Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Faleristika » Řády, vyznamenání a výkonnostní odznaky k určení

Vykupminci.cz
Numisargo

Řády, vyznamenání a výkonnostní odznaky k určení

Moderátoři: Altmann, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dobrý den,
setkal se někdo zdejší s touto dekorací? Nedaří se mi bohužel rozluštit první slovo v dolní části, začíná na "K" a končí "SCHAFTS" Dle ozdoby v podobě zapálené koule bych odhadl, že se jedná o nějaký spolek vojenských dělostřelců z Hanušovic. Je to možné? Děkuji. Výška celkem 10 cm.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
,,,,,,,a vypadá to zajímavě, dokonce smaltované listy. Bude stačit, když nám to někdo přečte německy či česky.
Registrovaný uživatel
Ještě jsem zkoušel dohledávat a teoreticky by se mělo jednat o slovo "KAMERADSCHAFTS" Poté tedy celý nápis:

HANNSDORF U. UMBEGUNG

Hanušovice a okolí

KAMERADSCHAFTS VEREIN GED. SOLDATEN

Spolek přátel bývalých vojáků

Altmann napsal
,,,,,,,a vypadá to zajímavě, dokonce smaltované listy. Bude stačit, když nám to někdo přečte německy či česky.
« Poslední úpravu provedl(a) Pepe5 v 30. 8. 2020, 12:58. »
Moderátor
Já s Vaším svolením dám ten odznak na stránky Slovenské faleristické společnosti. Je tam sekce o veteránských dekoracích. Sice německy, ale jde o odznak ze Sudet a hovoříme o česko-neměckém či německo-českém spolku. Bylo to za RU a není to nic ponižujícího.
RU byla mnohonárodnostní říše a tak existuji dekorace s českým, německým, ale i polským dokonce Srbským a dalšími nápisy. Sice to není korunovační klenot, ale kdo sbírá RU veteránské dekorace by to do své sbírky jistě přivítal.
Registrovaný uživatel
Nemám s tím takto problém. Jsem rád, že foto poslouží i pro další účely. :) Pro mě osobně je to zajímavá dekorace, jelikož se jedná o nedaleké okolí bývalých Sudet. :)
Moderátor
Díky, využiji obrázek
Registrovaný uživatel
Zdravím. Kde zařadit tyto střelecké odznaky . Vzadu značeno Belada Wien . Oba na sponu první 5 x 4 cm. Druhý 2.5 x 2.5 cm.
Děkuji za informaci.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
K medailí. Ta medaile jednak není stříbrná, nemá punc či značení, chybí medailér. Je to medaile vyrobena po ukončení války.

ETUJE:
Tak to nemůžete brát, obyčejná etuje např. z roku 1915 je jen obyčejná krabička, ale jsou etuje např,. k MVK v jemné kůži, případně s vročením. Ty by jste si hodně ulehčil život. Etuje dekoraci zhodnotí a ještě dekret, ale vždy je nutno se podívat i na rok udělení atd. atd. Musel by jste se této problematice určitě věnovat.
_______________
Moderátor
Čekal jsem na vyjádření kamaráda, neb mně to také trochu zmátlo a tak sem vložím zcela anonymně vyjádření znalce těchto odznaku:

Odznak ako taký je pravý, bol bez smaltu, presne tak ako je vyobrazený. Mal som ho tiež, myslel som si, že si ho ešte zoženiem a tak som ho dal kamarátovi z Kanady. Tento odznak som nikde nenašiel popísaný. V literatúre je popísaný v takomto prevedený t. j. matný bronz, bez smaltovaného štátneho znaku odznak pilota je vedený ako pamätný, ktorý sa udeľuje príslušníkom ozbroj. síl, návštevám a hosťom. Takýto odznak pamätný mám. Neviem či v takomto ponímaný mal byť i predmetný odznak technik letectva braný ako pamätný, ale určite sa neudeľoval.

Zdá se, že odznak je zajímavý.
_______________
Registrovaný uživatel
Přátelé, delší dobu se marně snažím nalézt kdekoli na internetu bližší info k https://www.orian.cz/gallery/rady/rv273.jpg + https://www.orian.cz/gallery/rady/rv273a.jpg, hledal jsem už možně i nemožně, jediným výsledkem je https://archive.org/details/cu31924020369520/page/n65/mode/2up, ale zde je jen popis viditelného, nikoli bližší informace, na rozdíl od mnoha jiných exemplářů s leitmotivem císaře Maxmiliána nelze najít na žádném aukčním portále atd. Děkuji.
« Poslední úpravu provedl(a) orian v 6. 12. 2020, 18:58. »
Moderátor
orian: napr. zde?
https://www.dorotheum.com/cz/l/1064233/
Registrovaný uživatel
Děkuji vřele, již jsem to též našel na https://www.emedals.com/an-1867-maximilian-death-medal-w2666 ... Mám, s dovolením, ještě jeden dotaz k https://www.orian.cz/gallery/rady/rv308a.jpg Ta miniatura k tomu řádu nepatří) + https://www.orian.cz/gallery/rady/rv308b.jpg + https://www.orian.cz/gallery/rady/rv308c.jpg (celá kolekce na https://www.orian.cz/gallery/rady/rv308d.jpg + https://www.orian.cz/gallery/rady/rv007.jpg + https://www.orian.cz/gallery/rady/rv007a.jpg + https://www.orian.cz/gallery/rady/rv007b.jpg + https://www.orian.cz/gallery/rady/rv007c.jpg + https://www.orian.cz/gallery/rady/rv043.jpg + https://www.orian.cz/gallery/rady/rv043c.jpg, můj dotaz směřuje k tomu velkému kříži s meči (pravděpodobně 1. třída), ale na netu lze nalézt na této stuze jen kříž s korunou https://en.wikipedia.org/wiki/Order_of_Merit_of_the_Kingdom_of_Hungary#/media/File:Magyar_Érdemrend_Szent_Koronával_ékesített_nagykeresztje_hadiszalagon_a_kardokkal.png, kombinaci velké válečné stuhy a kříže s meči bez koruny nikoli, znamená to, že byla vytvořena uměle? Děkuji, Petr.
Registrovaný uživatel
Zkouším ještě vkládat obrázky ke svému včerejšímu dotazu přímo, omlouvám se, včera jsem si této možnosti nepovšimnul . :-)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Jednotlivé kusy, to je již jiná káva, bylo by dobré vše ocenit. Za svoji osobu zde vidím kvalitu a velmi pěknou sbírku .Ocenit jednotlivé kusy je však nutné, Potom lze klást dotazy na které pan Orán jistě odpoví, Velmi pěkné. Doporučuji si obrázky, alespoň velkých kusů uložit
_______________
Registrovaný uživatel
Děkuji, přívětivých, vzácnějších exemplářů mám více, mohu je sem pro osvěžení postupně vkládat, nebude-li to považováno za nezdvořilé. Začal bych kupř. Leopoldovým řádem, byla zde řeč o výkonnostních odznacích (viz kolekce), detailněji si dovoluji předestřít odznak pro hornisty 18.reg. (dočetl jsem se zajímavost, že se tento odznak na rozdíl od jiných neuděloval, ale fasoval) a když už jsme u těch odznaků :-), tak i letecký odznak císaře Karla (1916-1918?)... P.S. Pane Altmanne, psal jsem Vám mail...

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Je nutno dodržovat nařízení majitele, jinak to nejde, hned by nastoupili další hoši, známkaři, ti co sbírají pohlednice atd. Nerad bych mazal tak krásné věc. Je však možnost navázat známost s příteli a mimo i prodávat.
_______________
Registrovaný uživatel
Orian,mam dotaz na Vas.
Ked tak ma kontaktujte na:
milosjasan@atlas.sk
Registrovaný uživatel
Děkuji, upustím tedy na základě upozornění od vkládání více obrázků ze sbírky a omezím se tefdy jen na ty, kde uvítám radu zkušenějších. Lámu si kupř. hlavu s reálným určením ceny Britain WWI Distinguished Conduct Medal King George V z naší rodinné sbírky, někde vidím cenu 500 USD https://www.emedals.com/a-gv-distinguished-conduct-medal-as-issued-to-foreigners, ale někde 2 300 USD https://www.medals-orders.com/great-britain-united-kingdom/britain-wwi-distinguished-conduct-military-medal-king-george-v-ww1-1914-1918-british-decoration-great-war-unnamed-foreign-recipients-p2887.html (ten stav je přitom tristní), na Aukru je nabídka 15 000 CZK, na Aurea Numismatica se medaile v r. 2016 vydražila za 5 000 https://livebid.cz/auction/aurea_70/detail/1019, co způsobuje tyto obrovské disproporce (u tohoto vyznamenání nejsou žádné třídy či druhy kovů) a lze odhadnout reálně hodnotu tohoto exempláře? Děkuji.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Já bych s dovolením začal trochu ze široka. Rozdílné ceny britských medailí jsou dány skutečností, že většina z nich má na hraně vyraženy údaje o vyznamenaném, tj. sl. číslo, hodnost, jméno a jednotku. To umožňuje rozličné specializace sběratelů. Někdo sbírá jen jednu medaili a snaží se získat medaile udělené např. příslušníkům jednoho pluku nebo medaile co největšího počtu pluků. Nebo si vybere jednu bitvu a chce konkrétní medaili všech pluků, které v té bitvě bojovaly nebo medaile členů posádky jedné konkrétní lodě. Někdo zase sbírá medaile nositelů stejného příjmení atd., atd. Variací je skutečně mnoho. Dokonce jsou lidé, kteří sbírají jen medaile po vojácích, kteří padli.
No a to často vede k tomu, že někdo, kdo třeba léta hledá nějakou variantu medaile za ni v aukci vyžene cenu až do nebes. Britským sběratelům v jejich zálibě pomáhá i neuvěřitelné množství kvalitní literatury. Takže není problém zjistit kdo, kdy v kterém pluku sloužil, v kterých bitvách se které pluky zúčastnily, seznamy padlých, zraněných atd.
No a konkrétně DCM byla udělena našim ruským legionářům bez jmenování a tyto exempláře se hojně vyskytují i v našich sbírkách. Ale i tyto jsou na trhu hledány. Padělatelé v Británii na ně bez problému příslušným strojkem vyrazí jmenování, které jim přinese velký zisk. Protože medaile po význačných nositelích jsou drahé, i medaile po důstojnících jsou dražší. No a existují i případy, že nějaký potomek nositele touží dát dohromady jeho vyznamenání, které už čas "rozkutálel" po světě. Na stránkách diskusních fór jsou rubriky "hledám medaile" konkrétních nositelů. Takže opět bystrý padělatel si zjistí nějakou poptávku, která se delší čas opakuje a tudíž není pravděpodobné, že by se původní medaile objevila. Opatří si originální nejmenovanou medaili a vyrazí na ni hledané jméno a cena potom může být i násobná.
Osobně doporučuji prodávat britská vyznamenání v britských aukcích. Tam je pravděpodobné, že dostaneme nejvyšší cenu.
Moderátor
joffre............krásný výklad a hlavně vysvětlující.
_______________
Registrovaný uživatel
Ještě bych si dovolil malou úvahu. Kdybych měl tak pěknou sbírku, viz výše, a chtěl ji prodat tak bych to udělal prostřednictvím nějakého prvotřídního německého aukčního domu, jako např. Auktionshaus Andreas Thies nebo Auktionshaus Carsten Zeige. Tam je záruka dosažení nejvyšší ceny. Tyto aukce sledují tisíce sběratelů z celého světa a tak je úspěch zaručen. V případě velké kvalitní sbírky přijedou zaměstnanci k vám a provedou ocenění a všechny formality. Jedna z těhle dvou firem má svého zástupce na Moravě, místního starožitníka. V žádném případě bych nedoporučoval prodej v ČR. Možná s výjimkou československého materiálu. Také bych chtěl varovat před kdysi oblíbenou vídeňskou firmou Rauch. Ta sice dlouhá léta plnila funkci tržní brány mezi východní a západní Evropou, ale bohužel to s ní v posledních letech jde s kopce. Nabízí čím dál více padělky a už na ně ani neupozorňuje. Navíc jejich nabídka je hodně chudá, takže sběratelé přestávají monitorovat jejich akktivity. Pořád mi posílají tištěné katalogy, ale mám dojem, že letos nic nepřišlo, tak možná žádnou aukci vyznamenání ani nedělali. Nevadí, po poslední zkušenosti s nimi už nechci nic mít. Dneska hrají , řečeno fotbalovou terminologií, tak třetí ligu. Edmund tam sice prodal ŘMT za celkem slušnou cenu, ale jsem přesvědčen, že v německé aukci by dostal nějakou tisícovku navíc.
Moderátor
Koukám, že tady máme nové člena a vypadá to na solidní znalosti..
Joffre zřejmě se už nějaký ten čas zabývaš faleristikou, když dokážeš hodnotit renomované zahraniční aukční síně..
Faktem je, že zajímavého materiálu všeobecně všude ubývá, tím myslím nejen ve faleristice,ale byl bych zdrženlivý hodnotit konkrétní aukční síně a hovořit o zaručeném úspěchu, či naopak kritice(rauch), pokud ano tak buď blíže konkrétní.Ono i naše aukce nejsou špatné a občas se nějaká ta vzácná sbírka ukáže, ikdyž to není jako před léty a padělky ty se ukážou všude..
Jinak vítej mezi námi, napiš co konkrétně sbiraš, když tak vlož nějaké fotky.. 👍😉
Registrovaný uživatel
No dobře. Jsem až paranoidní na zveřejňování osobních informací na internetu. Nicméně trávíc více času doma, kam nás v našem věku nahnal strach Coronaviru, jsem se přihlásil i sem. Jinak působím téměř výhradně na zahraničních fórech, kde na jednom dělám i moderátora. Vlastně důvodem mého přihlášení sem byl dotaz kolegy Oriána na ceny britských medailí. Chtěl jsem mu poradit, protože jsem se léta znal s jeho otcem, např. jsem s ním spolupracoval na jeho knize o legionářích.
Jsem již stařešina, sbírám vyznamenání více než 50 let. No sbírám. V mladém věku za komunistů nebyly peníze, takže to bylo sbírání víceméně platonické. V té době měli peníze jen vojáci a policajti a těm v aukcích nemohl normální človíček s čerstvě založenou rodinou konkurovat. Pamatuji si, že jsem byl na první aukci ČNS v roce 1966. Bylo na na Staroměstském náměstí , tam co je dnes podivné Ministerstvo pro místní rozvoj. Tenkrát tam bylo podivné Ministerstvo pro vnitřní obchod. Kromě Měřičkových knih nebyla tehdy žádná literatura. Dneska v době internetu je radost sbírat. Mraky informací, a člověk může kupovat po celém světě.
Jako první byly ve sbírce R-U medaile. Naši dědové sloužili v 1. válce a tak téměř v každé rodině něco bylo. Nemám tuto oblast příliš v oblibě, protože je to samá kopie(druhé kusy) a ceny nesmyslné. Takže u běžných řádů jsem skončil s rytířem Leopolda. Nejlepší kus co mám je asi Řád hvězdného kříže ve zlatě z 19. stol.
No a samozřejmě Československo. To je povinnost každého sběratele mít domácí věci. Udělal jsem i dost ČSFR, ale novější věci nechci ani vidět. Zvláště ty tzv. útvarové medaile, které se vyrábějí na kšeft a každý náš voják má stužek pomalu jak americký generál.
A nesmí chybět našimi sběrateli oblíbený Balkán.
Co se týče hodnocení aukčních síní. Jak jsem psal, na aukce ČNS a DP chodím od roku 1966. Teď už pár let nechodím, i když katalogy si pořád nechávám posílat, abych měl přehled. Před 30 lety, když se otevřely hranice, jsem pravidelně jezdil do Vídně na aukce Dorothea a Raucha. Máme to tam z jižní Moravy kousek. A celá léta dražím (se střídavým úspěchem) v německých, britských, italských a francouzských aukcích. Takže se sice nepovažuji za experta, ale myslím, že mně moje zkušenosti opravňují k nezdrženlivosti.
Jinak, když si prohlédneš katalogy těch německých firem, budeš muset konstatovat jak obrovské množství materiálu je na trhu. Já pořád musím žasnout , kde se to pořád bere. Je to až neuvěřitelné, osobní věci Hitlera, Musoliniho, maršálů, staré Německo atd. atd.
K tomu Rauchovi, stačí porovnat katalogy staré 20 - 30 let a ty z posledních let. No a moje poslední zkušenost s nimi. Před 3-4 roky jsem si chtěl vydražit jednu lepší věc z R-U. Poslal jsem bid na několik tisíc EUR a oni mi v den aukce napsali, že to stáhli, protože to byla kopie. Potom jsem zjistil, že takhle stáhli asi 20 položek, těch nejdražších. Zřejmě zájemci, kteří se dostavili osobně, spustili povyk. Pro mne už tahle firma neexistuje.
« Poslední úpravu provedl(a) joffre v 15. 12. 2020, 22:04. »
Moderátor
Díky za váš příspěvek joffre, vážím si toho..
Moderátor
Je to tak jak píšete, ale dobré RU věci se nabízejí hlavně ve Vídni. Nevím však, jak vypadá Budapešť, kde došlo k jistému posunu ve kvalitě.
_______________

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... > »

Sběratel.com » Faleristika » Řády, vyznamenání a výkonnostní odznaky k určení

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1