Rezavé skvrny
Moderátoři: dejvy, ikanek, Jaromir, pavlinka, smith.
Autor | Příspěvek |
---|---|
#1 10. 2. 2015, 9:09
|
|
Registrovaný uživatel |
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak nejlépe a v jakém prostředí skladovat známky, aby se předešlo vzniku rezavých skvrn na známkách, a co vyloženě vznik rezavých skvrn podporuje. Za přápadnou odpověd předem děkuji.
|
#2 10. 2. 2015, 9:48
|
|
Moderátor |
Rezavé skvrny jsou plíseň a proto se jich lze vyvarovat uložením sbírek v suchém, dobře větratelném a teplém prostředí.
|
#3 10. 2. 2015, 11:51
|
|
Registrovaný uživatel |
Hm, tak nevim co s tim, máme v paneláku plastový okna a zdá se mi že je tu od té doby velká vlhkost. Přesto díky za odpověd.
|
#4 10. 2. 2015, 11:58
|
|
Moderátor
|
Sbírej zlaté mince, těm to nevadí.
![]() |
#5 10. 2. 2015, 12:04
|
|
Registrovaný uživatel |
No, to plasťáky dělaj.. zkusit změřit vlhkoměrem skutečnou vlhkost a pak řešit. Zásobníky se známkami nastojato, občas prolistovat, známky kontrolovat a při sebemenším náznaku narezlého zoubku nekompromisně když ne vyhodit, tak dát stranou od zdravých známek.
|
#6 10. 2. 2015, 12:25
|
|
Moderátor
![]() |
Suché prostředí rozhodně! Ale s tím teplem bych to nepřeháněl... naopak chladnější prostředí brzdí rozvoj plísní... |
#7 10. 2. 2015, 12:36
|
|
Registrovaný uživatel |
turtleoverhead, není nad dobrou radu...
![]() ![]() |
#8 10. 2. 2015, 19:44
|
|
Registrovaný uživatel |
Mám s tým zlé skúsenosti.Bohužial pravdu povediac , som bol tak trochu
![]() ![]() |
#9 10. 2. 2015, 21:58
|
|
Registrovaný uživatel |
ano, to je celkem častá praxe, chce to vždy pořádně prohlédnout fotky, stopu po nálepce prodejce většinou zmíní, ale o rzi většinou taktně mlčí, přitom to často není ani pořádně vidět, je třeba chycený jen jeden dva zoubky, ale známka je tím pádem v háji a jak píšeš, téměř bezcenná. Jelikož jsem též hamiž, je mi je taky líto vyhodit a mám je proto v jedné obálce s nadpisem REZAVKY. A doufám,že na to někdy někdo něco šetrného vymyslí
![]() |
#10 11. 2. 2015, 8:05
|
|
Moderátor |
Pro Wjem: Tak měl jsem na mysli běžnou pokojovou teplotu, ne nějaké extrémní výkyvy teplot od -20 do +50. Jinak i v paneláku s plastovými okny by neměl být problém s udržením přijatelné vlhkosti, vždyť plastová okna mají přece mikroklimatizaci. Chce to jen nesušit v bytě prádlo a okna nezavírat "nadoraz". I jak píše Jaa-chym, občas zásobníky prolistovat, pokochat se a tím provětrat.
|
#11 11. 2. 2015, 8:27
|
|
Registrovaný uživatel |
Děkuji všem za odpovědi a jen dodám, že sem tedy včera vyhodil do koše asi 8 známek co měly chycený trošku zoubky od rzi. Jsou to levné známky většina byla protektorátní s deskovými značkami a dvě z 1 republiky. Koupil jsem je na aukru a prodávající se o tom nezmínil, samozřejmě jsem mu to napsal do mailu. Tak jsem jen chtěl vědět co a jak.
![]() |
#12 11. 2. 2015, 8:33
|
|
Moderátor |
Protektorátní známky na rezavé skvrny bývají obzvlášť náchylné.
|
#13 11. 2. 2015, 14:45
|
|
Registrovaný uživatel |
Rezavé známky v kvalitě */** s cenou nižší než stokorunovou je opravdu nejlepší spálit, zbytek držet důsledně v "karanténě" Skvrny jsou způsobené ukládáním produktů metabolismu plísní (nejčastěji Aspergillus sp.), takže postižené známky mohou "nakazit" svoje okolí.
|
#14 11. 2. 2015, 18:51
|
|
Registrovaný uživatel |
Som rád že so mnou všetci súhlasia - ako píše ,,Frantig,, - spáliť.Tú plieseň dokonca odborne pomenoval (to si opíšem ,aby som aj ja mohlo ,,zamachrovať
![]() |
#15 12. 2. 2015, 13:34
|
|
Registrovaný uživatel |
Čest pojmenovat plíseň měl již někdo jiný mnoho let přede mnou :-)
|
#16 12. 2. 2015, 20:14
|
|
Moderátor
![]() |
Savo by nepomohlo?
![]() |
#17 12. 2. 2015, 20:28
|
|
Moderátor
![]() |
Po několika hodinové lázni v koncentrovaném ethylalkoholu, methylalkoholu či propylakoholu lze rezavé" známky celkem bez obav zařadit mezi ostatní známky. Rez sice nezmizí, ale plíseň by měla být zničena.
« Poslední úpravu provedl(a) Wjem v 12. 2. 2015, 20:29. » |
#18 12. 2. 2015, 20:29
|
|
Moderátor
![]() |
Tak mne napadá, že methyl byl poměrně nedávno celkem snadno k sehnání.
![]() |
#19 12. 2. 2015, 20:31
|
|
Moderátor
![]() |
Ano, Pavle... kolikpak máš nynčko dioptrií? ![]() |
#20 12. 2. 2015, 20:35
|
|
Moderátor
![]() |
A když to já moc nepiju, tím pádem to ani nekupujem, a to lepší máme od stréců a ti to mají z vlastních zdrojů! (Inu, Žarošice a okolí.) Takže budu muset koupat v ethanolu s vůní kadlátek!
![]() P.S.: Lep by šel asi do řiti, že? |
#21 12. 2. 2015, 20:42
|
|
Moderátor
![]() |
Nevím, tohle je recept od restaurátorů starých tisků, kde lep samozřejmě nehraje roli. Nicméně, musí jít o opravdu silný koncentrát - 90% a víc. Docela bych však věřil, že lékařský benzín, který lep nepoškozuje, by mohl dosáhnout stejného smrtícího účinku na dotyčnou plíseň (bez záruky). |
#22 13. 2. 2015, 8:15
|
|
Registrovaný uživatel |
Tak jsem zkoušel na vyřazený známce ze zvědavosti to savo proti plísni, abych věděl co to udělá s lepem a lep šel do kytek. Známka je bez lepu.
![]() |
#23 13. 2. 2015, 8:19
|
|
Moderátor |
Myslím, že použitím Sava šla do kytek i známka.
|
#24 13. 2. 2015, 9:37
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Myslim ze v beznych domovnich podminkach jako jsou dnesni normalne obyvany byty nebo domy (i s plast. okny) kde se normalne topi a aspon obcas vetra onu plisen nikdy nechytite. Pokud teda nemate v pokoji botanickou zahradu nebo nemate znamky ulozeny nekde v koupelne nebo v kuchyni kde denne varite 5 hodin ovar, drstky nebo starou slepici.. nebo pokud denne ve vlhky garsonce s plisni na zdi v obrovskym hrnci na sporaku nevyvarite pleny pro vase trojcata tak jako driv :-)
Podle mne byly vsechny ty rezaty znamky dlouhodobe skladovany nekde na pude, ve sklepe, v kulne nebo nekde na dvorecku v byvaly kralikarne.. Ale dal bych si samozr. pozor i na moznost nakazeni od nejakejch jiz infikovanejch po case pridanejch k tem zdravejm.. _______________ elle34 (zavináč) upcmail.cz « Poslední úpravu provedl(a) elle v 13. 2. 2015, 9:42. » |
#25 13. 2. 2015, 10:38
|
|
Registrovaný uživatel |
Kéž by jsi měl elle pravdu. Tak vývařovnu a prádelnu doma nemám, ale je fakt že mi jednou když sem hodně vyvařoval a měl zabedníno, zrezly činky a z oken se lilo. -)) Ale ted už mám mikroventilaci tak snad nic nehrozí. -)
|
Seznam uživatelů · Seznam správců · Statistiky · RSS kanál
Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky | UseBB 1