Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pokec o známkách » Sběratel 2016 aneb Jak jsme všichni ztratili soudnost

Vykupminci.cz
Numisargo

Sběratel 2016 aneb Jak jsme všichni ztratili soudnost

Moderátoři: ikanek, Jaromir, pavlinka, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Vážení,

nemám ve zvyku nikomu promlouvat do duše, ale tento víkend se odehrálo něco, co mě nutí to pro tentokrát změnit. Sběratele navštěvuji již několik let, tedy pravidelně. Dokud jsem neměl dostatek informací, vyzdvihoval jsem ho. To se však letošním rokem mění a mohou za to oni a můžeme za to my.

K veletrhu, který se postupem let proměnil spíše na velkou burzu bych hned na úvod chtěl dodat, že jestli se mi něco oproti letem minulým líbilo, tak to bylo umístění pavilonu oproti loňsku, kdy převážná většina lidí, kteří navštěvovali souběžně probíhající veletrhy, proudila kolem stolů, na kterých byly materiály za deseti-sta tisíce korun, aby se dostali na "ten svůj" veletrh. A dále bylo fajn, že jsme si letos mohli dát pro osvěžení alespoň alko či nealko točené pivo a konečně (hurá) jsme nemuseli pokaždé vybíhat kvůli každé maličkosti mimo pavilon.

Osvěžení bylo skutečně zapotřebí, protože vedro panující uvnitř pavilonu bylo nesnesitelné. Nevím jak vy, ale já ani neměl náladu něco detailněji prohlížet, protože abych byl nad zásobníky známek a myslel na to, jestli mi náhodou pot z čela neukápne přímo do materiálu, který si prohlížím, to opravdu raději eshop z pohodlí domova, který samozřejmě fyzickou přítomnost nikdy nenahradí.

Co mi přišlo vyloženě odporné, bylo vybavení pavilonu pro jakési "pohodlí". Mně je kolem třiceti let. Naprostá většina návštěvníků byla minimálně o jeden můj dosavadní život starší, některým nechybělo mnoho, aby mě trumfli dvakrát a pro tyto starší sběratele jsou na pavilonu k dispozici 3, možná 4, dobře, ať nežeru - 5 laviček. Je to normální? Tohle není normální! Chamtivost zkrátka opět hrála hlavní roli. Když budou dřepět tady, nic z tho nebude. Když bude sezení jen na restauraci, tak si alespoň něco dají, třebas zrovna smažený sýr s hranolkami za 130 Kč a k tomu nestea v lavičce za 35. Ok, každý chce vydělat, ale mám dojem, že letos, jestli už ne několik posledních ročníků předtím, sběratelství v rámci tohoto veletrhu zaujímá stále nižší a nižší příčky. Někdo jsme na tom lépe, jiní hůře. Já když budu mít hlad, tak si to jídlo nejídlo za ty peníze dám, ale starší člověk o dnešním důchodu?

Další perla - vracenky, které vám dávají, pokud opouštíte pavilon. Starší ročníky žijí v představě, že pokud mají utržený lístek, mohou v rámci areálu proudit všude. Logika tomu velí, avšak tyto lidi nenapadne, že dnešní přístup organizátorů říká - máš utržený lístek, tak to ho venku určitě jen někomu dáš a ten pak půjde na ten tvůj. A tak ten, kdo si nenechal oblepit zápěstí barevnou páskou, měl při zpátečním vstupu problém. A nutno říci, že těchto problémů se tam vyskytlo několik. De facto pokaždé, když jsem procházel kolem hlavního vchodu nebo si zašel ven na cigárko a nebo jsem utekl z toho vedra (takže často), jsem tyto někdy i docela vyhrocené konflikty zaslechl. Pak mi bylo líto těch, kteří si mysleli, že nápis "V. I. P." na vstupence, něco skutečně znamená.
Ale nejhorší na tom všem je, že pokud jste se zaregistrovali na internetu a vytiskli jste si papír a vyměnili ho na pokladně za lístek, vstup jste měli zcela zadarmo!!! O to víc nechápu, co ten hňup, který trhal lístky, řešil. Fraška!

Jo a to, že se na Sběrateli kradlo a krást se bude, o tom snad není třebas mluvit. I letos byla tato tradice dodržena a okradení byli jak prodávající, tak návštěvníci.

Nechme již stranou tuto fabriku na prachy, kde za prostor o 6 čtverečních metrech dáte 30 000 Kč na den. Hlavně ponechme stranou i to, že v rámci porovnání se zahraničními veletrhy jsme asi jako šereda s make-upem. I když, tady vlastně ani žádný make-up není. Nevidíte jedinou výzdobu v podobě květin, což je v zahraničí zcela běžné, nevidíte jediný paravan, který by boční prostory stánků zakryl, aby vám tyto prostory nepřipadaly jak výrobna špaget, protože se jedná o přehlídku nejrůznějších kabelů. Vystavovatelé nemají k dispozici ani ledničku a klimatizace, které jsou dneska zkrátka všude (kromě nedávno dostavené pražské PVA), o té ai nemluvím. Nevím, jestli jí tam nemají nebo jí jen neumějí zapnout. Zkrátka fiasko, hanba.

A teď MY

Vážení, uvědomte si, že to, co někteří z nás vymýšlíte za kraviny, je nestoudnost, nehoráznost a dle mého nejste normální. To, že uměle vytváříte nejrůznější druhy "rarit" je zkrátka k smíchů. Takových věcí tu již máme více než dost. Ať se již jedná o emise Hradčan (teď mě zabijte), ke kterým z té doby už chybí jen nabídkový katalog speciálních perforací či návody jak vykrádat kotelny, kde jsou uskladněné známkové zmetky nebo emise nejrůznějších revolučních přetisků či přítisků atd, atd.
To jak lepíte známky nakřivo, přes sebe, obráceně, po celém lístku, na obě strany lístku či dolepujete nejrůznější vaše "výtvory" a necháváte si je orazit, abyste pak mohli říci, hele jak jsem tu poštu dostal, to je trapnost. Všichni víme, že je to nesmysl, ale děláme to. Pánové, vždyť přeci vidíte, že tyhle blbinky jsou z první republiky umístěné v krabicích na přehrabávání s nápisem á 5 Kč, proč by vaše nesmysly měly být jednou něčím extra. Děláte to stále častěji, neuvěřutelně mi tím lezete na nervy a jste dle mého hloupí, protože v tom děláte pěký čurbes a vůbec se mladým lidem nedivím, že od známek utíkají, když chtějí něco zajímavého a až za nějaký čas zjistí, že se nejedná o sběratelskou zajímavost, ale o sběratelský produkt. Tyto dva termíny by měly být oficiální!

Zrátka si řekněme narovinu, že to děláte proto, že na opravdové zajímavosti nemáte a chcete se také chvíli pedvádět a pak to samozřejmě dobře střelit. Jak jinak vysvětlit, že na lístek se Stalonem chcete razítko OSN, se sobotním datem, když toto razítko má byt oficiálně používáno jen v neděli (ano, tento rozhovor jsem skutečně zaslechl).

Dělejte tedy jak myslíte, ale až jednou někdo otevře vaši sbírku a bude znát nějaké souvislosti, budete k smíchu.

Přeji všem normálním sběratelům krásné přírůstky do sbírek, které si na nic nehrají i kdyby měly být v řádech několika set korun. Již teď jste lepší sběratelé, než ONI.

Organizátorům přeji, aby příští, dvacátý, veletrh byl důstojný.

A vám, co vytváříte sběratelské produkty (nikoliv zajímavosti), vám nepřeji nic.
Registrovaný uživatel
no jo asi jinej gang :-D jinak za mne dobry, teda krom toho protivneho vedra, ktere je tam prakticky pokazde (jezdim od 2009) ja nakoupil slusne, hlavne sbirku francouzske zony ... ono mi taky nic jineho nezbylo, kdyz CSR I a protektorat byl uz v patek dost prebrany
Moderátor
Jestli si ty poslední odstavce přečte někdo, kdo sem přijde o radu a nepochopí co jsi tím chtěl říct (nebo si to vyloží po svém), tak tu budem vypadat jak banda ocasů, kteří křiví náš trh. Mohl jsi to napsat i trochu diplomatičtěji ;)
Registrovaný uživatel
Ano je to napisane bez servitky ale bohužial pravdivo.Neposudzujem to podla tohto víkendu ,chodim tam už roky a je to fakt robene neprofesionalne .
_______________
Registrovaný uživatel
Asi jsem mimo realitu, ale myslel jsem si, ze vytvareni ruznych filatelistickych suvenyru a obalek polepenych celymi seriemi uz vyhynulo. Inu, asi jsem se mylil. Nicmene, kazdy ma pravo utracet svoje penize za to, co uzna za vhodne, i kdyby to byla sebevetsi kravina. Aspon da vydelat nasi poste :D
Registrovaný uživatel
Na každej takejto akcii kde sa daju vyrabat taketo filatelisticke nezmysli sa čaka v nekonečnej rade/fronte/.
_______________
Registrovaný uživatel
Budu se muset podivat zas na nejakou vystavu, naposledy jsem byl na Praga 1998 a to jsem byl ctrnactilety smrade :D
Registrovaný uživatel
Mení sa doba, menia sa zberatelia a mení sa aj systém ich práce. Dnes sa už celý rok nečaká na celoštátnu zberateľskú burzu, polroka na členskú aukciu či štvrťroka na miestnu zberateľskú burzu. Dnes sa draží zaujímavý zberateľský materiál on-line denno-denne prostredníctvom zberateľských portálov alebo aukčných spoločností. Preto je len otázkou času až tieto "super-mega-maxi" zberateľské burzy zaniknú. Veď kto by sa išiel potiť do Prahy, keď si dnes vie všetko zmanažovať pekne z pohodlia domova ?
To nie je len Sberateľ v Prahe, ale aj Bratislavské zberateľské dni, či Numismata Viedeň. Každý rok menej stolov, menej materiálu a menej záujemcov. Chodím tam už len z nostalgie.
_______________
Processed coin catalogs 3.750 Auctions / 30.634 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Registrovaný uživatel
sice na burzy moc nechodim, ale snad sa nedozijem toho ze vsetko sa bude predavat z domu na nete a burzy zaniknu
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Registrovaný uživatel
Špecializované burzy budú musieť popremýšľať ako si udržať priazeň platiacich záujemcov .
Osobne v poslednej dobe preferujem burzy tipu Trenčín ,Krakovany kde nájdeš aj "nechty z čerta".
_______________
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Moderátor
Tak já jsem v Brně na burzy přestal chodit už dávno. Stále stejní strejcové, dřímající už roky nad svymi neprodejnými známkami. A tajemně se tvářící, když Vás chtějí oblbnout nějakou "raritou", kterou zaručeně nikdo nemá. Dnes už jsou burzy dobré pouze pro ty, kteří se známkami začínají, pokročilejší se nákupům na aukcích nevyhnou a časem na ně přejdou úplně.
Registrovaný uživatel
je to celkem smutne, ja mam radsi osobni kontakt, popovidat si atd.
Moderátor
Jasně, osobní kontakt se nedá nahradit, ale jak ti, kteří před třiceti, čtyřiceti roky byli mladí, postupně zestárli, stali se z nich nevrlí dědoušci, se kterými řeč moc není. Ovšem netvrdím že ze všech. A veškerá osobní setkání dnes přešla na internet.
Moderátor
V Trenčíně sem byla Grofiku taky několikrát (máme to 40 minut autem). Místní filatelisté (snad na pár výjimek bývalí důstojníci s armády) se ke mně chovali vždycky pěkně a v Krakovanech bylo super, když na stole byly známky a vedle nich taléřek se škvarkama :)
Moderátor
No, nevím jestli škvarky a známky jdou nějak dohromady :-)
Moderátor
No právě! To jsou Krakovany ;)
Registrovaný uživatel
Máte pravdu , osobný kontakt je istejší a rukolapne pozerám čo chcem brať. Krakovaný (svokru mám z Čachtíc (veľačo prebrala aj od Bátoričky :evil: ) neďaleko odtiaľ) aj Trenčín sú fajn.Len ma trocha zaráža , že sa tu píše o aukciách cez internet a o ich množstvách.To asi píšu len bratia Češi.Pretože na Slovensku to bol len Aukro sk ktorý podľa mňa fungoval fajn, bohužial skrachoval a niečo podobné na Slovensku už nie je.Nuž ako vždy píšem ,, Opať nás češi preštali,, (prosím prepáčte za výraz)
Moderátor
Tak Aukro je portál kde aukce probíhají průběžně, ale i na Slovensku máte třeba možnost dražit na jiných aukcích, které pořádají obchodníci a pod, ne? Nemysli si, i Aukro v Česku dost upadlo.
Registrovaný uživatel
starky - na Aukre možeš nakupovat len ak si velky odbornik,inak ta skor či neskor niekto napali.Aukro je samy fake a samy podvodnik a samotne Aukro nad tym priviera oči.Ja Aukro z principu ignorujem.To už radšej tie Krakovany.
_______________
Moderátor
Tak takhle pesimisticky bych to zase neviděl, dá se tam koupit dost dobrých věcí, ovšem jak od koho.
Moderátor
Ale šak jestli je aukce u nás nebo na Slovensku je přeca jedno ne? To néni překládání krkolomných anglických či německých popisů. Furt si přeca dobře rozumíme a pošta je mezi nama drahá, stejně jak z německa. Je fakt, že když sou chechtáky, tak v zahraničí jsou nááádherné věci, ale i tady se dá koupit v aukcích kde co.
Registrovaný uživatel
Určite som na Aukre nekupoval veci väčšej hodnoty.Dali sa tam však kúpiť bežné známky pre začínajúcich zberatelov.Pozrite dnes (nechcem menovať) inzertné stránky u nás.Veď sú to blázni.Behnú do Brna , alebo do Prahy , kúpia toho za kufor za pár drobných a potom to nahádžu po slovenských inzarátoch.Uź sa mi stalo , že prišla ku mne pani a keď som jej ponúkol sumu za album so známkami ktoré kupovala po korune v balíčkoch , tak ma pekne ......Chcem len povedať , že u nás je cena známok hrozne skreslaná a Aukro sk aspon trocha držalo tie ceny na uzde.Za čo ponúkol a nebol záujemca , musel to predať za ponúknutu cenu.A nehnevajte sa , náhražka tohoto druhu u nás nie je.
Moderátor
No, podívej se na některé aukce českých provozovatelů a zjistíš, že většině poslední dobou chybí jakákoliv soudnost při stanovení vyvolávacích cen.
Registrovaný uživatel
Hej ,,Pavlínka,, ale to si už v druhom levele . Prakticky som na pokraji dochodku :D .Vtedy to bolo jednoduché.Poslal som - kúpil som - zaplatil som.A teraz je to medzi Slovenskom-Českom zložitejšie , aspon pre drobné a malé presuny..Aspon keby už konečne prešli na euro.(Haaa - nenabehujta mi tu na politikárenie :mrgreen: )
Registrovaný uživatel
Tak , keď to čítam , je to už na prd všade.Idem spať. Dobrú noc

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 > »

Sběratel.com » Pokec o známkách » Sběratel 2016 aneb Jak jsme všichni ztratili soudnost

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1