Moderátoři: dejvy, smith, ikanek, regula_jan

Profilový obrázek
Jaromir

Moderátor

Zaregistrován:
10. 2. 2006

#11 29. 8. 2011, 21:44

Babygulka, jak si můžeš dovolit nazvat toto dílo mazanicí, když samotný Rotschild rouzhodl, že je to umění...

Profilový obrázek
soptik0412

Uživatel

Zaregistrován:
2. 5. 2009

#12 30. 8. 2011, 07:45

Jaromíre, to je jenom otázka jestli peníze a vzdělání jsou známkou iteligence. Když budeš mít tolik co Rotschild a koupíš za tolik kolik dal za ten obraz psí lejno a prohlásíš to za umění, stane se to normou.

Profilový obrázek
Jaromir

Moderátor

Zaregistrován:
10. 2. 2006

#13 30. 8. 2011, 10:09

Napsal jsem to samozřejmě ironicky. Souhlasím se soptikem.

Profilový obrázek
Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

#14 30. 8. 2011, 12:11

Jaromírův pohled na Rothka je bohužel velice velice velice zjednodušený, bez znalosti historických a společenských souvislostí vzniku těchto abstraktních obrovských pláten v závěru jeho tvůrčí kariéry v 50-60tých letech v USA. Na toho Rothschilda jste přišel Jaromíre kde??? Celou skupinu amerických abstraktních expresionistů včetně Rothka kolen sebe soustředila a podporovala velká nadšenkyně a sběratelka moderního umění Peggy Guggenheimová... Dcera toho milionáře, který šel dolů s Titanikem, když odmítnul nastoupit do záchraného člunu se slovy: "No woman shall be left aboard this ship because Ben Guggenheim is a coward". Tak si nechte tu agitaci o "zlých a marnivých" milionářích, kteří mírnyx týrnyx rozhodují co je umění...

Ostatně Rothko k té expresionistické abstrakci dospěl až po svém figurálním období (ukázky přikládám), takže rozhodně nešlo o jakéhosi "mazala", který vůbec nic neuměl. Ani se nestal lehce a snadno módním bohatým malířským lehkoživkou. Opak je pravdou... Ještě ve 40 tých letech se jeho práce prodávaly jen za cca 300 USD, a nikdy nebyl nijak zámožný (naopak) a i jeho konec nebyl nijak slastný - vážná nemoc, alkoholismus, impotence, samota a sebevražda...

K abstraktnímu expresionismu dospěl na základě hlubokého studia Nietscheho, Junga a Freuda a při posuzování jeho obrazů se musí brát v úvahu i samotný povrch a struktura malby... Vždy zdůrazňoval, že divák by měl stát jen cca 60-70 cm před těmi velkými několikametrovými obrazy, aby mohl být doslova vtažen "dovnitř"😉 Takže ty internetové obrázkové ukázky, co sem Jaromíre dáváte, působí velice zkresleně a bohužel jimi dosti trapně mystifikujete členy zdejšího diskuzního fóra.... Doporučuji všem zažít Rothkovy originály in-natura...

A propos, jeho figurální malby nejsou zdaleka tak finančně náročné jako jeho expresionistické abstrakce, takže je můžete vydražit již v rozmezí cca 5 000-100 000 USD.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
pavlinka

Moderátor

Zaregistrován:
9. 2. 2008

#15 30. 8. 2011, 20:33

Ámen.

Profilový obrázek
Jaromir

Moderátor

Zaregistrován:
10. 2. 2006

#16 30. 8. 2011, 22:26

Omlouvám se za Rotschilda, zde jsem se zmýlil. Nevím proč jsem jej měl zafixovaného v paměti v souvislosti s Rothkem. Jinak o Rothkovi, jeho díle i životě jsem četl i viděl film, ale co se obrazů týká, zastávám názor, že i abstrakce musí mít určité zákonitosti a kompozici. U těchto pláten ji však postrádám. Potom by se dalo zdůvodnit skutečně všechno. I před obrovským bílým, černým či jinak barevným plátnem určitá skupina lidí ve vzdálenosti 40-70cm může mít pocit, že je vtahována dovnitř...

Profilový obrázek
soptik0412

Uživatel

Zaregistrován:
2. 5. 2009

#17 31. 8. 2011, 21:27

Omlouvám se, o tomto malíři nevím zhola nic. Souhlasím s posledním názorem Jaromíra, přesto si o sobě nemyslím že jsem kulturní barbar. Musím však uznat že tu dámu s loutnou bych si na zeď určitě pověsil. Ten obraz se mně opravdu líbí.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.