Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Nové mince » Prvý návrh na jubilejný svätováclavský dukát od Josefa Šejnostu z roku 1923

Vykupminci.cz
Numisargo

Prvý návrh na jubilejný svätováclavský dukát od Josefa Šejnostu z roku 1923

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4 5 6 7 > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
stále mám pocit, ze polovica ludí tu v diskusii si myslí, ze tým, ze som zalozil diskusiu, som ja chcel prispiet do chaosu - práve naopak, chcel som vysvetlenie tej rychlosti rezervacie, a potom neskor naslednych cien, pre laika.
dakujem tým, ktorý to pochopili a prispeli mi nejakými informáciami, ale aj tak nie som o nic múdrejší, zdá sa, že až čas ukáže, ako to bude.
nikoho som ani nechcel uraziť, proste sa snažím získať čo najviac info a prezentujem to od začiatku s pohľadu začiatočníka, ktorý pozná kremnicu, ale nie tu druhu firmu.
Registrovaný uživatel
Já myslím stejně ,jako ty.Projekt je to pěknej.Pěkný motiv.Jen to divadlo těch šmelinářů by nemuselo být to je hrůza.Ale jinak by měl sam.do budoucna být lepší Kremnický,protože Zobek to bude razit do nekonečna.Na druhou stranu je to stejné,tak ti to nikdo neřekne!!!!
Shimy napsal
ja si nemyslim, ze je to dobry obchod - myslim to vydanie Zobek a dalsie nasobky z tej verzie - to je pre mna zlaty pliesok ,od mne nic nehovoriaceho vydavatela.

Cely cas sa ale dotazujem na nazor niekoho, kto sa viac vo veci orientuje, ci ta kremnicka jubilejna verzia by mohla byt slusna investicia, a ako je prijimana odborníkmi, pretoze mne ako laikovy pride hodnotnejsia.
Registrovaný uživatel
Shimy, ako si už aj sám pochopil, numizmatika je hlavne o peniazoch. Budeš počuť 100 názorov za a 100 názorov proti. Pri konečnom úsudku aj tak ostaneš sám. Tak zbieraj čo sa ti páči a nenechaj sa strhnúť vlnou, ktorá sa síce pomaličky vzdúva, ale rýchle opadá. ;)
à propos: Vieš čo je najvzácnejšie na najdrahšej minci? No predsa človek, ktorý ju kúpi. :D
_______________
Processed coin catalogs 3.750 Auctions / 30.634 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Registrovaný uživatel
Presne tak - zjistil jsem, ze numismatika je naprosto individualni "sport". Kazdemu se libi neco jineho. Ja treba z meho oboru nechapu, jak mohou lidi davat stovky EUR za doryvane mince. Vidim to skoro kazdy den. Premyslel jsem o tom dlouho a nakonec jsem dosel k nazoru, ze to nemusi byt nezkuseni sberatele, spise mam pocit, ze se jim to libi a maji penize, tak si to koupi. To same u ruznych pochybnych pozlacenych minci - lidi si to kupuji, protoze je to leskle, vypada to jak zlate a libi se jim to. Tak to koupi. Podobne je to i u jinych minci. Kde je poptavka, tam jsou mince. Smelinari si vydelaji, vsichni jsou spokojeni. A ostatni se zabavime alespon v pseudonumismatickofilozoficke debate, zda to ma ci nema smysl :)
« Poslední úpravu provedl(a) Tovy v 27. 4. 2015, 12:23. »
Registrovaný uživatel
vdaka moc, presne takýto som nakoniec získal pocit, asi je to individuálne, co sa komu páci, koho osloví aká história mince, alebo príbeh týkajúci sa mince a podobne..
Registrovaný uživatel
Byl jsem zrovna u toho, když pán přišel s tímto návrhem na dukát do Aurey. Měl jsem ho v ruce a kdybych tušil, co kolem toho bude, prohlídl bych si ho líp. Pro mě to v tu chvíli byl nezajímavý žetonek, jakých je v každé hrabačce plno. Vyvolávačku tehdy myslím stanovili na nějakých 20 tisíc a pán se hrozně divil, proč tolik. Já teda taky. :)
Registrovaný uživatel
[quote=numismatik-fji]
Mám několik poznámek k tvorbě Josefa Šejnosta, o které píše ve svém příspěvku číslo 13 "Ander".

V roce 1922 vyhlásil ministr Alois Rašín veřejnou anonymní soutěž na umělecké provedení nových československých dukátů a podmínka byla, aby na líci dukátu byl obraz knížete Václava a opis NEDEJ ZAHYNOUTI NÁM I BUDOUCÍM. Tato soutěž byla obeslána více než 80 návrhy a soutěže se zúčastnili přední čeští výtvarníci jako Jaroslav Benda, Ladislav Beneš, Jaroslav Brůcha, Jan Čejka, Zdeněk Dvořák, Josef Fojtík, Emanuel Hrbek, Antoním Mára, Antonín Odehnal, Josef Sláma, Otakar Španiel a také Josef Šejnost.
V umělecké porotě, která posuzovala návrhy zasedali význační českoslovenští výtvarníci a také numismatický odborník a první předseda Numismatické společnosti československé Eduard Fiala. Ze soutěže vyšel vítězně návrh autorů malíře a grafika Jaroslava Bendu a profesora Otakara Španiela. Porotou oceněné návrhy byly vyobrazeny v časopise Výtvarná práce ročník 1923, 2.číslo.

Bohužel návrh Josefa Šejnosta nebyl vybrán a on se cítil rozhodnutím a jednáním komise komise poškozen a proto požádal mincovnu v Kremnici, aby mu umožnila vyrazit dukáty ve své vlastní režii. Byl odmítnut a proto se rozhodl požádat mincovnu v Paříži (dopis ze dne 7.7.2013) o ražbu jeho návrhů na dukát a tato provedla ražbu a dne 9.10.1923 obdržel mistr zásilku z Paříže, která obsahovala dukát značený "ESSAI" a 20 kusů bronzových odražků taktéž značených "ESSAI". Dukát věnoval mistr vdově paní Karle Rašínové a větší část bronzových odražků různým osobnostem a dokonce jeden odražek zaslal mincovně v Kremnici, která ho ovšem odmítla přijmout.

Dne 22.9.1924 obdržel mistr další zásilku z Paříže, která obsahovala další dva dukáty, které již nebyly značeny "ESSAI", ale pařízká mincovna je označila puncem "delfínem" a tyto dva dukáty si mistr ponechal.

Další zajímavostí je, že pan Polívka Eduard měl ve své sbírce také jeden odražek tohoto dukátu s nápise "ESSAI", ovšem jako kov je uveden mosaz a podle všeho je na tomto odražku číslo 259 (víc informací o tomto odražku nemám).

A jako třešničku na dortu, přidávám informací, že na aukci ČNS Praha 15.12.2001, položka 1721 byl vydražen bronzový odražek značený "ESSAI" (0.0) za cenu 40.000 Kč.

Použitá literatura:
Jiří Boháč: Medaile a plastiky Josef a Zdeněk Šejnostové
Eduard Polívka: Československé mince 1918-1997
Aukční katalog ČNS Praha
a další odkazy.

co tak to napisat cele.z historie je zjavne a zname,ze vyhral sejnostov namet a nie od spaniela a bendu. namet zmenili po atentate na rasina.vitazny namet bol od sejnostu.takze ked nieco napises,napis vsetky fakty.[/quote=numismatik-fji]
Registrovaný uživatel
platina napsal
nerva81 napsal
Další parazitování na svatováclavských dukátech - nic jiného. Možná Kremnici inspiroval Caligator... :-)
Aneb další hřebík do rakve českoslavenské numismatiky po roce 1918 :-/


Tak jak říká nerva81 !!!! nejenom že inspiroval Kremnici ale i Zobeka a Vránu !
ty dukáty 2014 měly ještě smysl pokud to nebudou razit každý rok ale todle ? ostatně proč ne ... originál až už měděný nebo zlatý je nesehnatelný ..... ale taková pohádka a ty čachry machry na Aukru a na Burze mincí ...... všechno fiktivní příhozy a zvedání ceny ! tak například z mých asi 50 známých sběratelů a investorů a klientů chtělo sv.dukáty 2014 asi polovina zbytek na to nadával. Ale todle zatím nechtěl po mě nikdo a ani o tom nemluvil tak nechápu co zájmová skupina , která je do toho namočená tak píše že v Čechách je po tom hlad a pomalu se tu o to bijeme ! jediná manipulace je ze Slovenska ! jak se toho páni a mincovna rychle za těch 650 eur nezbaví tak to neprodají za měsíc ani za 300. Ostatně náklady na ražbu + DPH jsou asi kus 4000Kč , autorské práva jsou zadarmo jelikož vypršely . Jen díky bohu že Šejnosti jsou aspoň označeni znaménkém mincovny na rozdíl od dukátů 2014 :-( A co bude další ? už tu máme vzácné svaté václavy novoražby , nerealizované vzácné ražby doražby a na zasmání ,,prvoražby,, 5 haléře 1924 , že by další na řadě byly Sokolové , stotiny a řepy ?




som registrovany na strane burza-minci.com a v zivote by som si nedovolil tvrdit co pises ty,ze sa umelo navysuje cena dukatu od sejnostu na tejto stranke.po tom sejnostovom dukate je vysoky dopyt a nie ziadne fiktivne obchody.a mimochodom,dopyt z ciech naozaj je.ze z tvojho okruhu to nikto nechce ma byt vypovedat co?je to len zrnko piesku a nie vsetci zberatelia.
« Poslední úpravu provedl(a) lanci v 27. 4. 2015, 19:23. »
Registrovaný uživatel
cele mi to nadavanie na razbu pripada takto:niekto si ich nestihol rezervovat,tak skripe od zlosti a nadava na razbu.ale stavim sa,ze keby ste pani mali moznost si ich kupit za emisnu cenu,tak by ste si ich kupili a spievali ody
« Poslední úpravu provedl(a) lanci v 27. 4. 2015, 19:34. »
Registrovaný uživatel
je to to isté, ako medaila Karla Gota, len tu hráte inú pesničku. S dukátom to nemá nič spoločné.
Registrovaný uživatel
Lanci - tu ti kazdy na ten dukat kasle, okrem Shimiho. Tomu je smutno ze ho nekupil a nepredal za dvojnasobok...
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Registrovaný uživatel
tak dik :)
Registrovaný uživatel
ale je fakt, pozeral som tu burzu minci a dopyt je hned v prvych piatich prispevkoch - ci uz ozajstny, alebo umely, to neviem.

a priznavam, zacinam mat pocit, ze ten s kremnice som mal kupit, a strelit :)
Registrovaný uživatel
pro "lanci":
Dovolím si odcitovat několik vět s již zmiňované publikace pana Boháče:

"Političti představitelé a národohospodáři se myšlenkou prezentace českého státu formou vydání zlatých mincí zabývali střídavě již od prvních dnů nové republiky. Reálnou podobou ji však dal až ministr Alois Rašín, který se termínu skutečného zrodu československých dukátů bohužel nedožil. Bylo to v roce 1922, kdy u Josefa Šejnosta objednal návrh na tento dukát ....."

"Politické tlaky a známosti s osobami, které o dalším osudu československého dukátu rozhodovaly, vedly potom k likvidaci Rašínovi koncepce. Po vyhodnocení soutěžných návrhů, mezi kterými byly také práce Šejnostovy, došlo k vydání dukátu se Španielovým svatým Václavem."

Dále odcituji několik vět s již zmiňované publikace pana Polívky:

"Ze soutěže vyšel vítězně návrh označený heslem Cimbuří, jehož autoři byli dva význační čeští výtvarníci, malíř a grafik Jaroslav Benda a profesor Otakar Španiel. Jejich návrh byl po menších úpravách realizován."

Takže se ptám, ze kterých historických podkladů jste čerpal Vaši informaci, že soutěž vyhrál mistr Josef Šejnost?
Registrovaný uživatel
Bylo to v roce 1922, kdy u Josefa Šejnosta objednal návrh na tento dukát a spolu s biskupem pražským, Antonínem Podlahou, zorganizovali fotografování živého modelu knížete Václava, jenž měl být na dukátech zobrazen. Tato akce se uskutečnila 14. prosince před komisí odborníkú, ve které byl sám ministr Rašín, biskup Podlaha, vysocí úředníci ministerstva financí dr. Rudolf a Leopold, profesor František Žákavec, numismatik Eduard Fiala, šéf výpravy Národního divadla malíř Štapfer a sochař Josef Šejnost. Komise garantovala historickou autentičnost vybrané zbroje a odění modelu, kterým bylrotmistr československé armády a instruktor tělocvičních kurzú v ministerstvu národní obrany Josef Pecháček. Kníže Václav měl být koncipován v celé postavě, aby byla zachována kontinuita se zlatými ražbami českého státu od doby krále Karla IV. Rašínúv záměr zničil nesmyslný čin mladého a politicky zneužitého anarchisty o necelý měsíc později. Teprve devatenáctiletý Josef Šoupal ho 5. ledna smrtelně postřelil a ministr 18. února 1923 svému zranění podlehl. Politické tlaky a známosti s osobami, které o dalším osudu československých dukátú rozhodovali, vedly potom k likvidaci Rašínovy koncepce. Po vyhodnocení soutěžních návrhú, mezi kterými byly také práce Šejnostovy, došlo v roce 1923 k vydání dukátu se Španielovým svatým Václavem. Postava knížete je navržena netradične. Je pouze tříčtvrteční a ve spodní části končí nad jeho koleny. Dolní část nohou vyobrazena není. Celkově púsobí dost robustne a v Anglii se dokonce domnívali, že českým patronem je Golem. Šejnost, jenž se cítil rozhodnutím komise i zpúsobem jednání velmi poškozen, požádal mincovnu v Kremnici o možnost vyrazit ve vlastní režii dukáty, které sám navrhl. Když byl odmítnut, rozhodl se vydat dukáty v zahraničí. Přípravné práce i ražbu potom provedla pařížská mincovna. Pokud pomineme předsudky či historické tradice, je na každém z nás, aby si z těchto dvou rozdílných variant ten "svúj dukát" vybral podle vlastního vkusu."
neviem ako vam,ale mne z toho celeho vyplyva,ze povodne realizovany navrh mal byt od sejnostu a nie od spaniela a bendu.vam nie?ale myslite,keby nebol spachany atentat na rasina,ze by bol razeny navrh od spaniela a bendu?
Registrovaný uživatel
jano7B9 napsal
Lanci - tu ti kazdy na ten dukat kasle, okrem Shimiho. Tomu je smutno ze ho nekupil a nepredal za dvojnasobok...



tu na tomto fore ano,ale realita je trochu ina. ;)
Registrovaný uživatel
ináč to je zaujímavé, práve som sa chcel opýtať, z čoho kto vychádza pri svojom tvrdení o víťaznom navrhu.
za mňa vďaka obom za informacie, uplne vážne.
« Poslední úpravu provedl(a) Shimy v 27. 4. 2015, 20:22. »
Registrovaný uživatel
Páni, toto je môj prvý a veľmi pravdepodobne aj posledný príspevok na tomto vašom fóre, tak mi dovoľte len dve veci. Za prvé, poznám niektorých z tu vášnivo diskutujúcich v neprospech šejnostových dukátov a môžem zodpovedne tvrdiť, že sami ich v zákulisí intenzívne naháňajú... Za druhé, ak bez akýchkoľvek zábran kritizujete, zosmiešňujete a útočíte na nejaký numizmatický materiál a dokonca ľudí ktorým sa páči, dopyty a predaje na BM a podobne, mohli by ste si dať aspoň tú námahu a zistiť realitu. Osobne môžem potvrdiť /samozrejme že to tu zas poprevraciate/ záujem z českej strany a viem o nie málo predajoch a ďaľších dopytok z Česka a Moravy.
Skúste aspoň nazrieť kým odsúdite a http://www.burza-minci.com/node/117139
Moderátor
Pokud to někoho zajímá tak nejpodrobněji je popsána historie vzniku československých dukátů se sv.Václavem v časopise M&B č.5/2013, str.19-25. Jsou tam popsány m.j. všechny související zákony, podrobně popsána soutěž která byla porotou vyhodnocena ve dnech 4.-5.6.1923, dále je tam uvedeno i složení poroty a vítězné návrhy (1.cena návrh "Cimbuří" - O.Španiel a J.Benda), 2.cena návrh "15" - J.Brůha, 3.cena nebyla udělena). V článku je dále také uveden seznam dalších návrhů které byly zakoupeny pro muzeum státní mincovny v Kremnici a fotografie těchto zakoupených návrhů.
Registrovaný uživatel
vdaka za odkaz na diskusiu - naozaj je to velmi rozdielne, tu vacsinou hanene, tam vacsinou ospevovane.
Registrovaný uživatel
ja som toho nazoru,ze kazdy zbiera to co sa mu paci.o tom je numizmatika.treba respektovat,ze kazdy zbiera nieco ine a to je na numizmatike pekne.je roznoroda a pestra.je jedno ci niekto zbiera a pacia sa mu ceskoslovenske dukaty,alebo euromince,ci bohemika.kazdemu sa paci ine obdobie.o tom numizmatika je.kazdy si v nej najde to svoje.
Registrovaný uživatel
A že jsi našel tyto stránky a ne Burzu mincí kam to máš tak nějak blíž.A stále dokola skoro stejné dotazy a pořád nic nějak nechápeš.Já ti taky přispěju jednou
informaci - nedělej tu dokola z lidi blbce.
Určitě mě někdo napadne,ale já to vidím tak.
Shimy napsal
stále mám pocit, ze polovica ludí tu v diskusii si myslí, ze tým, ze som zalozil diskusiu, som ja chcel prispiet do chaosu - práve naopak, chcel som vysvetlenie tej rychlosti rezervacie, a potom neskor naslednych cien, pre laika.
dakujem tým, ktorý to pochopili a prispeli mi nejakými informáciami, ale aj tak nie som o nic múdrejší, zdá sa, že až čas ukáže, ako to bude.
nikoho som ani nechcel uraziť, proste sa snažím získať čo najviac info a prezentujem to od začiatku s pohľadu začiatočníka, ktorý pozná kremnicu, ale nie tu druhu firmu.
Registrovaný uživatel
Lanci - realita zaujima len toho kto ho ma, lebo ten sa uz tesi ako na tom zarobi. A kedze to asi prevazne vykupili priekupnici ( zberatel by asi tazko predaval na aukre hned ) tak je pochopitelne, ze je tu nejaka poptavka...
Na b-m sa okolo kazdej takejto medaile (repliky) vzdy robi hogo fogo a vytvara sa pocit ziadanosti , staci ked to zbada najaky hnup, a uz investuje a nakupuje :-)
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Registrovaný uživatel
pro "lanci":

To co jste napsal, je citace z knihy pana Boháče, ovšem já jsem se Vás neptal jaký návrh měl být původně realizován, mě zajímá z jaké publikace jste čerpal informaci když jste napsal:

"co tak to napisat cele.z historie je zjavne a zname,ze vyhral sejnostov namet a nie od spaniela a bendu. namet zmenili po atentate na rasina.vitazny namet bol od sejnostu.takze ked nieco napises,napis vsetky fakty"

Jinak doporučuji si přečíst článek od pana Emila Nováka "Československé svatováclavské dukáty", který zde uvedl "Kucera", ve kterém se můžete mimo jiné také dočíst, že návrh mistra Šejnostu zakoupila mincovna Kremnica (obrázek tohoto návrhu uvedený pod číslem 004), a také se můžete dočíst, že jubilejní dukát se prodával zájemcům podle výše jejich nabídky, která však musela činit nejméně 300 Kč a jednoduchý obyčejný dukát se dal zakoupit za 120 Kč, je to velmi poučný článek.

Pro "Kucera", děkuji za upozornění na článek, úplně jsem na něj zapoměl, zajímavá je také ta pasáž, kde se píše, že každý zájemce si může nechat vyrazit dukát a nebo jeho násobky za ražebný poplatek.

Takže se znovu ptám, pánové Boháč, Polívka a Novák
Registrovaný uživatel
kukvy napsal
A že jsi našel tyto stránky a ne Burzu mincí kam to máš tak nějak blíž.A stále dokola skoro stejné dotazy a pořád nic nějak nechápeš.Já ti taky přispěju jednou
informaci - nedělej tu dokola z lidi blbce.
Určitě mě někdo napadne,ale já to vidím tak.

No asi tu už nezabludim, miesto informácii od polovice prispievatelov samé osočovanie, aj pri iných diskusiách, ako som stihol za týh pár dní pozrieť. Tak sa tu majte. Vdaka vsetkym tým, co hodnotne prispeli, za info.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4 5 6 7 > »

Sběratel.com » Nové mince » Prvý návrh na jubilejný svätováclavský dukát od Josefa Šejnostu z roku 1923

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1