Moderátoři: smith, Wjem

Profilový obrázek
AdamekPOS

Uživatel

Zaregistrován:
29. 6. 2017

#1 3. 7. 2025, 20:01
Profilový obrázek
bolt

Uživatel

Zaregistrován:
19. 4. 2013

#2 4. 7. 2025, 08:46

Paní znalkyně evidentně nemá o poctivosti obchodníků valné mínění. Falešné informace majitelům o jejich dílech neposkytují jen proto, že se bojí ... (čas kolem 11.30). Chcete-li mít jistotu o autorovi, nechejte si udělat třeba pěkné tetování.

Profilový obrázek
nataradza

Uživatel

Zaregistrován:
29. 11. 2020

#3 4. 7. 2025, 10:17

Já jsem to pochopil vyloženě jako reklamu na tu znalkyni. Ona dělá odhady nejen skla, porcelánu, obrazů, koberců aj. ale inzeruje i jako odhadkyně nemovitostí a do toho provozuje masáže a kosmetické služby ve vlastním salónu. Jo, ještě dělá i psychoterapii, aby toho nebylo málo.

Docela by mě zajímalo, jak se k tomu „kultatému razítku“ dostala. (Mimochodem sama to „kulaté razítko“ zmiňuje a tím mate lidi, poněvadž kulaté razítko si dnes může udělat každý.)

Poslední úpravu provedl(a) nataradza v 4. 7. 2025, 10:18
Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#4 5. 7. 2025, 22:21

Ta reportáž je úplně o ničem. Je to opravdu spíš píár paní znalkyně.

Vyhledala jsem si ji na justici.cz. Kulaté razítko má na "Ceny a odhady (36/1967 Sb.), oceňování starožitností". Což znamená, že se nemusí zabývat pravostí díla, ale pouze jeho cenou "za předpokladu, že dílo je pravé".
A to je kámen úrazu našich soudních znalců. Protože ti jsou z 99.9% právě jenom na ekonomiku, nikoliv však na pravost. Navíc mohou mít vzdělání jen vzdáleně se dotýkající problematiky (Kulaté razítko může dostat třeba absolvent/ka výtvarné výchovy na pajďáku s čistým trestním rejstříkem). Proto mají naši soudní znalci tak mizernou reputaci. (Čest výjimkám).

A proto zkušené sběratele vůbec nezajímají nějaké soudně znalecké posudky, ale jdou nejdřív za restaurátorem, a pak s jeho posudkem za kunsthistorikem, který se na daného autora specializuje. Nějaké kulaté razítko je vůbec nezajímá.

Co se týká této konkrétní znalkyně z reportáže, tak v evidenci posudků je dohledatelné, že má rozpracovaných 7 posudků, dokončený nemá ani jeden, přičemž tam má evidovaný pouze letošní rok. Tak nevím, zda je natolik zkušená, aby mohla radit lidem, jak se orientovat v tak složitém prostředí, jakým trh s uměním je.
Minimálně nemá pravdu v tom, že situace je dnes lepší než před deseti lety, "protože se prodejci bojí".
Prodejci/překupníci a padělatelé se totiž rozhodně nebojí😉

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.