Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pokec o mincích » sbírka čsr

Vykupminci.cz
Numisargo

sbírka čsr

Moderátoři: Koniáš.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Ahoj všichní, chtěl bych se zeptat jestli je tady někdo kdo sbírá jen čr od 1918? nebo i čr od 1918 a něco k tomu?
Registrovaný uživatel
Nudil jsem se dneska, tak jsem "listoval" vlákny Sběratele.com a narazil na toto...
Jste tu ve více vláknech o různých jednotlivých mincí ČSSR -ČR... co byste potřeboval...?
Moderátor
Martine zbytečně zakládaš nové vlákno, máme sekci naše mince, kde případě směřuj dotazy..
Registrovaný uživatel
:mrgreen: Omlouvám se, ale sprdnul jsi mě po půl roce, tak to vydržím :mrgreen:
Registrovaný uživatel
MikyM napsal
Nudil jsem se dneska, tak jsem "listoval" vlákny Sběratele.com a narazil na toto...
Jste tu ve více vláknech o různých jednotlivých mincí ČSSR -ČR... co byste potřeboval...?

Díky za odpověď, chtěl jsem se jen zeptat, zda je tady někdo kdo sbírá jen ČR od 1921 nebo tím začínal a postupem času zjistil, že nemá co sbírat a začal ještě někde jinde.
Myslel jsem takovou konverzaci, kdo jak začal s numismatikou a co ho k tomu vedlo, nic násilného, díky
« Poslední úpravu provedl(a) martinvon v 15. 1. 2022, 23:48. »
Moderátor
martinvon napsal
:mrgreen: Omlouvám se, ale sprdnul jsi mě po půl roce, tak to vydržím :mrgreen:

:) 👍
Registrovaný uživatel
barbar napsal

Můžu se tebe zeptat, co tě vedlo ke sbírání mincí??
Moderátor
martinvon napsal
barbar napsal

Můžu se tebe zeptat, co tě vedlo ke sbírání mincí??

Vyrůstal jsem mezi kolečkama, otec sbíral FJ.S bráchou jsme vždy obdivovali když nám otec ukazoval albumy plné minci s novými a novými mincemi ve své sbírce .
Později nějak po vojně jsem tomu také propad.. :)
Registrovaný uživatel
Dotaz z 18.4.. Ani jsem ho nezaregistroval, ale je zajímavý.
Naše mince se dříve daly vysbírat vcelku rychle a v dobrých stavech do cca dvou "RR" dle Novotného.
Pak držíte v ruce 10 Kč za 35 t. cca před 10 lety v numismatické prodejně a za vám je plná vitrína krásných medailí v cenách o kterých se už radši nebudeme bavit :-). Tak jsem otočil sběratelské kormidlo.
Ke sbírání jsem se dostal v pubertě díky historii a podpoře dědy, jehož zájmem byly holuby a králíci (hodnotil v soutěžích atd.) .
Registrovaný uživatel
Asi jako každý tady, jsem začal sbírat mince naše, ty, co jsem měl v prasátku a v peněžence. Tedy Československo. Asi tak v roce 1988. Prostě se mi líbilo něco sbírat. Nějaký systém a řád tomu dal starý pan Hadyna, kolem jehož obchůdku jsem denně chodil do práce a pak pan Chládek z brněnské firmy Dukát s.r.o., s kterým mě pojí už skoro 30 roků, co se známe...
Povedlo se mi nasbírat téměř kompletní kolekci Československa (oběžné mince) od 1918 (resp.1921 :D ) - 1993, se spoustou všech těch variant a typů podle katalogu. Dnes mi chybí pouze originál 5 Kč 1937 a 25 hal 1932 1 Kč 1947 v hliníku. Falza mám, na nich jsem hodně draho naučil ne všemu a každému věřit.... ;)
Když jsem si takto utvořenou sbírku často prohlížel, popisoval, přeskupoval, lépe ukládal, všimnul jsme si, že to je sice početná sbírka, možná i hodnotná, ale jsou ta kolečka vlastně všechna stejná a liší se u každého nominálu jen ročníkem. A pohled na ně - to mě vlastně jaksi přestalo naplňovat. Různé zkusmé ražby a návrhy, po kterých dnes pase Barbar, jsem nikdy nechtěl, chtěl jsme mít kolekci toho, co platilo a bylo v oběhu (aspoň si dnes nepolezeme s Barbarem do zelí :mrgreen:). Sbírku jsme uložil do trezoru v bance (na ty tři chybějící kolečka mám stále políčeno) vybral z ní 5 hal 1924 a 10 Kč 1933 a začal jsem budovat novou sbírku... kolekci raritních , málo se vyskytujících, ale na trhu žádaných mincí (hodně lidí zde s tímto směrem sbírání v minulých diskusí nesouhlasí, že toto není numismatika, že jsme jen sběratel (někdy snad investor ;) ), ale to je mi fuk. Dávám každému svobodu, ať si sbírá co chce a jak chce... to je pak ta pravá radost ze sbírání....
Má to dvě velké chyby sbírání jde dnes hóóódně pomalu. Vzácných, pěkných koleček je strašně málo a ceny jsou šílené... V posledních tak pěti letech mi přibude maximálně jedna mince za rok, ale radost je o to větší...
A pak sbírka je v trezoru v bance, odpadlo, bohužel, takové to občasné "mazlení" se s ní...
A tak jsme si našel jinou zábavu (kromě dnes prioritní filatelie a historie pošty v Brně). Rozhodl jsme se že si posbírám každou "1 korunu" (tedy základní nominál) "halíř" z každého státu světa po roce 1945, prostě abych věděl, čím se kde platí.... k tomu vlaječka onoho státu a tři okénka v albu jsou zaplněná... náhodou prima zábava a stojí to pár kaček … :mrgreen:

Tož asi tak...
« Poslední úpravu provedl(a) MikyM v 16. 1. 2022, 8:42. »
Registrovaný uživatel
pro MikyM
Pro mě je to sbírání. Na co kupovat každou variantu a ročníky dle mincoven a nebo mincmistrů.
Sbírání je radost a rozšiřování obzorů.
Registrovaný uživatel
Děkuji všem za upřímnost

to barbar:
to je klasika vidíš to v dětství, tak tě to vezme a už tě to nikdy nepustí

to Miky M:
neměly zůstat v trezoru spíše ty dvě mince? :D :D

to taho:
co mají společného králíci a holuby s mincemi :mrgreen: :mrgreen:
Ale já to asi pochopil, děda rozdával medaile?

Já jsem na tom trochu jinak. Moje máma jako dítě sbírala nálepky od sirek. Občas je vytáhla když jsem byl malý a odmáčely jsme je z krabiček. Měla jich docela dost, i já jako kluk jsem je dostával ve sběrně za papír a železo.
Jednou od někoho dostala album známek a to mě drželo asi 15 let.
Pak přišli děti a bylo po sbírání. všechno jsem rozprodal za mrzký peníz.
Když má ale člověk v krvi sbírání, tak toho prostě nenechá.
Začaly telefonní karty a jak začaly, tak taky skončily, nebylo co do sbírky přidávat, tak ležely ve skříni.
Začal jsem se sbíráním žiletkových obalů. Už jsem měl docela pěknou sbírku, když přišla nemoc a já nevěděl jestli to přežiju.
Žádné z dětí o nic nejevilo zájem a tak sbírky opět šly na prodej, aby se vyhnuly vyhození do kontejneru.
Když jsem byl z nejhoršího venku, tak se mi začalo po sbírání stýskat a začal jsem konečně sbírat mince.
Sbírám jen Čr od 1921 dosud.
Je pravda, že jsem na to už dost starý, ale je to prostě radost se v něčem hrabat, přerovnávat a prohlížet a zkoumat.
Sbírku mám asi kompletní až na 7kousků, které jsou v dnešní době dílem náhody, nebo velkých financí
Chybí mi těch 5 co vyjmenoval Miky a 3h 1962 a 5kč 1951
Baví mě asi to co barbara, různé anomálie a odlišnosti, myslím na mincích :D
Začal jsem ještě s pamětními AG.
Věřím, že sbírku mincí snad do kontejneru nikdo nevyhodí, tak jsem v klidu

Ještě pro Miky M, já bych ti ty dvě mince pohlídal :mrgreen: :mrgreen:
Moderátor
Miky pěkně napsáno.. Návrhy a zkoušky :) hmm jen dvakrát neříkej, že by si se nerad kochal sokoly a stotiny ve své sbírce..
Líbí se mi i známé medailové ražby československa, jsou to klasiky které by měli být základem každé československé a české sbírky ..
Sbírání mincí, medaili je samozřejmě hlavně otázkou možnosti každého sběratele, byly doby kdy jsem jen snil o dukátových a tolarových ražbách, či zajímavých československých mincích o Valdštejnech, kterým jsem propadl docela nedávno nemluvě.
Registrovaný uživatel
Já už hodně let sbírám odznaky. Po otci jsem zdědil plato starých odznaků o od té doby mě to drží. Sbírám odznaky ze světa, kde jsem kdy byl, ne historické, ale je to už taková úchylka, že když jsem v nějakém novém městě tak jako první běžím shánět odznak z toho místa, a když neseženu a odjíždím, tak jsem z toho dost špatný :-) Skoro jako bych tam ani nebyl :-) Bohužel to nemá žádnou cenu, leda pro mě. U mincí jsem sám začal s pamětními stříbrnými ČSR, ale nedokončil jsem ji celou tehdy a to určitě znáte jaké to doplňovat sbírku když vám utečou ceny.
Registrovaný uživatel
pro martinvon
Nepochopil :) . Jedná se o to být pro něco zapálen a podpořit druhého, i když se bude věnovat úplně něčemu jinému.
Možná to někdy v rámci rodiny budete řešit, i když vám to třeba bude trochu líto, že někdo nepokračuje ve vašem koníčku. Jinak to vlastě popisujete.
Já si naštěstí "sbírku" nechal, takže po 20 leté pauze jsem pokračoval a pak změnil obor, ale jen trochu.
Registrovaný uživatel
Trochu z praveku fóra k tejto téme:

http://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/ako-ste-zacali-zbierat-mince-aku-ste-mali-prvu-mincu-1344

Plus moje, Lopezove a barbarove začiatky:
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/urceni-puvodu-mince_post_-589249#post589249
Registrovaný uživatel
Je ešte jedna diskusia, kde sa riešili začiatky, ale akosi ju neviem dohľadať.
Moderátor
sigur napsal
Trochu z praveku fóra k tejto téme:

http://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/ako-ste-zacali-zbierat-mince-aku-ste-mali-prvu-mincu-1344

Plus moje, Lopezove a barbarove začiatky:
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/urceni-puvodu-mince_post_-589249#post589249

:lol:
Jo to byl tenkrát sekec s prodejem otcových mincí...
Mimochodem mého bratra manželka její děda byl nejznámějším numizmatem našeho kraje, jménem Raška..
Ve svý době aukce jeho rozsáhlé sbírky byla docela numizmatiká událost...
Registrovaný uživatel
barbar napsal
Mimochodem mého bratra manželka její děda byl nejznámějším numizmatem našeho kraje, jménem Raška..

Zůstalo ti po nich alespoň něco, myslím po rodičích nebo po Raškovi?
Moderátor
martinvon napsal
barbar napsal

Zůstalo ti po nich alespoň něco, myslím po rodičích nebo po Raškovi?

Starýho Rašku jsem neznal ani můj brácha né a jestli jim něco v rodině zůstalo ví zřejmě jen jeho tchán,nikdy jsem po tom nepátral..Otec většinu sbírky rozprodal, když stavěl barák..
Registrovaný uživatel
Jo,...přátelé to já mněl jednou kvůli mincím i vražedné choutky :)

Jednou takhle navečer roku 1979 pěkně okopávám v chládku vinohrad,najednou za mnou doběhl kamoš celý uřícený a začal cosi blekotat.
Vypadlo z něho že bagristi když kopali na vedlejší ulici přípojku tak se jim ze lžíce začali sypat mince.Sběhli se na ně aby je"zachránili"-no a kamošovi se povedlo také jednu"zachránit".

Dal mi ji do hrsti..já koukám,byl to XV krejcar 1679(proto si pamatuji i rok kdy se to stalo)KB...krásnej

Švihl jsem z motykou a letěli jsem na místo nálezu...dělníci už byli pryč.
Já do jámy a on nahoru na haldu.

Pak ho zespodu slyším jak na mne volá abych mu šel pomoci odvalit velký kus hlíny..
Vykašlal jsem se blbec na to.....no a pak už jsem jen slyšel jak zařval,a než jsem se z jámy vyčabral už zastrkoval poslední mince za košulu.

A v tu chvíli se mně zmocnil vztek na mne samotného,a hlavou mi probleskávaly nápady jak ho o ty mince obrat...nikdy ho nezajímali,zatímco já byl po mincích celý žhavý...taková nespravedlnost od toho nahoře :evil:

Co vše mne napadalo,ani nebudu raději psát..

Dovolil mi ale se na ně aspon podívat.
Bylo jich hodně,snad 200,samé VI a XV....pamatuji že tam byl i masívní stříbrný kříž....no,o ten jsem zájem neměl.

Jednu mi dal zdarma,a na zbytek jsme se domluvili že je budu pokud mi bude kapsa stačit odkupovat.

No,ale starší brácha mu je zabavil,když se s nimi doma chlubil....a pak je někde ztratil..
Inu tak..
« Poslední úpravu provedl(a) Lopez1506 v 16. 1. 2022, 19:28. »
Registrovaný uživatel
Pro martinavon: asi jsem to špatně napsal...jasný, že jsou taky schovaný v bance, jen jsou už na na jiném platíčku...ne mezi ČSSR... :D
Moderátor
Lopezi... Hergot to už je teda sakra smůla. :mrgreen:
Registrovaný uživatel
Lopez1506 napsal
Já do jámy a on nahoru na haldu.

njn, ne vždycky je cesta dolu výhodnější a snadnější :D :D
Registrovaný uživatel
No,já počítal"prozíravě"že se mohly nějaké kusy skutálet do výkopu. :)

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Sběratel.com » Pokec o mincích » sbírka čsr

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1