Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rakousko » Rakusko zahranicie - Kreta

Vykupminci.cz
Numisargo

Rakusko zahranicie - Kreta

Moderátoři: babygulka, kolo101, regula_jan, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Mam jednu otazku ohladne znamok Rakuska vydanych na Krete. Kokretne o vydanie z roku 2014 kde podla mojho katalogu Scott je zaujimava informacia.

Cena tychto znamok novych je prakticky nulova, ale ako opeciatkovane maju uz cenu v radoch stoviek az tisicov (viem ze su to katalogove ceny, ale i tak...)
Viete mi prosim vas takuto anomaliu vysvetlit? Este som sa s nou nestretol.

Podla cien na ebay alebo delcompe sa naozaj tieto znamky predavaju celkom draho. Ale na druhej strane som ich videl aj za par euro (sam mam take dve). Tak kde je ten hacik?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Pekny den Wyxor.Len mala oprava,tie znamky su vydanie pre Kretu nie na Krete.Tie ako pišeš drahšie su II. vydanie iny typ papiera -/obyčajny prebarveny papier/.
_______________
Registrovaný uživatel
Aha, dik za opravu.

Mne je jasne, ze je to ine vydanie (v roku 1914). A je pomerne aj lahko odlisitelne...ze ma farebnu aj druhu stranu.

Co ale neviem pochopit je velky cenovy rozdiel medzi ** a pouzitou. Preco su tie pouzite 2000x drahsie ako nove (pri 10c).

Sam mam 2ks 25c z 1914 opeciatkovane a nezdaju sa mi podla ponuky na inych strankach nejake velke rarity, aby mali taku cenu.
Registrovaný uživatel
Ano farebne su odlišne-foto.Rozdiel v cene je jednoduchy -nepoužitych zostali velke zasoby a použite su velmi zriedkave.R U malo na Krete len tri poštove urady-Retino,Candia,Canea tak je to celkom pochopitelne.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
_______________
Registrovaný uživatel
Ale i tak je ten cenovy rozdiel priepasny.

Pozrel som si znamky, co mam a obe maju peciatky BEIRUT. Vid foto.

Ak som teda pochopil spravne tak, aby tieto znamky opeciatkovane mali vyssiu cenu (co je v cenniky) musia byt opeciatkovane priamo na krete? Tie BEIRUT co mam su obycajne znamky bez ceny?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
A este ako som ti teraz pozeral peciatky, som narazil na jednu zaujimavost (aspon pre mna).

Mam 10c znamku z 1908 (pre Kretu v Centimes) ale ma jasnu peciatku SMYRNA. Co je ale v Turecku a skor by som teda cakal ze bude na znamke pre Turecko (s Para/Piaster)
Viete mi to nejako vysvetlit?

Vopred vdaka :)
Registrovaný uživatel
Skusim ešte raz.Použita znamka je 2 000 x drahšia ,pretože je 2 000 vzacnejšia.Nie je to žiadna anomalia ,su desiatky takychto pripadov aj pri inych emisiach.Znamky pre Kretu sa použivali prakticky v celom Levante takže je to bežne že tam su aj ine razitka.Inak to čo sa pytaš su elementarne veci a treba si to trocha naštudovat.
_______________
Moderátor
Prostě vypukla válka a použití bylo zkrátka málo. A proto se razítka různě padělají.
Registrovaný uživatel
Pred vojnou sa R U znamky použivali hlavne na firemnu korešpondenciu.Začatim vojny sa obchod a s tym spojena firemna korešpondencia značne obmedzila.Anglicko a Francuzko postupne vytlačalo RU z tohto regionu.
_______________
Moderátor
no, ono to ma spojitost e ekonomikou, politickym vlivem a kurzem. Zkracene, koruna ( pres konverzi PARA ) byla draha, tak RU vydala emisi v Centmisi, coz vliv kurzu eliminoval. Mohli to pravdepodobne nejsnaze udelat na Krete, ale primarne byla urcena pro Levant. Proto pouziti na KRETE !! je pomerne zajimava vec ... a o celistvostech ani nemuvim.
V te dobe mely velke mocnosti sve posty temer vsude ... priklad posta RU v Cine :-) Svym zpusobem se tehdy na dalsim stupni formovaly moderni narodni posty. Ovsem za prispeni tech VELKYCH a vyspelych mocnosti...

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Rakousko » Rakusko zahranicie - Kreta

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1