Moderátoři: Jaromir, pavlinka, smith, ikanek

jansvi

Uživatel

Zaregistrován:
14. 4. 2010

Vytvořeno:
9. 1. 2025, 14:40

Malo by byť na konci II, jazda z domovskej stanice. V každom prípade pečiatka UPŽ z električky je poriadna vzácnosť. Nečakal by som fungovanie v roku 1991. Reprodukcia pečiatky tej autobusovej pošty 1005 je vo Filatelii 1975/1, príloha Filatelistické sešity. Ak sa k tomu nevieš dostať, tak spravím sken a pošlem.

Nejaku ukazku prilozim.
JA sa skor zaujimam ako to na tej preprave fungovalo. Kde sa podavali postove zasielky, kto ich preberal, kde ich spracovali - teda opeciatkovali. Dialo sa to v samotnej elektricke? Rad by som sa JAROF opytal, ci ma nejake poznatky z tejto postarskej cinnosti.
Za akukolvek odpoved budem rad.

jansvi

Uživatel

Zaregistrován:
14. 4. 2010

Vytvořeno:
9. 1. 2025, 16:13

Prikladam ukazku z UPZ na trati tatranskej elektricky Strbske Pleso - Poprad. V medziobdobi bola v cinnosti aj vlakova posta

UPZ

Jaroslav490

Uživatel

Zaregistrován:
10. 12. 2016

Vytvořeno:
9. 1. 2025, 17:39

No, z Chebu jako takového tam toho už víc není. A ty ostatní už jsou dál. Plzeň a tak.

I tak díky. zatím mám hotových 42 různých razítek Cheb - Praha / Praha - Cheb. Je toho hodně. Ma ostatních dělám. Ten obrácený datum je jako vada zajímavý.

JAROF

Uživatel

Zaregistrován:
10. 7. 2015

Vytvořeno:
11. 1. 2025, 11:13

Nejaku ukazku prilozim. JA sa skor zaujimam ako to na tej preprave fungovalo. Kde sa podavali postove zasielky, kto ich preberal, kde ich spracovali - teda opeciatkovali. Dialo sa to v samotnej elektricke? Rad by som sa JAROF opytal, ci ma nejake poznatky z tejto postarskej cinnosti. Za akukolvek odpoved budem rad.

Úhrnná preprava železničná spočívala v preprave zaplombovaných vriec - záverov - medzi predpísanými stanicami. Tieto obsahovali vopred roztriedenú a opečiatkovanú listovú poštu z odosielajúcich poštových úradov. Okrem toho sprevádzajúci vlakoví poštovní zamestnanci - sprievodcovia - mali povinnosť prijímať od verejnosti na staniciach svojej trati listovú poštu, túto orazítkovať a roztriediť. Následne ju odovzdať na mieste určenia, pokiaľ bolo na trati, alebo odovzdať v cieľovej stanici na ďalšiu prepravu.
Fungovali na menej dôležitých a lokálnych tratiach, kde by sa normálna vlaková pošta nevyplatila.
Ešte poznámka k číslovaniu vlakových pôšt. Za prvej republiky boli vlakové pošty a s číslamy nad 1000. Všetky na Podkarpatskej Rusi, jediná zachádzala na územie Slovenska. Pokiaľ viem bolo ich päť.

JAROF

Uživatel

Zaregistrován:
10. 7. 2015

Vytvořeno:
11. 1. 2025, 11:16

A jedna ukážka pečiatky ÚPŽ aj odo mňa:

Popis obrázku

Poslední úpravu provedl(a) JAROF v 11. 1. 2025, 11:17
jansvi

Uživatel

Zaregistrován:
14. 4. 2010

Vytvořeno:
11. 1. 2025, 13:43

Úhrnná preprava železničná spočívala v preprave zaplombovaných vriec - záverov - medzi predpísanými stanicami. Tieto obsahovali vopred roztriedenú a opečiatkovanú listovú poštu z odosielajúcich poštových úradov. Okrem toho sprevádzajúci vlakoví poštovní zamestnanci - sprievodcovia - mali povinnosť prijímať od verejnosti na staniciach svojej trati listovú poštu, túto orazítkovať a roztriediť. Následne ju odovzdať na mieste určenia, pokiaľ bolo na trati, alebo odovzdať v cieľovej stanici na ďalšiu prepravu. Fungovali na menej dôležitých a lokálnych tratiach, kde by sa normálna vlaková pošta nevyplatila. Ešte poznámka k číslovaniu vlakových pôšt. Za prvej republiky boli vlakové pošty a s číslamy nad 1000. Všetky na Podkarpatskej Rusi, jediná zachádzala na územie Slovenska. Pokiaľ viem bolo ich päť.

Vsetko pekne. Zial nic konkretne co by prinieslo svetlo do toho, ako to fungovalo na trati elektricky.

jansvi

Uživatel

Zaregistrován:
14. 4. 2010

Vytvořeno:
15. 1. 2025, 18:58

Hra s terminmi UPZ – uhrnna preprava zeleznicna a VP – vlakova posta, ma mnohe neprebadane zakutia. Je dostatok literatúry na zistenie obsahu oboch pojmov, pricom zistenia v postovych a zeleznicnych dokumentoch, prinasaju akoby protirecive skutocnosti.
Vseobecne v zeleznicnych cestovnych poriadkoch - CP, aj po roku 1945, bolo oznacenie pre cinnost UPZ uvedene v stlpci s cislom spoja oznacenim II. Nachadzalo sa v hodinovom udaji napr. 13 II 35. V cestovnych poriadkoch pre trat Strbske Pleso – Poprad v rokoch 1945 – 1948 toto oznacenie nenajdeme. Cestovny poriadok platny od 15. maja 1949 uvadza uz cinnost UPZ, pricom su zname postove celistvosti s odtlackami pre prevadzku VLAKOVEJ POSTY c. 959 od roku 1948. Stretavam sa s nou az do roku 1953, hoci v CP najdeme aj oznacenie pre UPZ. Z kontrolnych odtlackou posty Poprad 2, sa daju zistit odtlacky do roku 1966. V CP uz znacku pre UPZ od roku 1958 nenajdeme.
Posta Poprad 2 poziadala v r.1966 o zaslanie postovej peciatky pre autobusovu postu 1005 na trati Strbske Pleso – Poprad. Snad to bol zaciatok jej prevadzky.
Postova prevadzka na tejto trati nebola jednofarebna. Svedci tom listovanie v dalsich postovych predpisoch. Vnutorny postovy predpis z r.1961 publikuje cinnost zberneho postoveho autobusu s cislom postovej peciatky 0 – 219.
Vykaz vlakov a postovych kurzov z r.1966 oznamuje novy druh postovej prepravy ZPZ – zeleznicnu prepravu zaverov, obstaravanou zeleznicnym zamestnancom.
Dokumentovat len plejadu postovej prevadzky z uvedenych rokov postovymi peciatkami na postou preslych zasielkach, tak to je dlhodoba zabava.
Nehovoriac o pridani obdobi 1912 – 1918, 1918 – 1939, 1939 – 1945, co uz je poriadna fuska.
Spestrenim su, ale potom aj malickosti. Jednou z nich je aj peciatka vlakovej posty c.959 na trati STRBSKE PLESO – POPRAD. V jej domicily u mena STRBSKE je poskodene druhe S. Evidujem ho od 4.VIII.1948 – 16.VIII.1953.

Popis obrázku

Apropo. Na prilozenej ukazke je vidiet coby dvojokruhovy ram obvodu peciatky.Monogafia XVII, 2.diel na str. 386 na tuto zvlastnost upozornuje. Dvojokruh vznikol odtlacenim hrany peciatkovacieho telesa pri pouziti makkej podlozky.

Jaroslav490

Uživatel

Zaregistrován:
10. 12. 2016

Vytvořeno:
16. 1. 2025, 19:00

Hledám otisky razítek - ústřižky ze složenky můstkového razítka z orážecího stroje "Grafos"
Pošt: Cheb 1, Cheb 2, Cheb 3 a případně dalších okresu Cheb. Dále hledám strojová razítka a turnusové štočky poštovních úřadů okresu Cheb.
Děkuji za cokoliv. případně na meil: jaro.c2i@seznam.cz

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
23. 1. 2025, 19:32

Asi tomu nebudete věřit, ale jak se zdá, tak Český statistický úřad používá, patrně pro statistické účely, naprosto odlišný kalendář od zbytku světa (přišlo to dnes, to jest 23. ledna 2025):

Popis obrázku

Popis obrázku

Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

Vytvořeno:
24. 1. 2025, 08:58

to je pracovni kalendar, lhuta pro vyrizeni spisu 8 let.

Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.