Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Skladování a čištění mincí

Vykupminci.cz
Numisargo

Skladování a čištění mincí

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
turtleoverhead napsal
Kdyby si santa přečetl celé toto vlákno jak jsem mu doporučoval, věděl by že jednoznačná odpověď není neb co sběratel to jiný názor.
Já osobně zastávám “sucho a vzdušno”, proto bych mince do kapslí nezavíral. A už vůbec ne do nějakých laciných a dlouhodobě nevyzkoušených. ;)

dobre. tak ať si uděláme jasno. já si to vlákno aji přečetl, ale spíš se tu řeší kapsle, alba.ale nenašel sem porovnání materiálu krabice ve které to leží 8) už je to jasné? :twisted:
Moderátor
To turtle - osobně jsem u mincí uložených v kapslích žádné poškození ani v dlouhodobém časovém horizontu nezaznamenal - nezaměňuješ to třeba s uložením v plastových kapsách (které mohou být rozdílné kvality) ? Samozřejmě uložení v kapslích má také své výhody i nevýhody, např.žádoucí patina na historických mincích se vytváří výrazně pomaleji než u mincí uložených volně.
Mám však obavu (a také podloženou určitými zkušenostmi) ohledně přímého styku uvedeného plata s mincí. Tato plata jsou také plastová s nanesenou vrstvou tzv.sametu který ale nemá se skutečným sametem nic společného a je otázka zda to nebude mít na mince nežádoucí vliv. Kdysi jsem podobná plata měl z Rakouska a ta tzv.sametová vrstva se mi časem uvolňovala jako jemný prach a ulpívala na mincích. Navíc u oběžných mincí Československa které jsem tam měl uložené docházelo k vytváření patiny a to samozřejmě pouze na horní straně (pokud se neotáčely), a tato patina je ne vždy např.u moderních mincí s ražebním leskem žádoucí. Samozřejmě firma Leuchtturm patří mezi zavedené značky ale je známo že ne vše již dnes vyrábějí mateřské firmy a pak bez patřičné kontroly může být výsledek překvapující.
Jak píšeš, co sběratel to jiný názor protože žádná univerzální rada bez přesně specifikovaných požadavků neexistuje.
Moderátor
santa napsal
dobre. tak ať si uděláme jasno. já si to vlákno aji přečetl, ale spíš se tu řeší kapsle, alba.ale nenašel sem porovnání materiálu krabice ve které to leží 8) už je to jasné? :twisted:

K nejbezpečnějším co se týče vlivu na uložené mince patří např.kazety z ořechového dřeva.
Registrovaný uživatel
Kucera napsal
K nejbezpečnějším co se týče vlivu na uložené mince patří např.kazety z ořechového dřeva.

Ořech? Netvrdím že ne ale překvapuje mne to. Když pracuju celý den s ořechem, mám úplně fialové ruce, to znamená že něco se z něj vylučuje.
Některé autority tvrdí že nejbezpečnější je mahagon.
Jinak co se těch kapslí týká, tam jde především o to že když vkládáme minci zpocenou rukou či v den vysoké vlhkosti vzduchu, tato vlhkost zůstane v kapsli uzavřena a může tam dělat neplechu.
Registrovaný uživatel
Svou zkušenost jsem psal a ztotožňuji se s "Kucerou". Ještě bych chtěl upozornit na jednu věc. To co je vhodné pro určitý směr sbírání nemusí platit pro jiný. Např. naše republika je dobře zmapovaná (po roce 1918 ) a až na pár mincí se dá postupem času vysbírat (bez ohledu na kvalitu a to je otázka peněz) a tak víme do čeho uložit (prostorově) a je přehledná. Dělají se plata, tak zjistit, jaká je zkušenost. Já mám s kapslemi i kapsami dobré zkušenosti. Např. kapsy na medaile a jejich popisky jsou výborné. Hlavně pro uložení v bance a někdy kombinuji oboje. Je pravda, že průběžně kontroluji a zatím žádný problém. S dřevem nemám žádné zkušenosti. Možná se zeptat někoho, kdo restauruje staré střelné zbraně (pažby).
Závěrem:
http://www.sberatel.com/mince/usporadani
Registrovaný uživatel
Nevíte někdo o prodeji jednoduché látkové kapsy uzavíratelné na suchý zip velikostně vhodné pro pouzdra SLABS? Jednou jsem tento způsob uschování viděl u prodávajícího na internetu.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
toto?

http://www.lighthouse.us/epages/lighthouse.sf/en_US/?ObjectPath=/Shops/leuchtturm_us/Products/KO432USK

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Ne, to ne, nemělo by se jednat o druh potřeby pro sběratele. Mám na mysli malou externí kapsičku uzavíratelnou na suchý zip, do které by se vložila jedna kapsle zmíněného typu.
Moderátor
tu jednotlivou kapsicku bych spis tipoval na takove to "male domaci bastlenicko" (idealni pro nudici se manzelky a pritelkyne, ktere nemaj obe ruce leve) a nebo mozna slo o kapsicku na neco jineho (napr. mobil?), ktera se proste svym rozmerem perfektne hodila.

ale treba nekdo poradi lepe, ja nasel jen toto.
Registrovaný uživatel
zdravim vas, chcem sa poradit s cistenim tejto mince, uz ju macam cele dni vo vode a cistim zubnou kefkou a nic.....

Pred chvilou som dostal radu, ze cistit kefkou namocenou do jemne zriedenej citronky.Moze to pomoct? Alebo minci uz niet moci?Dakujem

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
zdravím, pokud je to oxidace (mince z mosazi ci bronzu?) tak po jejim odstraneni zustanou prohlubne po chybejicim kovu, dosti nevzhledne vizaze. tedy zvazte cisteni, idealne sehnat v lepsim stavu. Jiste jsou tu vetsi odbornici a reknou vice. Ale na Cu snad jedine chelaton a trpelivost
Registrovaný uživatel
Dub a jiná dřeva obsahují Tanin.Ale chci se zeptat na jinou věc.asi 2 roky mám kufr Leuchtturm.Dříve jsem měl mince provizorně v sáčcích se zipem.Nyní je vidět na mincích s patinou že se ztmavuje,ale na straně co na ní mince leží.Na některých nevhodně vyčištěných to není ještě patrné.Plata mám modrá.Má někdo podobnou skušenost?
Registrovaný uživatel
re:chalko, dakujem
Moderátor
janpeter napsal
zdravim vas, chcem sa poradit s cistenim tejto mince...


vim, ze to co sem napisu se nekterym libit nebude (mne by se to pred par rokama taky nelibilo, co si budem lhat do kapsy).

s minci vyse je to jednoduche. pokud se opravdu nejedna o velmi vzacnou vec (rocnik, mincovnu, variantu etc), tak pryc s ni, neztracet cas. pokud cistit, tak jen proto, aby si to clovek vyzkousel a naucil se to pro pripad, ze to jednou bude potrebovat. tuto minci dat svym nebo cizim detem na hrani, nesnazit se to vycistit, protoze to nikdy nebude ono, uz je to a bude to vzdy nenavratne poskozene, ten material bude vyzrany, pokud to nebude videt ocima, pod lupou uz to zrejme bude. jinak v tomto pripade bych zkusil velmi zredene roztoky chelatonu (nejlepe alkalicky) a dobre by mohla zapusobit i zredena kyselina fosforecna (aka detektorari milovana a opevovana fixinela, z niz se jim podarilo udelat nejvetsiho masoveho vraha minci - pak nam strkaji pod nos ruzolici se grose). vse neustale kontrolovat, nespechat, menit lazne a oplachovat.

takova mince ale ve sbirce moc parady neudela, pokud se jedna o minci, k niz ma clovek nejaky vztah, tak budiz, pokud ne, radeji vubec takove stavy ani nekupovat.

to s tim vyhozenim a neztracenim casu plati pro vsechny novodobe mince, kterych je relativni dostatek a ktere neni problem napr. v horizontu pul roku nebo roku sehnat na blesacich etc.

a bohuzel, s tim, jak je trh zaplnen vydobytky nalezcu a cisticu, mel by clovek vic premyslet nad tim, co porizuje i z tech starsich minci. obecne se sice vetsinou sberatelu toleruji do jiste miry cistene (a tudiz VZDY poskozene) mince, ale clovek by mel mit odvahu minimalne ty prumerne (idealne i lepsi kousky) v takovem stavu proste odmitnout. jasne, vzdycky se najde jinej nedisciplinovanej blbec, co to koupi za cenu neposkozeneho kusu (a na acku jeste prihodi nakej solic), takze timhle chovanim notoricke cistice nikdo nevyleci. ale co udelam zcela jiste - prokazu tim zasadni sluzbu sobe. usetrim za minci v pochybnem stavu a zbude na lepsi.

btw. kolik z vas (ja vim jen o par lidech) se zamyslelo nad tim, co tyhle chemicky vydrezurovane mince z rukou neznamych cisticu udelaji za 20, 50 nebo 100 let? verte tomu, ze pri zpusobu jejich prace a pri celkove vysokem optimismu lidstva toto proste dost jasne smrdi pruserem.
Registrovaný uživatel
oliver, dik za vycerpavajucu odpoved:)
Registrovaný uživatel
A co tady tenhle? Co by jste udelali Vy? Čistit/nečistit/kupovat/nekupovat?

Ja jsem se rozhodl kupovat (nebyll myslim drahy) a urcitě ho čistit nehodlám, ale nechci aby se mu ty červené fleky rozšiřovaly... Už teť vypadá, jako by dostal přes držku ve 4. cenový...

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Tady je to vydĕt lépe? Koroduje to na povrchu? Dĕkuji za připomínky...

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
ja bych toto spis nekupoval, protoze vim, ze cistit bych ho v tomto pripade potrebu urcite mel a prace, ktera na nem bude, aby jakztakz vypadal k svetu bude tak 10-20 hodin ciste prace (a jeste neni zarucen uspech) + min. stovky hodin, kdy to bude "pracovat samo". kazdy si dosadte, za kolik cca na hodinu delate, ono je to jedno, a sami si odpovezte, zda byste za vyslednou castku byli ochotni na takove minci pomerne nepohodlne pracovat (nebo ji nekomu zaplatit). a to nemluvime o tom, kolik byste chteli za dalsi naklady a know-how.

obcas si neco takoveho koupim pro sebe a ten cas tomu v dlouhodobem horizontu v ramci relaxu venuju. uspech je jak kdy (zarucen neni nikdy), nic na tom ale nemeni fakt, ze je to velmi casto cinnost nerentabilni. nejhorsi je, kdyz je mince uvnitr tak sezrana, ze vam krupne v ruce (i to se mi stalo).

odpoved za mne tedy je: spise nekupovat, pokud uz koupit, tak cistit. on uz totiz cisteny je, ale protoze to slo spatne, tak toho nekdo nechal. v tomto pripade je treba rict, ze snad ne uplne pozde a ze diky tomu tu minci neznicil - zalezi v cem ji louhoval. jestli ale na to poslal silnou kyselinu, tak to bude taky adept na "krupku".

samozrejme moji vyhodou je jisty odstup, protoze z olomouce mam dve obycejne razby a nevypada to na to, ze bych mel tendence a hlavne finance sbirku v tomto ohledu nejak zasadne rozsirovat, urcite mne netrapi varianty a rocniky, videt ale jineho biskupa nez mam za dobrou cenu, premyslet budu. a tech variant apod. je tam na sbirani hodne.

doplneno: ta druha fotka je (pro mne) urcite lepsi, ale to co jsem psal vyse, to meni v jedine veci: zda se, ze ten kdo ji cistil, prestal vcas a byl opravdu dost ohleduplny. to se zas tak casto nevidi. za stabilni patinu bych toto urcite neoznacil (proto, jak sem psal, bych cistil), ale panika take neni na miste. urcite je cas koupit na acku par minci v podobnym stavu, naucit se co s tim a pak tomu ten cas venovat. chce to trochu stesti a hlavne sitzfleisch. jiste je jen jedno - zku*vit to jde velmi rychle.
Registrovaný uživatel
Olivere moc Ti děkuji za vyčerpávající a konstruktivní odpověď!!! Našel jsem v ní vše co jsem potřeboval... Děkuji

http://www.reactiongifs.com/r/hnb.gif ;)
Registrovaný uživatel
Řekl bych,že mince měla měděnku a šla před zásahem citronkou vyčistit.Ale už je pozdě,měděnka se změnila v to červéné cosi.A je poleptaná.
Moderátor
potiz neni to cervene, ale to cerne, co evidentne nepustilo. cokoliv bylo pouzito, at uz citronka nebo fixinella nebo kdovi co za hruzu jeste, bylo pouzito zbytecne a minci to urcite neprospelo. nicmene z te fotky z boku ja vidim dostatecny duvod verit v to, ze nic neni ztraceno.
Registrovaný uživatel
A jak vyčistit to červené?Připomína mi to barvou vyredukovanou měd,ale to asi není ono.Něco podobného se mi velmi dlouho rozpouštělo na natoniniánu Gordiana.(někoho už ho čištil) v neutrální chel.lázní,asi na třetí nálev.
Registrovaný uživatel
Zdravím vespolek, zajímal by mě váš názor na níže uvedený III groš. Resp. jak jej vyčistit? Jedná se mi o to černé cosi, především na rubní straně. Vypadá to jako něco mezi asfaltovou penetrací a gumou z vibramové kecky.
Nejdřív sem zkoušel teplou vodu, pak vodu a slabě zásadité mýdlo, pak 14 dní v destilce a nakonec organické rozpouštědlo. Nerad bych chelaton, protože mince má celkem hezkou patinu. Díky za postřehy a názory

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
více už asi raději nečistit, když to odstraníš, poleze z toho velmi pravděpodobně na několika místechrůžová měď...
(nebo počkej zda něco nenapadne Olivera)
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
z mizerných fotek to není dobře patrné, ale střížek je bez koroze. Jedná se skutečně o povrchové znečištění

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... > »

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Skladování a čištění mincí

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1