Nedělat si legraci z nejstaršího aktivního českého herce a potažmo ze ctihodných občanů věhlasného veletržního města Lipska!!!
Nebo se Lipští seberou a zplundrují tvou rodnou moravskou vísku podobným způsobem jako druhdy českou zemi Pasovští... 😋

Pro mne již po několikáté nevhodný termín, bohužel. Ale v červnu se chystám kouknout na Slovensko na BZD.

Čeština je tak krásná, že obsahuje a povoluje přehršel synonym či tzv. pojmů obecných, čehož se naše populace začasté drží více než nejrůznějších spisovných "patvarů"... 😋
Takže nejen Brno a Brňané, ale i Brňáci a Brněnští
Taktéž nejen Ústí (n. Labem) a Ústečané, ale i Ústečáci a Ústečtí
Taktéž nejen Lipno (n. Vltavou) a Lipenšťané, ale i Lipenští
Taktéž nejen Lipsko a Lipšťané, ale i Lipští
.
.
.
Taktéž nejen Pasov (Passau) a Pasovšťané, ale i Pasovští

Akorát ti ze Židenic só Marvani a ti z Prahe Cajzli.😃 To jsou snad jediné dvě výjimky. Aspoň který znám.
Mně se stejně nejvíc líbí ti Číňani Lu-čen-čané, i když Ašané (Ašští, Ašáci) jakožto zástupci Afriky taky nejsou marní. A ani Hrdlořezané ...
A co ti z Ústí nad Orlicí?😉
Na blbosti nás užije!😁

Pavle, ty mi připomínáš toho "spěšnoveda" (poštmistra) a knihovtipníka Sýkoru ( v podání Jiřího Sováka) ze seriálu F.L.Věk, který také neustále vymýšlel ta různé české novotvary (nosoplena - kapesník, bručka - basa, sestromuž - švagr....) 😁 😋

Novotvary? Naopak, třeba Lučenčané jsou velmi tradiční! My spíš oprašujeme reálné, leč nepoužívané tvary. Jako třeba "Luď!", čili rozkazovací způsob od slovesa louditi. A podle toho i smrď a tak. Nebo jestliže "nebožák" je vlastně zápor, kdo je kladný "božák"?😉 U nebožky to je jednoduchý, tam to je Božka.😋
Jednou jsme taky dělali rozbor věty "A leda hovno." všemi způsoby.
A na další si teď nevzpomenu.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.