Autor |
Příspěvek |
|
|
Moderátor
|
Rarity a vzácnosti nejsou nutně jen o penězích. Nebo aspoň ne o moc velkých penězích. Většina z nás má nějakou velkou vzácnost, jen to není za milión $. al_bunda napsal Nejvetsi rarity u nas ma samozrejme pan Ruzicka z Vyskova ! https://www.facebook.com/jozef.ruzicka.986
Dejte nějaký obrázek, já vidím jen jakýsi "example", či co. Paul napsal Fidzi napsal Mne ten Pytlíček silne pripomína Václava Klausa. Tiež dal za kariérou takú jasnú bodku - Václav Klaus krade pero z Chile
Tuhle aféru jsem vůbec nepochopil. (A to Vaška celkem nemusim). Pero si dle protokolu mohl nechat, vzal si ho rovnou..Jen Čecháčci z toho udělali z nějakýho důvodu krádež.(Asi soudili dle sebe.)
I podle protokolu to není tak, že "beru co vidím". Například i podle protokolu se zdraví a podávají ruce, byť to může být nehygienické. Samozřejmě, je to i otázka slušného (vy)chování. On to pero regulérně ukradl. A ještě jak se u toho šťastně usmál! Zkrátka ... no, ono to má i pojmenování. V každým případě to byla mezinárodní ostuda. Tuplem když to zachytila kamera. A není to tak, že z toho udělali aféru "Čecháčci". Mělo to ohromnou odezvu ve světě (i v USA a to tam mají vlastní experty na kde co). A bohužel pro nás, vedle "tunnelingu" je to zhruba to jediné, čím se Klaus zapsal ve světě. ------------------------- Ale jinak jste se nějak rozjeli!! Reálně, a to berte jako varování, Pytlíček prodal svou sbírku (bez ohledu na počet padělků a jak moc tomu rozumněl) ... a kleplo ho z toho!!
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Pavel_III napsal Reálně, a to berte jako varování, Pytlíček prodal svou sbírku (bez ohledu na počet padělků a jak moc tomu rozumněl) ... a kleplo ho z toho!!
Takže do hrobu si vzal z toho čo? Až raz budem bilancovať, tak toto bude MEMENTO...
|
|
|
Moderátor
|
Do hrobu si vzal tajemství ukradené známky. Ale prodej ho tak vzal, že ho z toho kleplo. Získané peníze mu evidentně nepomohly. Si to vem. Šel do almary a tam nebyly ani alba, ani prachy, neb ty má buď na účtu, nebo někde jinde ve strožoku.
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
třeba tady , pokud nechcem nutně data od kontroverzního SG, či londýnských investičních poradců...https://www.saga.co.uk/magazine/money/personal-finance/making-money/what-is-my-stamp-collection-worth ...60 mil. filatelistů , nebo tady https://www.bbc.com/news/business-36024614 ... některé prameny uvádějí i 70, z toho 20 v Číně, a když každý za rok utratí třeba jen 200 USD za známky, což jistě ano, tak máme min. 12-14 mld USD roční obrat., očividně to ale bude podstatně více.... Mince jsou na tom taky docela dobře, zejména v USA (4mld USD), ale jaksi ve světě třeba těch 14 mld nevidím , stejně jako nějakých těch 70 milionů numismatiků )) tuzemský známkový trh odhaduju na min. 400 mil CZK v r. 2018, a mnohem více v r. 2017, když jistý Čech zakoupil Mauricie a Bombay Cover za 160 mil. , že ano... má něco takového nějaký náš numismatik )? známek je také výrazně více než mincí a jsou v rychlejším tržním pohybu...... světový cenový rekord známky - skoro 10 mega USD za B. Guianu, a u mincí Flowing Hair dollar 10 mega také..ovšem počkejme až se na trh dostane třeba Bordeaux Cover i náš mizerný český trh filatelie roste, obraty aukčních firem rostou, ceny i takového ČSR II rostou ... Bohatých sběratelů v české filatelii přibývá, známky jsou nenápadnější, mobilnější a ty dobré uchovávají hodnotu a vykazují likviditu minimálně stejně dobře jako mince ...žádný pokles nebo krizi filatelie u nás nevidím... ...a kolik je třeba nějakých Světových numismatických výstav ? ))) jistě je dobré, v rámci diversity dělat obojí, ale zdá se mi podle mých zkušeností, že známky fungují jaksi "lépe", zejména coby investiční příležitost... myslím také že na nákup dobrých známek ze světového trhu je u nás do budoucna mezi lidmi připraveno více kapitálu, než na nákup dobrých mincí ..uvidíme Zájemcům o fil. trh doporučuji články Richarda Lehmanna na stránkách amerického Forbesu.
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Davide nelze nez souhlasit. Nasel jsem nejaky clanek, kde jste mimo jine citovan. Tedy aspon si myslim, ze podle stejneho jmena jste to vy :-)
Nejvzácnější známky v posledních letech nabývají na hodnotě rychleji než akciové trhy či konzervativní zlato. Strmějším tempem začaly růst na ceně po roce 2000. Za posledních šest let se burzovní index GB 250 Rare Stamp Index zhodnotil o 75 procent. V tomto koši je dvě stě padesát nejvzácnějších známek světa. Ještě více se zhodnocují známky zahrnuté v indexu čínské burzy.
„Zhodnocení nejdražších známek se dá srovnat jen s těmi nejlepšími obrazy od Picassa,“ je přesvědčen soudní znalec David Kopřiva. Vliv na cenu má několik faktorů: zajímavý příběh, doba vzniku (investiční se datují zpravidla před rokem 1900), vliv má však i skutečnost, kdo všechno známku už vlastnil.
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
|
|
|
Moderátor
|
al_bunda napsal Pavel_III napsal Dejte nějaký obrázek, já vidím jen jakýsi "example", či co.
tak jeste jednou, ja spatne pochopil, jak se tady vkladaji odkazy :-) https://www.facebook.com/jozef.ruzicka.986
Tak jo, odkaz už funguje ... ale registrovat se tam mne to nedonutilo! Na tom je trapný, že to ukáže jen úvod a pak už jen: Přihlaste se, nebo si založte účet!" Dolní půlarch první emise rakouských (s kupóny) má taky? Nebo desetiblok Lajtabánságu druhé emise či uherského čistého FJI po neštovicích? « Poslední úpravu provedl(a) Pavel_III v 17. 2. 2019, 3:52. »
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
david kopriva napsal třeba tady , pokud nechcem nutně data od kontroverzního SG, či londýnských investičních poradců...https://www.saga.co.uk/magazine/money/personal-finance/making-money/what-is-my-stamp-collection-worth ...60 mil. filatelistů , nebo tady https://www.bbc.com/news/business-36024614 ... některé prameny uvádějí i 70, z toho 20 v Číně, a když každý za rok utratí třeba jen 200 USD za známky, což jistě ano, tak máme min. 12-14 mld USD roční obrat., očividně to ale bude podstatně více.... Mince jsou na tom taky docela dobře, zejména v USA (4mld USD), ale jaksi ve světě třeba těch 14 mld nevidím , stejně jako nějakých těch 70 milionů numismatiků )) tuzemský známkový trh odhaduju na min. 400 mil CZK v r. 2018, a mnohem více v r. 2017, když jistý Čech zakoupil Mauricie a Bombay Cover za 160 mil. , že ano... má něco takového nějaký náš numismatik )? známek je také výrazně více než mincí a jsou v rychlejším tržním pohybu...... světový cenový rekord známky - skoro 10 mega USD za B. Guianu, a u mincí Flowing Hair dollar 10 mega také..ovšem počkejme až se na trh dostane třeba Bordeaux Cover i náš mizerný český trh filatelie roste, obraty aukčních firem rostou, ceny i takového ČSR II rostou ... Bohatých sběratelů v české filatelii přibývá, známky jsou nenápadnější, mobilnější a ty dobré uchovávají hodnotu a vykazují likviditu minimálně stejně dobře jako mince ...žádný pokles nebo krizi filatelie u nás nevidím... ...a kolik je třeba nějakých Světových numismatických výstav ? ))) jistě je dobré, v rámci diversity dělat obojí, ale zdá se mi podle mých zkušeností, že známky fungují jaksi "lépe", zejména coby investiční příležitost... myslím také že na nákup dobrých známek ze světového trhu je u nás do budoucna mezi lidmi připraveno více kapitálu, než na nákup dobrých mincí ..uvidíme Zájemcům o fil. trh doporučuji články Richarda Lehmanna na stránkách amerického Forbesu.
no tak to jsou čísla srovnatelné s naší numismatikou, což mě trochu překvapuje, ale proč ne. na světové úrovni je obojí pro mě jen otazník, takže nedokáži posoudit. beztak to budou jen odhady. možná by šlo udělat obraty, nicméně víme, kolik jde mimo evidenci (např. jen blbé aukro či osobní prodej)
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Ještě třeba kdo máte tu černou knihu údajné sbírky zesnulého, tak si ji porovnejte s položkami, co se prodaly. Zbytek v té knize buď nebyly jeho (půjčil si je od několika lidí) nebo to byly falza. Vidím to tak 1/3 falza, 1/3 půjčena a 1/3 jeho, co se prodala. Schválně mrknu a porovnám. Další věc - jestliže ty ukradené známky údajnė koupil, proč v té knize nejsou? 50/50 a žilkovaná 4. S tou 4 podotýkám, že ho chytili když ji dal do aukce. 50/50 nevím, zda v tom údajném prodeji figurovala. Jo a to, že si lidi mysleli, že zesnulý měl nějakou sbírku světového významu ukazuje na jeho geniální pr schopnosti, a určitě měl dar přesvědčovat lidí. Něco jako třeba Marek Vít, který je schopný neustále přesvědčovat nové a nové lidi, že je manager Fc Barcelona. _______________ Nejsem sberatel. Jsem SYSEL.
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Co se týká čísel, tak se zeptejte třeba pana Gaertnera, co dělá aukce: bankovky malinko, pak hodně dlouho nic, pak mince, pak dlouho nic, pak známky, který dělaj 90% jeho obratu. _______________ Nejsem sberatel. Jsem SYSEL.
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
al_bunda napsal Nejvetsi rarity u nas ma samozrejme pan Ruzicka z Vyskova ! https://www.facebook.com/jozef.ruzicka.986
To je nějakej magor, třeba u těch pc 1919 píše v diskuzi, že mají hodnotu 20 mega, ale mají hodnotu tak 100 až 1000 krát menší, záleží přesně na typu. Ta 50/50 tím pádem bude spíš falzum, ve světle toho, co jsem tam viděl _______________ Nejsem sberatel. Jsem SYSEL.
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Pytlíček bude kontroverzní postava české filatelie tak jako tak. Jedno se mu nedá upřít, filatelii zviditelnil. A jako bombónek mu musím přičíst to, že rozprodal svoji sbírku ať jej k tomu vedlo cokoliv. Rozprodejem opět zvedl zájem o filatelii a co hlavně? Ano známky žijí dál, byť v jiných sbírkách. Spoustě sběratelů tím udělal radost.
|
|
|
Administrátor
|
LP byl pochopitelně kontroverzní osobou, ale není to tak, že tu jsou dvě skupiny jeho zastánců a protivníků. Jen je naivní z něj dělat čerta, který může za všechny padělky v republice. Jsou tu horší, kteří filatelii udělali miliónové škody a hezky jim to prochází. Měl pravděpodobně jednu z prvních opravdu velkých sbírek ČSR 1918-39. To, že ji teď někteří sběratelé překonávají, či se o to snaží je pochopitelně jenom dobře. Je potřeba ho překonat hlavně ve vystavování, kde jako vystavovatel vozil roky zlaté medaile z výstav. Tam ho zatím bohužel zcela jistě nikdo nepřekonal, ale že k tomu jednou dojde - to je asi jasný. Opět je to pochopitelně jenom dobře.
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
to al bunda ...citát....jo to jsem já, snažím se tím zabývat ... pokud jde o SG, nasekali tam v posledních letech strašné investiční a manažerské chyby a jejich portfoliové obchody šly do kytek, nicméně aukce, nakladatelství a normální nákupy a prodeje a hlavně sklad nashromážděných rarit jsou OK, přitáhly domácího investora, který to ozdravil, osekal , vyházel a pojede to dál ...koneckonců britská firma fungující 150 let tam patří do rodinného stříbra
.....ještě srov. fil a num ...fil je jako sběratelství na nejvyšší úrovni starší a velmi úctyhodná...ve světě numismatiky neznám nic obdobného jako má filatelie : Royal Collection, Royal Philatelic Society, Roll of Distinguished Philatelists, Club de Monte Carlo, Hall of Fame of APS, zmíněné Světové výstavy několikrát do roka a podobné fenomény
.... fil. má rozhodně větší sběratelský potenciál co do témat a významu...málokdy víme u staré mince její konkrétní příběh, známky mají mnoho kontextů, dále jsou tu celistvosti..celý vesmír příběhů a významů...mince je mince, nemá další rozměr...proto je fil. odborné literatury sepsané v jejích dějinách o dost více než lit. numismatické
... v aukčním světě jsou samozřejmě megasuperaukce mincí jako např. Heritage auctions, ve fil. zase větší počet velmi silných firem jako Siegel Galleries, Spink, Gartner apod.
... řekl bych že ze sběratelství cenin..tj. známek, bankovek a mincí je důležité a tradiční a podporyhodné u každé z nich, však to také kde kdo dělá souběžně..
...ad P...v jeho knize rarit samozřejmě nebylo všechno jeho, to ví úplně každý...
ad 4K...krádež 4K si prostě starý pan Klein nevymyslel....a dále je zajímavé, že se 4K byl od r. 2006 a dál ukazován i padělaný atest od Stolowa (původně pro 4K na obyč. papíru s převráceným přetiskem, kde někdo vyměnil fotku) , což umožnilo vyprávět fiktivní příběh, že ta 4K je ex. král Farouk (Stolow atest vyhotovil při prodeji Farouka asi r. 1951), tj. JAKOBY jiný kus než měl Klein...
|
|
|
Moderátor
|
Jsem zvědavý, zda na mezinárodním poli Ludvíka Pytlíčka někdo v budoucnosti překoná. Bylo štěstí, že byla loni světová výstava v Praze, kde naši vystavovatelé tak dobře dopadli. Když vidím, jak se exponáty evropských vystavovatelů hodnotí na asijských světových výstavách, tak nevím, zda by kromě Vaníčka naši vystavovatelé přivezli nějakou velkou zlatou. A skutečně věříte tomu, že současnou největší filatelistickou velmocí je Thajsko, které loni na světové výstavě v Bangkoku získalo 5 velkých zlatých a 11 zlatých medaiílí? USA 5 velkých zlatých a 6 zlatých, ale třeba takové Německo 1 velká zlatá a to ještě za literaturu od hlavního sponzora výstavy Gaertnera a jinak pouze 3 zlaté medaile. Například, vynikající exponát Velké Británie s dopisy s 8 páskami GB1, šestiblokem GB2, unikátním návrhem Mulreadyho obálky podepsaný Rowlandem Hillem a Mulreadyho obálky od prvního dne vydání, den po dni snad prvních 10 dnů a tento exponát získal pouze 85 bodů? Dopadl hůře než můj exponát, kde představitel jury hledal maličkosti ve zpracování a prezentaci, aby mi nemusel dát zlatou, když jsem jej rok před tím ztrapnil, kdy dali zlatou exponátu, kde byly primitivní padělky, špatně určené materiály a hodně dublet. Přitom, např. za filatelistický význam jsem dostal nejvyšší počet bodů, za znalosti a rarity jsem též měl vysoké hodnocení, tak se to strhlo za zpracování a prezentaci... Vaníček nad tím kroutil hlavou a nechápal to... Takže, toto musí brát v úvahu naši vystavovatelé a též vzít v úvahu, že Pytlíček nikdy neměl výhodu domácího prostředí.
|
|
|
Moderátor
|
al_bunda napsal Nejvetsi rarity u nas ma samozrejme pan Ruzicka z Vyskova ! https://www.facebook.com/jozef.ruzicka.986
Jozef Růžička z Vyškova mi nabízel 20%, když mu pomohu prodat jeho sbírku za 1,6 miliardy Kč. Jen Hradčanských Vejprtských padělků měl přes stovku a to dokonce na zoubkovaných známkách.
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
david kopriva napsal .... fil. má rozhodně větší sběratelský potenciál co do témat a významu...málokdy víme u staré mince její konkrétní příběh, známky mají mnoho kontextů, dále jsou tu celistvosti..celý vesmír příběhů a významů...mince je mince, nemá další rozměr...proto je fil. odborné literatury sepsané v jejích dějinách o dost více než lit. numismatické
Nechtěl jsem již na těchto stránkách reagovat, ale musím reagovat. Dovedu pochopit, že jako obchodník v oblasti filatelie musíte ze zištných důvodů zastávat tyto názory, ale pak se musím také zeptat, jaký máte přehled a zkušenosti z oblasti numismatiky? Já se sbírání mincí věnuji více než 30. let a např. z oblasti filatelie jsem utekl právě z důvodu naprosto mrtvého prostředí, které se nedá s numismatikou srovnat. První díla o numismatice již vyšla mnoho let před tím, než začaly v Evropě platit známky. Velká většina kvalitních mincí má svoje krásné příběhy atd. Aby měla sběratelská činnost nějaký smysl, pak každá tato činnost musí být rozvrstvena do více cenových skupin. Pokud budu vlastnit kvalitní sbírku v ceně 200 tisíc korun, pak jí musí trh vcelku bezproblémově vstřebat. Pokud budu vlastnit sbírku v ceně 2 miliony korun, musí platit to samé. Atd. V oblasti numismatiky to je vcelku běžná součást dnešního sběratelského světa. Bohužel, když jsem prodával vcelku kvalitní sbírku známek stal se z toho velký problém. Samozřejmě o pár kvalitních položek byl zájem, ale pak co se zbytkem, který vlastní velká většina ostatních sběratelů? Jak sám jste kdysi řekl-samostatné známky v oblasti Rakouska jaksi netáhnou. Pokud bych dnes prodával sbírku mincí, bude prodána neodkladně. Jak sleduji ze svého okolí, do Klubu filatelistů chodí pár starších lidí, kteří vlastní klukovské sbírky. Znám ale ve svém okolí několik numismatických sbírek v hodnotách několika milionů korun. V blízkém krajském městě byly dva kluby filatelistů, dnes zbyl jeden, kde se schází nad obyčejnými výběry pár jednotlivců. Existuje zde i pobočka ČNS, která pořádá aukce, výlety a její činnost se odehrává na úplně jiné úrovní. Proto pane Kopřivo, nesrovnávejte úroveň jednotlivých sběratelských činností pouze podle Prahy a pár jednotlivců, kteří jsou schopni utrácet stamiliony. Já mám přehled o obou činnostech a ke sbírání známek bych se již nikdy nevrátil. _______________ Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
P. nikdy nezískal LG + GPI P. vystavoval v době kdy FIP byla pod vlivem Dvořáčka a kdy byla kritéria lehčí
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Zdenda-Kubik napsal al_bunda napsal Nejvetsi rarity u nas ma samozrejme pan Ruzicka z Vyskova ! https://www.facebook.com/jozef.ruzicka.986
To je nějakej magor, třeba u těch pc 1919 píše v diskuzi, že mají hodnotu 20 mega, ale mají hodnotu tak 100 až 1000 krát menší, záleží přesně na typu. Ta 50/50 tím pádem bude spíš falzum, ve světle toho, co jsem tam viděl
My, kteri ho zname uz nejaky ten patek z filatelistickych skupin na facebooku, to vime davno, ze tenhle "invalidni duchodce" (krasny eufemismus pro cigany) z Vyskova je zraly na psychiatrii. Z me strany to byla samozrejme ironie :-) Mimochodem psal jsem Vam na messenger
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Evropa1: Jestli to soudite dle filatelistickych klubu, tak pak chapu, ze vam to pripada mrtve. Jenze doba pokrocila a vice filatelistu se sdruzuje na socialnich sitich a nemaji potrebu byt cleny KF. A pozoruji, ze u nas po tom propadu v poctu filatelistu pribyvaji novi filateliste vekove vetsinou 40+, kteri uz maji odrostlejsi deti ci jsou singl a pravdepodobne z nudy a toho, ze maji penize navic, zacinaji sbirat. Jinak ve svete roste pocet filatelistu predevsim v Asii (Cina atd.) a Americe. Toz asi tak.
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Jaromir napsal hematuria napsal Robert Pistl, Ostrava St, 13. února 2019, 09:37:32 | Souhlasím | Nesouhlasím | +15 / -4 Každý, kdo se ve filatelii dobře vyzná, ví, že to byl gauner. Club 100 de Monte Carlo de l'Elité de la Philatelie byl nucen pod tíhou nečistého svědomí opustit. Každý, kdo by se chtěl dovědět více, nechť si koupí u Dobrovského knihu Brama Kleina "Ukradená známka". Je tam popsán pravdivý příběh jen jednoho z mnoha skutků Ludvíka Pytlíčka. A proč Ludvík Pytlíček nevystavoval na světové výstavě Praga 2018? No protože by ji pak filatelisté celého světa bojkotovali...
Som tu tak pol roka,som nový ako čítam vaše príspevky podotýkam ako nezainteresovaný čitateľ tak viem že sú dva tábory jeden s ním druhý proti nemu a Pána Pytlýčka som nepoznal ani nevedel kto to je ale keď čítam tento text tak neviem čo si mám myslieť??? Jedno viem iste sú podnikatelia povahovo dobrý a zlý a keď niekto ide za kompletnou zbierkou respektíve peniazmi tak ide cez mrtvoly z vlastnej skúsenosti.Jedno sa mu uprieť nedá vedel čo robí...
Jste přesvědčený, že v knize Brama Kleina Ukradená známka je uvedený skutečně pravdivý příběh?
To netvrdím....Každá minca má dve strany,to je jeho názor..Ja som neutrálny ako Švajčiarsko
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
al_bunda napsal Evropa1: Jestli to soudite dle filatelistickych klubu, tak pak chapu, ze vam to pripada mrtve. Jenze doba pokrocila a vice filatelistu se sdruzuje na socialnich sitich a nemaji potrebu byt cleny KF. A pozoruji, ze u nas po tom propadu v poctu filatelistu pribyvaji novi filateliste vekove vetsinou 40+, kteri uz maji odrostlejsi deti ci jsou singl a pravdepodobne z nudy a toho, ze maji penize navic, zacinaji sbirat. Jinak ve svete roste pocet filatelistu predevsim v Asii (Cina atd.) a Americe. Toz asi tak.
Samozřejmě, o to mně nejde. Chtěl jsem pouze říci, že pokud budu prodávat sbírku mincí, zájem bude mnohem větší a možnosti prodeje budou mnohem příznivější, než v oblasti známek a to jsou moje zkušenosti. _______________ Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Tak ono staci se podivat na nejvetsi svetovy sberatelsky portal Delcampe. https://www.delcampe.net/en_GB/collectables/cisla hovori jasne: numusmatika & notafilie - 1,2 milionu polozek filatelie - 23,5 milionu polozek pohlednice - 51 milionu polozek z ebay cisla nemam, ale bude to tam predpokladam podobne
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Zdenda-Kubik napsal Co se týká čísel, tak se zeptejte třeba pana Gaertnera, co dělá aukce: bankovky malinko, pak hodně dlouho nic, pak mince, pak dlouho nic, pak známky, který dělaj 90% jeho obratu.
Gaertnera sleduji na Delcampe, protoze sbiram Nemecko. Ma tam dost peknych veci. Ale ty Sudety, no nevim, vypada to jako vyrobek filatelie-fedor https://www.delcampe.net/en_GB/collectables/stamps/germany/sudetenland/sudetenland-reichenberg-freimarke-praesident-thomas-garrigue-masaryk-1-kc-karminrot-mit-handste-710792879.html
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
to Evropa ...literatura num. je i logicky starší, ale zdaleka jí není dnes tolik co fil., jde o statisíce různých titulů, o článcíh nemluvě - to téma je prostě větší, specializace nekonečná, na trhu miliardy položek... ..Vaše zkušenosti jsou subjektivní a samozřejmě je respektuji, ale já uvádím data, viz výše...počty sběratelů a obraty atd., navíc ve světě je trend k dalšímu posilování filatelie jasný vzhledem k růstu střední třídy ve velkých zemích, jejich kulturní, ekonomické a národní sebevědomí atd...Indie (očekávaný růst fil. na 20 mil ze souč. 2 mil. během jedné generace, JV Asie, Turecko, Egypt...a kupodivu pořád roste USA) ... existuje mnoho sběratelů či investorů, kteří mají špičkové num. i fil. sbírky a baví je stále obojí .... úplně ti největší mně známí investoři ve filatelii se ale o mince vůbec nezajímají - moje subjektivní pozorování .... i mimo Prahu jsou lidé se sbírkami ve stovkách mil. CZK ve známkách ....malá lidová fil. klesá, velká roste, stejně jako celý i tuzemský trh, obraty všech aukcí, cena snad všech známek (to ale bude dočasné), včetně i toho "malého" aukra... ...kolik je klubů fil. je úplně irelevantní, jde o kvality ne o kvantity, navíc lidi jsou dnes v internetových komunitách nikoli v klubech okresních měst... ... organizovaná fil. a práce svazu u nás beztak nestojí takřka za nic...tj. žádná škoda ...dobré sbírky známek jsou likvidní v řádu hodin, nemějte obav, trochu do toho vidím... ...dobré staré Rakousko (byť až na vyjímky žádné tržně skutečně perspektivní známky NEMÁ) ukázalo 3-letý růst o 30%, zajímavou známku v dobré aukci prodáte s pravděpodobností 70-80%, viz prodejnost ve vídeňských ale i našich aukcích ....když už o mě pojednáváte v osobní rovině, co jsem a nejsem, tak tedy (jinak bych to nezmiňoval)...filatelii dělám celý život, nejsem obchodník, ale pouhý zprostředkovatel, znalec a poradce...a samozřejmě sběratel (mám jako jediný u nás kompletní Rakousko)
|