Moderátoři: numismat, smith

Profilový obrázek
Lubos_II

Uživatel

Zaregistrován:
22. 2. 2018

#1 22. 2. 2018, 16:59

Dobrý den, mohly byste mi prosím poradit, jakou hodnotu může mít tento misál z roku 1723 ? Dále bych se chtěl zeptat, jestli stojí zato ho nechat restaurovat a na kolik by případně taková práce vyšla. Děkuji

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Hilaris

Uživatel

Zaregistrován:
28. 11. 2017

#2 22. 2. 2018, 21:55

To máte těžké, cena je dána poptávkou. Tyhle misály jsou vesměs velmi krásné a zejména z barokního období obsahují pěkné rytiny. Na počtení to moc není, pro praktické použití již vůbec ne - mše se po 2. vatikánském koncilu slouží v rodných jazycích, navíc misály jsou časově limitovány na několik desetiletí. Zarytý latiník si spíše vezme latinskou bibli Vulgatu. Nicméně sběratelé starých tisků by po nějakém tom misále do své sbírky zatoužit mohli. Restaurace je drahá - určitě několik tisíc korun. Pokud nejste sběratel či bibliofil tak návratnost pro Vás nula. Stran koupě - v antikvariátech barokní misál z 1. poloviny 18. století dle odvahy či opovážlivosti antikváře - tipuji si od 4000 do 10000 Kč. (Na stránkách Můj antikvariát jsou momentálně v nabídce dva barokní misály ze 17. století za 10000 a 15000 Kč, ale pochybuji, že jim to někdo koupí.) Prodej do antikvariátu: Jestli Vám za to antikvář dá 1000,-Kč budete moc rád, za 500,- Kč byste ho možná přesvědčil. Jako nejrozumnější způsob prodeje bych ho dal na Aukro za startovní cenu kolem 200,-Kč (správní aukráci to dělají od koruny). Naděje, že se dostane na 2000-2500,- Kč je dle mého názoru slušná. Pochopitelně je zde riziko, že ho budete muset dát jedinému přihazujícímu za 200,- Kč. (ev. za 1,- Kč), ale v tom je riziko každé aukce. Pokud to vystavíte za tisíce, tak se jen připojíte k jakémusi lovci iluzí, který sekci antikvariát, staré tisky do r. 1800 již léta zavalil desítkami svých knih za startovní ceny tisíců, které nikdo nekupuje a on jen platí Aukru poplatky.

Profilový obrázek
P-F

Uživatel

Zaregistrován:
6. 10. 2016

#3 23. 2. 2018, 07:36

Moc hezky napsáno. V ČR hodnota téměř zadaná a v Evropě tak 5-10 tisíc když budete mít velké štěstí.

Profilový obrázek
Lukas105s

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2014

#4 23. 2. 2018, 10:00

Jsem sice muž, ale také rád odpovím. Reálná cena u nás momentálně kolem tisícovky.
Jinak Hilaris velmi hezky vystihl jednoho nejmenovaného prodejce na Aukru, se kterým jsem bohužel měl tu čest se setkat a který ze mě vydyndal vzácný tisk, že prý ho nutně potřebuje do sbírky. Obratem ho na aukru prodal za cca desetinásobek. Takže již nikdy víc a jeho aukcím a češtině se také léta jen směju.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.