Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Mince Habsburků » Slezské knížecí, církevní a městské ražby

Vykupminci.cz
Numisargo

Slezské knížecí, církevní a městské ražby

Moderátoři: jan322, Kucera, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4 5 6 7 ... > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dva nové 24 krejcary ... Nejsou to sice žádné velké vzácnosti, ale jsou, na tento typ mince, v docela slušném stavu ... :) :)

Jindřich Václav a Karel Friedrich, 24 krejcar 1621 HT, H. Tuchman, Olešnice
a
Gabriel Bethlen, 24 krejcar 1623 BZ, Opolí, B. Zwirner

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Registrovaný uživatel
na to že to jsou kipráky tak stav je dost dobrý
Registrovaný uživatel
ještě sem přihodím jednu "čerstvou" slezskou mincičku ... o dost vzácnější než předchozí

Albrecht a Karel (1502 - 1511), groš, Olešnice ... (Kop.6049 .. R6)

Obrázky:

Moderátor
Kekule: zajímavá věc, je to teprve třetí kus se kterým jsem se setkal. Jestli mi můžeš poslat na mail parametry (průměr, váhu), budu rád :)
Registrovaný uživatel
váha 1.94 g .... průměr pošlu, až najdu pravítko .. :mrgreen: :mrgreen: .. doufám, že ty dva kusy máš Ty ... ;)
Moderátor
Bohužel, nemám. Ale pevně věřím tomu, že mě čeká ještě nějakých 40 let budování sbírky, tak na něj určitě někde natrefím :D
Registrovaný uživatel
super kus
« Poslední úpravu provedl(a) jan322 v 25. 10. 2014, 9:18. »
Registrovaný uživatel
Ahoj!
Mohu si požádat Dracek kontaktujte na mail: m.grandowski@interia.pl ohledně 1 krejcar 1654/55 bratři Jiří, Ludvík, Kristian (1651-59)
Zdravím,
Marcin Grandowski, Polsko
Hello,
Would Dracek please to contact me via email: m.grandowski@interia.pl regarding to 1 krejcar 1654/55 of three brothers Georg, Ludwig and Christian.
Best regards,
Marcin Grandowski, Polsko

Dracek napsal
Tak když už jsi tohle téma založil, dám sem jeden kousek stavem sice podprůměrným, ale… :P

Slezsko
Knížectví Lehnice, Volava, Břeh
bratři Jiří, Ludvík, Kristian (1651-59)
1 krejcar
Křížená ražba razidel 1654/1655 ! ! !
Co vím tak v literatuře pokud je tato varianta vůbec někdy uváděna, tak maximálně s nekvalitní perokresbou. Další exemplář jsem dosud v ruce neměl ani neviděl s fotkou nikde nabízet.
(takže zde jsem vzal na milost i horší stav mince)
;)

Obrázky:

Moderátor
Něco málo ze slezských církevních ražeb :

Karel Rakouský, vratislavský biskup (1608-1624)
24 krejcar b.l., mincovna v Nise, Friedensburg-Seger 2620, Kopicki 6813
F-S uvádějí jako mincmistra Baltazara Zwirnera (tato mince ale b.zn.)

Stav nijak extra, ale nominál vzácnější než 3 krejcary, které se vyskytují nejhojněji. Moc pěkně ražené většinou nebývají a na lepší jsem zatím neměl štěstí. Další typy mají místo orlice čtvrcený erb s křížem velmistra Řádu Německých rytířů nebo jen samotný kříž.

Opisy :
CAROL(VS) D(EI) G(RATIA) ARC(HIDVX) AVSTRI(AE) ADM(INISTRATOR) / M(AGISTER) GEN(ERALIS) PRV(SSIAE) M(AGISTER) ORD(INIS) TEV(TONICI) EP(ISCOP)V(S) BRI(XINENSIS) ET W(RATISLAVIENSIS)

Životopisná data :
Narozen 7.8.1590 ve Štýrském Hradci, jako nejmladší syn arcivévody Karla. Starším bratrem byl Ferdinand II. a sestry se staly (postupně) manželkami polského krále Zikmunda III. Vasy.
Vratislavským biskupem se stal r.1608 ve věku osmnácti let, od r.1613 byl i biskupem v Brixenu a od r.1619 velmistrem Řádu Německých rytířů. Za stavovského povstání byl pochopitelně důležitou postavou katolické strany.
Zemřel 26.12.1624 v Madridu, je pochován v královské hrobce v Escorialu, srdce je v souladu s biskupovou závětí pohřbeno v jezuitském kostele v Nise.

Kromě Karlových nisských mincí, mezi nimiž je i řada krásných zlatých ražeb, jsou další jeho mince - řádové - z mincovny v Norimberku.

Obrázky:

Registrovaný uživatel
No na 24kr. této doby celkem stav ujde...

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Moderátor
Trochu lepší ...

Obrázky:

« Poslední úpravu provedl(a) jv64 v 10. 11. 2012, 22:13. »
Moderátor
12 krejcar se vidí rozhodně méně. Gratuluji :)
Registrovaný uživatel
ono asi vše mimo 3 kr. se vidí dost méně...

Registrovaný uživatel
tak ten znám ;)
« Poslední úpravu provedl(a) jan322 v 8. 12. 2013, 18:40. »
Moderátor
Alarich....prosím, když cituješ smaž i odkaz na obrázek. Nemusíme se na jednu minci koukat víckrát. Prosil jsem Tě o totéž už minule :|
Registrovaný uživatel
jan322 napsal
Alarich....prosím, když cituješ smaž i odkaz na obrázek. Nemusíme se na jednu minci koukat víckrát. Prosil jsem Tě o totéž už minule :|

ok,sorry
Registrovaný uživatel
posílám také na ukázku 3krejcar Karla Rakouského už sem ho kdysi dal do chlubírny,ale je v nádherném stavu tak si myslím,že k tomu 12kr a 24kr pěkně zapadne ;)

Obrázky:

Registrovaný uživatel
to alarich-i když se těmhle mincím nevěnuji,tak musím uznat,že je nádherná,alespoň podle mne :P
Holt nemůžu sbírat všechno,jinak gratuluji k pěkné minci :lol:
Moderátor
Už jsem tady představil dva ze synů břežského knížete Jana Kristiána, Kristiána a Ludvíka. A na závěr vám představím nejstaršího z bratrů - Jiřího III. Břežského.

Patnáctikrejcar, který zde dávám na ukázku, představoval asi nejtypičtější slezskou ražbu let 1659 - 1664 a byl ražen v obrovském množství. Podobně jako ve vládní mincovně ve Vratislavi však byly i tyto mince raženy ručně. Jde o mělkou nekvalitní ražbu na mnohdy pórovitých střížcích a i když se jedná o běžnou minci, je vždy problém najít alespoň trochu zachovalejší kus.

Knížectví Lehnice - Břeh

Jiří III. Břežský (1654 - 1664)
Av. Poprsí knížete zprava
DEI GRATIA GEORGIVS DVX SILESIAE LIGNICENSIS ET BREGENSIS
(Z boží milosti Jiří, kníže slezský, lehnický a břežský)
Rv. Slezská orlice
MONETA NOVA ARGENTEA 1662
(Mince nová stříbrná 1662)
Mincovna: Břeh
Mincmistr: Christian Pfahler
Vardajn: Eliáš Weiss
Průměr: 29mm
Váha: 5,88g
Citace: Kopicki 5403

Narodil se 4. září 1611 v Břehu jako syn Jana Kristiána a Doroty Sibyly Braniborské. Po smrti svého otce se stal vládcem v knížectví břežském a po smrti strýce Jiřího Rudolfa vládl v knížectví lehnickém. Zpočátku vládli bratři společně, roku 1654 si však knížectví rozdělili. Jiřímu III. připadl Břeh. Měl také pozici seniora mezi bratry a zároveň byl posledním vrchním slezským hejtmanem z rodu Piastovců.
Byl dvakrát ženatý. Jeho první manželkou byla Žofie Kateřina, dcera Karla II. Minstrberského z rodu Poděbradovců. Z tohoto manželství vzešla dcera Alžběta (1646 - 1691). Žofie Kateřina zemřela roku 1659 a již příští rok se kníže oženil s Alžbětou Marií Karolínou von Simmern. Toto manželství zůstalo bezdětné.
Jiří III. Břežský zemřel 4. července 1664 ve věku nedožitých 53 let ve své rezidenci v Břehu.

Obrázky:

Registrovaný uživatel
Při troše štěstí se v aukci slušný Jiří sehnat dá... ;)

Obrázky:

Moderátor
nadherna mince
Registrovaný uživatel
Nebo tento, pravda stál již v roce 2003 skoro 2000Kč :)
(ten první je z roku 1660, tento druhý 1659)

Obrázky:

Moderátor
Dráček: až Tě omrzí, dej mi vědět :D
Registrovaný uživatel
No nelze vyloučit, že se časem ukáží jako mnohé další z období 1659-72 v aukci Šumperk, který jistě navštěvuješ(nebo sleduješ) :)

Registrovaný uživatel
jan322:A až omrzí i tebe,dej mi vědět ;)

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4 5 6 7 ... > »

Sběratel.com » Mince Habsburků » Slezské knížecí, církevní a městské ražby

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1