Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

No to bylo spíš obecně k dohledatelnosti, psal jsi, že nemáš čas jezdit na Moravu apod., já si myslím, že by to ani nebylo třeba.
Ano, ochrana osobních údajů je skvělá výmluva. Nevím o tom, že by zákon na ochranu údajů (který je v rozporu s jinými zákony) ani ÚOOU někoho ochránil, různé databáze byly a jsou vesele rozkrádány a jediný efekt je, že je spoustě lidem komplikován život a gauneři jsou jím chráněni, snad bude jednou obojí zrušeno.
Ale to jsem odobočil, s těmi 75/100 lety to není přesné, všiml jsem si, že se neuveřejňují matriky, kde by byly žijící osoby (tím se to ale posunuje o víc než 100 let, až do konce 19. století) a úmrtí min. 75 let zpátky. Dřív byly na actapublica matriky až do 60. let minimálně, teď když chce člověk začít, tak by měl znát aspoň 3 generace svých předků (což mi ale zase nepřijde jako něco zvláštního, třeba otec i máma rodné listy měli a jsou tam uvedeni i jejich prarodiče).

kdyz hledal bracha, tak mi k tomuto sdelil:
ze je tam ta doba 100 let, ale k nekterym matrikam se neda dostat dyl, protoze sice lidi v nich z pocatku napsany uz tu podminku splnujou, ale matrika proste neni dokoncena ci byla dokoncena nedavno a musi se proste cekat na tech sto let od posledniho zaznamu, coz je proste v mensich obcich dost naprd.
nicmene dohledat dnes zijici pribuzne proste lze, neni to tezke, je to par jizd autem, vlakem, nejaky dopis, telefonat, jen clovek nesmi bejt lemra lina a vzdat to po prvni negativni zkusenosti ci neuspechu. vetsinou se lidi zajimaji, radi si prohlidnou i ukazou stare fotky. s brachou takhle jezdila mamka a to bylo neco pro ni si pokecat😃😃😃 i kdyz nevim jak je to jinde, v podkrkonosi nejsou lidi takovy rypaci😃
vysledek je takovej, ze s nekterejma zapomenutejma pribuznejma se ted i navzajem navstevuji. zaver je - idealni k primarni fazi vyuzit duchodce😃

Když jsem hledal naposledy tak cca letos v březnu, tak matriky tuším oddaných asi z první poloviny 19. století jižně od Brna kde jsem potřeboval záznam byly jedny z mála danné farnosti co scházely.
Jinak jsou menší farnosti, kde se na příslušných úřadech ještě nedávno psalo do matrik založených cca v druhé polovině 19. století a tedy v danném místě schází digitalizace od této doby(i když to je vzácné, osobně jsem nezažil, ale známý ano) a než uplyne doba od posledního zápisu v této matrice také chvíli potrvá - tedy jediná možnost pokud na to někdo narazí je zažádat si s kolkem a dokladem že jde o mého předka o výpis(tedy duplikát rodného listu?). 😕
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Pravděpodobně to bude Lacy.. feldmaršálek Marie Terezie a Josefa II (BTW viděl jsem dopis Josefa II, kde ho oslovoval "Mein lieber Feldmarschall Lascy") - nezdálo se mi to nejen kvůli té gramatické chybě (+ proč tam vypadá a jako normální místo toho, co se v kurentu v té době používalo), ale i díky informaci, že Lacy ten pluk vlastnil od roku 1785, jenže to byl asi překlep někde, zjistil jsem že ho měl pod sebou od roku 1758, takže záhada vyřešena, praprapraprapradědeček byl vokák 22. pěšího regimentu "Graf von Lacy" za Josefa II🙂

Já jsem si najal tohoto člověka, odvedl úžasný kus práce, rychle a bylo to mnohem levnější než jsem čekal.
http://www.progenies.info/kseft_geneal.htm

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.