlistu pod názvem "AUKCE? a AUKCE"", kde je celkem 38 videí k různým aukčním domům i nabídkám. Odkaz na playlist zde:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLy57_fBfV94m_30YeQNumVHvPmoPbjipk
Moderátor
Ještě jsem nereklamoval - i když jsem mohl. Nejčastěji se ledaco "ztratí" v nějaké menší sestavě, většinou jde o nějakou "skrytou" vadu ale naposledy jsem takhle "získal" i celkový padělek. Ten jsem si založil jako srovnávací materiál / zajímavost (tak mě zrovna teď zpětně napadlo, že jsem mohl požádat zpětně alespoň o slevu).
Jinak V AT běžně jako nakupující platím přirážku 22% (+ poštovné) a to člověk už musí docela počítat (a nezapomínat na kurz), aby to dávalo ekonomicky smysl. Jednou se mi stalo, že se mi "podařilo" vydražit jen jednu položku za 29€ (příkazy jsem odesílal předem) + tuším 12€ poštovné a balné. Od té doby přihazuju jen v reálném čase. Blbý je to, že člověk to musí hlídat celý den nebo dva, protože něco se draží ráno, něco večer, něco druhý den ... A to dost otravuje. U Flašky jsou ty aukce taky občas poměrně pakárna, protože jsem přihazoval i kolem desáté večer a to člověk musí fakt sledovat, protože odhadnout, kdy ta konkrétní položka přijde na řadu, skoro nejde. To rozmezí bývá někdy i 2 hodiny (co mám tak odsledované). Ale kde chcete dneska něco "lepšího" koupit, než v aukci. A to nemluvím o nějak extra drahých položkách, ale o známkách v řádech stovek a tisíců Kč.
« Poslední úpravu provedl(a) regula_jan v 25. 1. 2022, 14:15. »
Registrovaný uživatel
Dobrý den všem
Máte někdo zkušenost s aukcí v USA, nebo ve Velké Británii?
Jak funguje DPH, clo a další poplatky?
Pokud vydražím například v aukční síni za 1000 dolarů co mě čeká za další platby.
Budu vděčný za info.
Pass
Registrovaný uživatel
pass: https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/clo-a-dph-45449

moje zkušenost s aukcí v USA: koupil jsem položku za 550 USD, aukční poplatky 20 % (110 USD), poštovné 45 USD, celkem tedy 705 USD, což bylo 15 475,79 Kč. Vyplnil jsem formulář ve sledovačce ČP a doložil fakturu a výpis. U nás pak počítali s celním (horším) kurzem, takže jako celková cena byla brána částka 15 883 Kč. Z této částky bylo 21 % DPH (3336 Kč) + 300 Kč poště, celkem tedy jsem při přebírání zásilky doplácel 3 636 Kč (po vyclení přišel mail s rozpisem poplatků). Clo bylo nulové. V pátek přicestovala po týdnu od odeslání zásilka do ČR a ve středu jsem ji měl už doma.
Moderátor
Do celního prohlášení je třeba uvést, že jde o poštovní známky pro sběratelské účely. Za sběratelské předměty se vyměřuje 15 procent DPH.
Registrovaný uživatel
Jaromir: pravda, pravda, teď na to koukám... i když si myslím, že jsem sběratelské předměty zadal... byl to první a doposud jediný nákup a navíc asi za třetinu plánového limitu
Registrovaný uživatel
Celníci to zkouší, již jsem také opakovaně platil navýšené limity, ale vzhledem k částce a srovnání s náklady při reklamování a odvolávání se proti celním výmněrám se to prostě nevyplatí.
Registrovaný uživatel
Aukční síň chce zaplatit provizi 15 procent plus DPH v Anglii 20 procent a dopravu, na to vystaví fakturu a u nás z této faktury chtěj celníci 20 procent DPH opět, Nejde ani tak o clo - to je zanedbatelné.
To dvojí DPH mě straší. A celníci neporadí - melou své dokola.
Aukce někde kolem 5000 liber.
Moderátor
pass napsal
Aukční síň chce zaplatit provizi 15 procent plus DPH v Anglii 20 procent a dopravu, na to vystaví fakturu a u nás z této faktury chtěj celníci 20 procent DPH opět, Nejde ani tak o clo - to je zanedbatelné.
To dvojí DPH mě straší. A celníci neporadí - melou své dokola.
Aukce někde kolem 5000 liber.

Provize aukčních firem se pohybují od 15 do 24% (Firmě Gaertner jsem před měsícem platil provizi 23,8%). Co se týká DPH v Anglii, záleží, o jakou jde firmu, některé firmy DPH neúčtují.
Dále je to, jak píšete: balné+doprava a na naší celnici, pokud to dobře dopadne, 15% DPH + poplatek poště, protože vyřizovat si to celé sám se protáhne a je s tím spousta práce. V případě menší částky, když celnice vyměří DPH 21%, tak se nad tím dá mávnout rukou, ale pokud jde o nákupy za statisíce, tak už ten rozdíl 6% je docela znát.
Registrovaný uživatel
to už bych si rovnou udělal výlet do anglie...
Moderátor
ferovyobchodnik napsal
to už bych si rovnou udělal výlet do anglie...

Britská letecká doprava je nespolehlivá a jet tam autem, nebo vlakem je nadlouho a docela nákladné též.
Moderátor
Ještě tam jezdí autobus. Nebo jezdil.
Registrovaný uživatel
min. měsíc letecky a bez problémů, tak nevím... i když jsem chtěl tunel, ale bylo to zbytečně drahé
Moderátor
Problém je časté rušení letů ve VB, což se stalo standardem i v Německu.
Registrovaný uživatel
pro zajímavost, není nejde nějaký tipovaci seznam aukčních a prodejních domu s hodnocením?
Registrovaný uživatel
Všiml jsem si toho jen já, nebo i někdo jiný?
Burda Aukce č.72 (září 2023)
Sekce ASIE - Jihovýchodní Asie - Straits Settlements
Položka číslo 1094 (8 listů)
Na prvním listu:
Sběratelovi co sbíral Straits Settlements se tam dostala
první známka JOHORE s katalogem 8500 LIBER !!!

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Přetisk je zřejmě falešný.
« Poslední úpravu provedl(a) ikanek v 25. 10. 2023, 20:53. »
Moderátor
Tento exemplář má atest a byl prodán u SG.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Tak já jsem to bral spíše jako zajímavost :)

Ale když jsme u diskuze o pravosti, tak mně se to jeví, že ta šance tam je celkem vysoká. 50 na 50 :)
Známek se objevilo zatím na světe tak cca max 2O kusů.
Takže srovnávacího materiálu moc není.
Ano, přetisk je slabší než na níže přiloženém scanu (navíc neupotřebeném, čili logicky výraznějším)
Razítko je přes přetisk a dle dostupných pramenů splňuje parametry, t.j. obvykle obdélník skládající se z 8x9 bodů

Co jsem gogglil, tak víc jak 10 kousků na internetu nenajdeme.
Ta hvězda se mi zdá dost reálná t.j. neházel bych flintu do žita.
Přejmě to kupujícímu, navíc za vyvolávací cenu (pokud si toho vůbec všimne a dá to přezkoumat)

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Sběratel.com » Filatelie aukce » Provize aukčních domů

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1