Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Naše papírová platidla » Různé odchylky v Kulhánkově emisi

Vykupminci.cz
Numisargo

Různé odchylky v Kulhánkově emisi

Moderátoři: acme2000, smith, Šenfi.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Čas od času se zde řeší dotazy na různé odchylky v bankovkách ČR, typicky umístění proužku, ořezy apod. Myslím, že by si toto téma zasloužilo jedno vlákno.

A abych přispěl svou trochou do mlýna, zeptám se odborníků na odchylky v barvách. Dnes se mi dostalo do ruky několik bankovek 1000 Kč, (všechny série E), o kterých prokazatelně vím, že jejich cesta z banky vedla ihned do čisté běžné obálky v knize, tam minimálně 15 let ležely - a tam jsem je našel (stav UNC). Jedna z nich má nepřirozeně světlé barvy rubu, což je nejvíce patrné na číslici 1000 - viz sken. Přitom ten světlý rub se nedotýkal obálky. Líc je v pořádku, pouze papír je mírně žlutější. Čím to může být způsobeno? Je to v toleranci, resp. nic divného? Sken mírně zkresluje, v reálu je barevná odchylka větší.

Kdyby to byla různá vydání (např. série E vs. série H), tak to pochopím; totéž by byl případ např. série C a série F (stejné vydání, velký odstup), ale u stejné série je to zvláštní.

Bankovky z obálky už jsou v oběhu - nechal jsem si jen tu světlou. Pro srovnání dávám sken série F (další E jsem už neměl po ruce) - to je ta tmavší bankovka.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Nejde ale o balík kde idú čísla za sebou (teda tl. hárky) a táto jediná je "defektná"? Lebo neviem aká tolerancia farebnosti je pri tlači bankoviek povolená, ale je normálne, že pri ofsetovej tlači (alebo nepriamej kníhtlači, to je jedno) je na začiatku produkcie tlač tmavšia a na konci, keď je farba vo farebníkoch už rovnomerne rozváľaná a je jej menej, je produkcia svetlejšia. Dnes už ale prísun farby riadi počítač, tak je zaujímavé, že to nechali zájsť až po taký úbytok farby...
Registrovaný uživatel
pripájam ukážku...

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Zajímavé. Taky jsem si říkal, že by bylo v dnešní době divné, aby se toto podařilo. Jinak - nemůžu sloužit, jak vypadá "okolí" té světlé bankovky: v obálce sice postupka byla, ale tento konkrétní kus byl mimo.
Registrovaný uživatel
asi pocitac barvu nedavkoval uplne dobre ...
Registrovaný uživatel
Mně šlo mj. o to, jestli to mám považovat za chybotisk (a tedy si to nechat, příp. někomu udělat radost) nebo za něco běžného (a pustit to do oběhu).
Registrovaný uživatel
"chybotisk" bych tomu asi nerikal, ale uplne bezne to asi taky neni ... ja mam ted po ruce jen jedno "E", ale barvy ma urcite tmavsi = normalni.
Registrovaný uživatel
obyč, pustit do oběhu...
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Naše papírová platidla » Různé odchylky v Kulhánkově emisi

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1