Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Vytvářím rodokmen mé rodiny a sháním informace o příbuzných.
Jedná se o rodinu Deusových z Prahy. Po 2.světové válce se odstěhovali do pohraničí v roce 1945 do Varnsdorfu.
Pradědeček : Josef Deus 1901
Prababička : Božena Deusová ( rozená Surová ) 1906
Měli celkem 11 dědí:( Karla, Jaroslava, Miroslava, Ladislava, Josefa, Stanislava, Annu, Boženu, Ladislavu, Marii a Martu )
Bydleli ve Šterboholech. Prababička pocházela z Ústí u Staré Paky. Vím, že měla ještě sestru a bratra. Praděda měl bratra a několik sester, přesný poče sourozenců nevím. Zde přikládám jejich svatební foto.
Pomozte mi prosím, tím že byla válka nic už bohužel nevím o rodičích pradědy ani prababičky. Moje babička je ani nepoznala. Bud vděčný za každou informaci, radu. Pokud znáte někoho ze stejný jménem, byl bych rád, třeba by se dalo dohledat že je k nám též bříbuzný.
Obrázky:

Asi to nebude moc vecne, ale v soucasnosti existuji i profesionalni "genealogove", kteri patraji ve svem volnem case po vsemoznych matrikach a za ne zrovna malou uplatu Vam vypatraji x generaci, zde v Cechach vetsinou do poloviny 17. stoleti. Ja se o to zajimal uz od malicka a mnohokrat se u mych prarodicu hrabal ve fotkach a rodokmenech a nechal si vypravet pribehy mych predku.. Mel jsem i stesti, ze jsem se k rodokmenu me rodiny dostal jak slepy k houslim, vse jiz bylo vypracovano pred valkou nebo behem valky kvuli nemeckym zadostem o dolozeni "cistoty" rasy.. Moje jedina zasluha na celem zdokumentovani je maximalne v tom, ze jsem vse uvedl do elektronicke podoby a priradil jmena k lidem u veskere fotodokumentace. Ale k veci, v pripade opravdove touhy po patrani po svych predcich vrele doporucuji bud postupovat "manualne" v matrikach - zabere to more casu, nebo zaplatit profikovi, ale tom zas clovek prijde o tu pomyslnou atmosferu otevirani minulosti...

Pokud nejsou pamětníci, nezbývá než dohledat někde svatbu prarodičů a tím se "odpíchnout".
Nebo pokud víte přesné datum a místo narození praprarodičů, pak by to mělo jít jednduše dohledat na příslušném úřadě či archivu, podle situace konkrétní oblasti.
Obecně bude problém, že jde asi stále o "živé matriky" ma úřadě či archivu a tak hledat "naslepo" na webu nepůjde. Pokud správnému úřadu ale doložíte, že jste potomek, lze zažádat o výpis konkrétního záznamu a od něj putovat nazpět. Chce to také hodně času, pevné nervy a nejednou trochu štěstí.
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Já osobně jsem postupoval při sestavování mého rodokmenu procházením matrik. Naštěstí jsou nyní online a každým dnem přybývají další a další dokumenty. Je to tedy potom příjemná práce z pohodlí domova. A jak píše Hurley zabere to moře času, ale je to zajímavé. Nejhorší je rozlousknout co je v matričních listech napsáno (zprvu něměcky poté latinsky). Ale jakmile člověk nakouká pár provedení písmen jde to poté lehce. Takže doporučuji si vyzkoušet hledat v matrikách je to zajímavé😉
Když nejde o život, tak jde o h..no
http://cnspg.cz

Hurley: A kam až jsi se dostal Ty? Za Německa se pro původ dokládaly tuším jen 3 generace (tedy většinou do cca 1850).

No to je prave ono, moje prace byla temer nulova, nejvetsi zasluhu na tom mela vetev meho taty, tedy muj dedecek (me prijmeni-zde to mame prave do pol. 17.stoleti, respektive zname umrti nejstarsiho predka na poc.18.stoleti vcetne jeho priblizneho veku v case umrti, v ranne dobe matrik, a vzhledem k neceskemu prijmeni lze spekulovat o vlivu zoldaku za 30-lete valky), u strany babicky rovnez do tohoto obdobi a i zde to prijmeni nebylo puvodem ceske. Asi to byla prace spis nadsencu nebo nejake domluvy nez povinnost, jak pises, naciste chteli jen 3 generace, nikoli 8 - kolik jich znam.

také jsme se do toho pustili
díky tomu, že rod pochází původně z jižních Čech, odkud jsou digitalizované matriky asi nejlépe dostupné (viz odkaz pod čarou v každém Dráčkově příspěvku) tak se nám postupně podařilo dostat až do 17. století (v otcově linii)
mé děti tak jsou již 12. generací, ke které máme nějaké podklady
je to jak píše LukeH2O - lze z domova (ty digitalizované), zabere to čas a chce to nakoukat písmo - k tomu existují i něco jako učebnice, resp. cvičebnice dělané na nácvik (a porozumění) čtení přímo matričních zápisů

No pokud počítám sebe jako první generaci(ne jako jacx své děti), tak jsem se dostal u několika větví do 12.generace (t.j. osoby narozené kolem roku 1630-37), opakovaně se mi podařilo dohledat u těchto větví svatby předků kolem 1685-88. Jedenkrát mám doležené pouze jménem otce u zápisu úmrtí osoby narozené kolem 1637, tedy otec narozený kolem roku odhadem 1610-1620 (13.generace). Pravda u některých větví na Moravě jsem na tom mnohem hůře, neb matriky nejsou ještě všechny nafocené a do Brna nemám čas do archiivu jezdit. Také některé vedlejší větve mám zatím jen do 8-9.generace neb není cas louskat stovky stran špatně čitelných zápisů (snad někdy...).
Někdy je to ale o stěstí, zrovna 14-dní zpátky mi udělal velkou radost známý badatel z JČ, který mi poskytl fotku zápisu, kde se píše že v roce 1678 nechal arcibiskup(tedy asi jeho úředníci) přestěhovat mého předka z hlavní linie rodu do jiné obce, aby se mu tam staral snad o šenk(píše se o něm jako šenkýři), takže s trochou štěstí se u této mojí větve kde jsem zatím v době kolem roku 1650-60 dostanu třeba o nějakou generaci ještě nazpět v té jeho původní obci.
Jen to chce zase ten čas, pevné nervy s louskání textů po desítky i možná stovky dalších hodin a hlavně štěstí na matriky + gruntovnice nebo další dobové dokumenty.
Ostatně když jsem s hledáním začínal, tak jsem si musel brát volno a jezdit hledat z Prahy do Třeboně neb digitalizace matrik byla ješte scifi. 😉

Zajimavy. Moji predkove meli deti spise v pozdejsim veku, proto je muj nejstarsi dolozeny predek 10.generaci (pokud ja jsem 1.) a byl narozen rovnez cca ve 30. letech 17. stoleti jako drackuv prapredek 12.generace, a pritom jsem o jednu dekadu mladsi nez Dracek🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.