Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Skladování a čištění mincí

Vykupminci.cz
Numisargo

Skladování a čištění mincí

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... > »

Autor Příspěvek
Moderátor
asi bych to musel videt, fotky mi nic nerikaji, jsou moc male, pokud se to nehlo ani v te vode, nechal bych to. zas tak strasne to nepusobi, i kdyz mezi RE to moc dobre nevypada.
Registrovaný uživatel
snad to bude lépe patrné. Pod spodním řádkem se to někdo přede mnou pokoušel čistit mechanicky. Pokud je to skutečně nějaká organika..máte někdo zkušenosti s působením tetrachlormetanu na Ag mince s patinou?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
jo, fotka je lepsi. tetrachlormethan s pravou patinou urcite nehne, ale s timhle take ne. jak jste proboha dosel na tuhle uvahu? nevim, jake mate vzdelani, ale pokud nejste opravnen nakladat s nebezpecnymi latkami (coz CCl4 je) osobne bych vrele doporucil se manipulaci s nim vyhnout a dale bych nejen Vam, ale vsem doporucil:

a) nekupovat/nebrat vymenou (ani vyhodne) minci, kterou neumim spolehlive vycistit, pokud vim, ze mi koroze na ni bude vadit. z vyhodne koupe nebo vymeny se muze stat velmi rychle velmi velke fiasko. prodelam a jeste znicim minci, kterou by nekdo jiny jeste umel zachranit.

b) pokud uz nezvladnu bod a), musim se smirit s tim, ze investice do prostredku a casu muze byt ve finale horsi, nez koupe mince v lepsim stavu. pokud budu zadat nekoho o vycisteni, musim pocitat s tim, ze riziko jde na me triko a naklady rovnez.

c) nevymyslet kraviny. pokud uz mi to nedalo a vyhodne jsem ziskal, budu muset nejspis neco obetovat (zadna sleva neni zadarmo). zde proste obetuji patinu, minci setrne vycistim a hotovo. pokusniceni v rukou neodbornika povede spis k neuspechu, uspech bude spis jen dilem nahody.

d) pokud cekate, ze tu nekdo vysoli nejakou profi radu zadara, tak asi uplne ne (uz jen proto ne, ze to tu cte kde kdo a pak ho to napadne patlat kdovi jak). tenhle bordel nevidim poprve, ale kdybych to mel cistit, vezmu si na to cas a zacnu od setrnejsich triku a zkoncim u tech mene setrnych (pokud ty setrnejsi nezaberou). a urcite bych nezarucil zachovani patiny. ono totiz, to, ze neco vypada povedomne, jeste neznamena, ze to pujde snadno vycistit a ze to co fungovalo na jednom kusu, pujde i na druhem.

e) nejlepsi reseni v takovych pripadech? do mince nerypat, neznicit ji a rychle se ji zbavit (prodat/vymenit).
Registrovaný uživatel
Kdybych pouzival Facebook tak

LIKE
Registrovaný uživatel
dekuji za vase rady. Z vasi odpovedi citim slusne receno rozladeni. Zivi me geologie a neumim si predstavit ze bych pri konzultaci zakaznikovi doporucil, aby vystudoval rekneme loziskovou geologii a pak sel teprve navstivit zlatnictvi. K ostatnimu se nebudu vyjadrovat (ačkoli s tim bezezbytku souhlasim), neb jsem pouze slusne pozadal o nazor a nikoliv o profi radu a placene cistici sluzby
Registrovaný uživatel
Tady asi nikdo nečistil mince.Vždyť je v pořádku,jde pouze o povrchovou očistu ostrým tvrdým párátkem,trochu času,promazat oliv.olejem.....Ta očištěná místa to dokazují.Akorát mezi písmeny RE leze Cu..,jinak je pěkná.
Registrovaný uživatel
chalko a ty jsi nějaký jeho zákazník???

romolo, jasně, ty vrypy např. pod LO jsou naprosto v pořádku, ale asi každý chce něco jiného
Moderátor
ja vam ale nedoporucuju studovat chemii nebo konzervatorstvi / restauratorstvi.

jiste i v geologii jsou veci, ktere zvladne jen clovek, ktery je znaly oboru a laikovi byste takovou vec proste nesveril.

v cem by mela byt numismatika / chemie / restauratorstvi jine? jako chemika (mohu-li se tak nazvat) mne napada hromada veci, k nimz bych geologa rozhodne nepustil, i kdyby mel slusne zaklady chemie. a vubec mne neurazi, ze totez rekne geolog o chemikovi (byt i ten muze o geologii vedet dost). to je prece v poradku.

jsou veci trivialni, ktere zvladne kazdy a jsou veci, ktere by laik delat nemel. pokud vas moje rada urazi, je mi lito, myslel jsem to uprimne.

Romolo: mince tu prave cisti kde kdo, staci se podivat na aukro.
Registrovaný uživatel
Oliver: rozhodne nejsem urazen (není nad rozhovor, psaný text má své limity). Ba naopak jsem vdecný za diskuzi, jinak bych sem preci nepsal. Spise me prekvapila forma vasi odpovedi. Vím ze je nekdy tezké rici nevím, nebo naopak (a to je nejspise tento pripad) postaci napsat vim ale nereknu (viz vami udavane duvody)..studujte tu a tu literaturu.
Romolo: za leta sbirani jsem videl uz vice nez dost znicenych minci prave podobnymi postupy. staci aby pod hrotem drivka ci dikobraziho ostnu zustal kousek tvrdsi necistoty a skrabance jsou na svete. Na takovehle bastleni mam naprosto stejny nazor jako Oliver a to co napsal je zde zcela na miste.

omlouvam za offtopic
« Poslední úpravu provedl(a) chalko v 10. 1. 2015, 9:38. »
Moderátor
ok, jsem rad, ze je to takto, jako offtopic bych to nenazval. jednou je to diskusni forum a k tematu se bavime. duvody proc jsem nenapsal odpoved:

1) ano, skutecne nevim presne, ale nevadi mi to a proste jsem se jen vyjadril tak, ze jsem to nenapsal jasne. ale na 99 % vim, ze mit to v ruce, poradil bych si, ale jak jsem psal, udelal bych nekolik kroku a zachovani patiny bych nezarucil (a to ne jen proto, ze bych ji mohl nakonec znicit ja, ale proste proto, ze pod tou krustou ta patina ani byt nemusi - na krajich ano, ale pod vetsi plochou se muze ukazat jiny odstin az svetlejsi/hnusnejsi flek)
2) rady, ktere bych sem dal by do jiste miry mohly odkryt me know-how, kterym se sice nezivym, ale obcas z toho nejaky benefit mam (nicmene temer vzdy je to s ohledem na cas straveny nad minci cinnost dost nerentabilni a zaruky nejsou a nekdy se to proste opravdu nepovede). take bych se ale bal jejich zneuziti, viz nize.
3) odkazy na literaturu moc nejsou (na toto mne vazne zadna dobra nenapada) a hlavne jsou tyto informace jen vodou na mlyn bezuzdnym cisticim, kteri pouziji cokoliv kdykoliv, jen aby lepe prodali (a mezi nami sberateli je bohuzel dost pitomcu, kteri jim nad tim privirame oci a bereme od nich naprosto znicene kusy - to uz jsem btw, resil nekde jinde) - staci videt, jak jde na dracku jedna dobre znama kniha o cisteni a je mi uplne jasne, kdo se ji snazi ve vetsine pripadu koupit.
4) napsat rady sem - jeste horsi nez bod 3, ktery ty nejvetsi lenochy odradi, protoze literaturou vetsinou prilis nedisponuji (a to ani tou zakladni)

k ostatnimu co zde padlo. ano, mince uz je opravdu ponicena rytim, jak si spravne vsiml Voloda16. nekomentoval jsem to protoze to jiste vite a protoze v dane chvili to neodpovida na problem cisteni (cenu to samozrejme bohuzel snizi). k paratku. presne tak a to je jen cast pravdy. menehodnotne mince s vykorodovanou medi jsou jako stribrna houba a takove mohou velmi snadno vzit za sve dokonce i po prejeti nehtu ci paratka. u lepsich minci to sice vylozene nehrozi (to zminene poskrabani ale ano), ale staci, aby tam byla nejaka nehomogenita ve strizku a neco rupne, odpadne, odstipne se jako nic.

klidne priznam, ze mne se pod rukou pri cisteni rozpadly, pokud dobre pocitam, zatim dve mince. ani u jedne jsem pritom nevyvijel zadny vysoky tlak ve stylu ryti paratkem (ono pouzit lze, ale musim presne vedet kdy a jak - numismatik by mel dobre vedet, "kdy je cas na zbijecku a kdy cas na skalpel a kdy proste slozit ruce a objednat rakev"). u 600 let stare veci se holt muze stat cokoliv a je s tim potreba pocitat. a ani sebelepsimu chirurgovi vsichni pacosi nepreziji (tedy pokud se nezivi odstranovanim ztvrdle kuze z paty, pak mozna...)
Registrovaný uživatel
hezky napsano, diky za odpoved a at se dari.
ps. gros uz se cisti, nejake flicky tam asi budou ale to se casem spravi :)
Registrovaný uživatel
dobry den naselsem vcera naky stribnaky s trojkou v zavrkach :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: 8) anechci si je zase znicit :x muzu je dat namocit do destylky do sklenice ale na sebe? Neva ze se sou na sobe? Doma je nemuzu mit volne bo by mi je zase zabavil otcim :roll: do sklenice sitku nedam ale muzu tam dat ovci plst co z nich teta striha. zbivaj ji z teho kolecka aby nebyly jako na sobe. Nebo plastikovou mrizku? a jak dlouho je tam musim macet? posledne se my rosypaly po dvou tejdnech ale to my poradil kemo ze prej kyselina citroni a trocha vody :evil: :evil: kecal :roll:
Registrovaný uživatel
Dobrý den,poradí někdo,kde se dají koupit dvojkapsle Kobra od firmy Lindner?Našel jsem pouze eshopy v zahraničí.Děkuji.
Registrovaný uživatel
seženete je přes Slovfilatelii v Praze, objednat to jde i po telefonu, oni Kobry dováží přímo od Lindnera z Německa
_______________
Carpe diem, sed memento mori!
Registrovaný uživatel
tomcat napsal
dobry den naselsem vcera naky stribnaky s trojkou v zavrkach :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: 8) anechci si je zase znicit :x muzu je dat namocit do destylky do sklenice ale na sebe? Neva ze se sou na sobe? Doma je nemuzu mit volne bo by mi je zase zabavil otcim :roll: do sklenice sitku nedam ale muzu tam dat ovci plst co z nich teta striha. zbivaj ji z teho kolecka aby nebyly jako na sobe. Nebo plastikovou mrizku? a jak dlouho je tam musim macet? posledne se my rosypaly po dvou tejdnech ale to my poradil kemo ze prej kyselina citroni a trocha vody :evil: :evil: kecal :roll:



tomu se říká fejk
Registrovaný uživatel
Také mě to napadlo,ale bohužel to může být realita.
(Jo jo, tohle je fakt realita. Poznal bych ji kdekoliv :mrgreen: )
Moderátor
Kapsicky Kobra mohu dodat v pripade zajmu. Kdyztak se ozvete.
_______________
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Registrovaný uživatel
Kapsičky Kobra dělají stále v jedné velikosti. Potřeboval bych 80x80 mm.
Aurea má 85x85 a Antium Aurum je doprodalo.
Registrovaný uživatel
magorcondoria - vim, znám, RD :mrgreen:
Moderátor
V případě zájmu mám opět k dispozici větší množství kapsiček Kobra. Když by měl někdo zájem, napište mi na mail. Cena je o trochu vyšší. Došlo ke zdražení u výrobce a spadla koruna. Cena je tedy 3,7 Kč/ks.
_______________
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Registrovaný uživatel
Ahoj, potřebuji poradit co mám udělat s touhle mincí, aby se zachránila... A čistícím zásahem nezničila, i když je to bezcenný kus, nechci ji pohřbít...

Budu vděčný za jakoukoliv radu. Děkuji ;) :(

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Co by jsi s ní chtěl dělat a proč? :shock: Jednoduchá rada, nedělej s ní nic a drž jí v suchu.
Moderátor
Zachranit pred cim?
Necistis - neznicis!
Registrovaný uživatel
ahoj, rozhodl jsem se přeuskladnit část sbírky a hledám kapsičky. k mému údivu nemůžu najít, resp. našel jsem jen dvoukapsičky Kobra - nicméně přijde mi ten materiál (jednu doma mám) slabší (tenší, měkčí atd) než dvoukapsičky, které používají aukční společnosti a také jen v rozměru 50x50.
tak jsem na pochybách, které kapsičky jsou lepší (i pro dlouhodobé uskladnění) a pokud ty aukční, kde by se dali případně pořídit?? potřeboval bych rozměr 50x50, 60x60.

Díky.
Registrovaný uživatel
Voloďa: Také řeším stejný problém. Při gůglení jsem narazil na numismatiku Ostrava. Soudě podle obrázku, asi to budou tytéž kapsičky, co používá třeba Aurea. Ale max. rozměr, co mají, je 50x50.
www.numismatika-ostrava.cz/cz/detail/781-sberatelske-potreby/1123-safe/1127-numismatika-mince/1148-ruzne-potreby/13585-plastove-kapsy-na-mince-dvojite-50-x-50-mm.html

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... > »

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Skladování a čištění mincí

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1