« Poslední úpravu provedl(a) Frantig v 13. 2. 2015, 13:18. »
Rezavé skvrny
Moderátoři: dejvy, ikanek, Jaromir, pavlinka, smith.
Autor | Příspěvek |
---|---|
#26 13. 2. 2015, 13:17
|
|
Registrovaný uživatel |
Známku bych se bál máchat celé hodiny v jakémkoliv koncentrovaném alkoholu, kdoví, co to udělá s barvami. Co se týče lepu, třeba isopropylalkohol by se ho nemusel dotknout, je už dost "mastný". Ale podstatné je, že s rezavými skvrnami to asi nehne ani po usmrcení plísně, které bych řekl, že v ethanolu proběhne velmi rychle. Savo je +/- 95% voda, takže není divu, že se lep při ponoření známky rozpustí.
|
#27 13. 2. 2015, 13:20
|
|
Registrovaný uživatel |
Nejšetrnější zabití plísně by bylo poslat na známku 20-25 kGy radiace, ale to se praktikuje v domácnosti dost špatně
![]() |
#28 13. 2. 2015, 13:29
|
|
Registrovaný uživatel |
A co to zkusit v mikrovlnce? -)))
|
#29 13. 2. 2015, 13:38
|
|
Registrovaný uživatel |
To by bylo jako "operace se zdařila, ale pacient zemřel"
|
#30 13. 2. 2015, 13:40
|
|
Registrovaný uživatel |
Jinak rezavé skvrny se dají poměrně úspěšně chemicky odstranit z ražených známek, nebo známek bez lepu, ale nechci to moc propagovat, aby se nám zase nerozjeli "domácí kutilové" a na odrezené známky pak vesele nenatírali nový lep nebo netiskli falešná razítka...
|
#31 13. 2. 2015, 13:52
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
to sice částečně asi ano, ale většinou to má znatelný vliv na barvu známky a papíru...
_______________ |
#32 13. 2. 2015, 14:03
|
|
Registrovaný uživatel |
Nesmí se to barbarsky hodit do Sava z drogerie a nechat to tam půl hodiny ležet...pak je z toho sněhobílý papírek s podivně vyšisovaným tiskem
|
#33 14. 2. 2015, 1:14
|
|
Registrovaný uživatel |
jako zdravotníkovi mi stále vrtá v hlavě užití antimykotika ![]() |
#34 16. 2. 2015, 12:33
|
|
Registrovaný uživatel |
Můžeme známky natírat amfotericinem B a čekat na výsledky
![]() |
#35 16. 2. 2015, 14:42
|
|
Registrovaný uživatel |
Raději azoly. Až si budete někdo mýt hlavu Nizoralem, vezmětě s sebou i album rezavek a zkuste je taky našampónovat!
![]() |
#36 23. 2. 2015, 23:12
|
|
Registrovaný uživatel |
Tak to mám tedy smůlu že nebudou zveřejněny informace . Zrovna ze sbírek odděluji zahnědlé, s hnědými skvrnami, černými skvrnami, nebo jinak ušmoulané. Nejedná se o nijak významně hodnotné známky. Vlastně pro mě ano...
![]() P.S. Při čištění známek (ražené se zbytky papíru nebo nálepkou) se mi u některých kolonií stává, že známka ztrácí barvu. Ned. Indie; Cape of Good Hope, Hong Kong a jiné . Namáčím pouze ve vlažné vodě. - nestálá "levná" barva u určité emise? Nebo i falzum ? (no, proč by někdo falšoval nikterak drahé známky....) Děkuji za ochytračení « Poslední úpravu provedl(a) Peťas v 23. 2. 2015, 23:13. » |
#37 24. 2. 2015, 0:10
|
|
Registrovaný uživatel |
Známky jsou naopak určitě pravé - notoricky nestabilní smaragdově zelená na známkách Británie a kolonií, která při koupeli v teplé vodě buď bledne dožluta nebo domodra. Také u mnoha vydání Nizozemské Indie např. katalog Michel upozorňuje na nestálost barev ve vodě ("wasserempfindlich")
|
#38 24. 2. 2015, 0:12
|
|
Registrovaný uživatel |
U těch holandskoindických se barva odlupuje v celých kouscích a známka je po koupeli nenávratně poškozená...
|
#39 24. 2. 2015, 3:45
|
|
Moderátor
![]() |
Naprosto běžná věc a praxe. Ale samozřejmě jak u čeho. Důsledkem pak nejspíš je, že jsou ty známky levné a teprve poslední dobou se to začíná řešit. |
#40 24. 2. 2015, 21:36
|
|
Registrovaný uživatel |
No, je vidno že víte....
![]() Jen mě mrzí. že když mi taťulda rozhrnul sbírky a vyprávěl o kdesčems o filatelii, tak mi civět do stropu připadalo napínavější. Chybyčka se vloudila ![]() Díky za odpovědi |
#41 24. 2. 2015, 21:45
|
|
Registrovaný uživatel |
Ale aspoň máš snahu to napravit
![]() ![]() |
#42 24. 2. 2015, 22:30
|
|
Registrovaný uživatel |
se mi ztratila odpověď..
Tak znovu: - mám tu klid od mnoha skřítků (snad vlastních) a manželek; a pojí mě tu - asi před 10 min. mě oslovila (zabořen v hromadě známek) přenádherná, zda bych ji neohodnotil; tedy jeji sbírku po dědovi. Obdržel jsem vizitku; k velké nelibosti 2m opičáka - filatelie spojuje; a ne že ne ! (Bosák) Omluva; patří to do tlachárny ![]() |
#43 11. 10. 2017, 0:25
|
|
Registrovaný uživatel |
info: Nasel jsem moznost jak zahubit plisne, ale je to vyhaneni certa dablem...znici se znamky...
Hubení plísní a hub defungizační dávka D= 18 kGy Upozornění: podobná dávka nenávratně narušuje strukturu papíru, textilu a usní. |
Seznam uživatelů · Seznam správců · Statistiky · RSS kanál
Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky | UseBB 1